Aparcar els vells a les residències
En quin moment, com a col·lectiu, ens vàrem convertir es éssers monstruosos i abjectes que 'no tenen temps' per cuidar els seus parents majors i els 'aparquen' en residències? Si ho pensam, no fa tant de temps. Compartesc l'objectiu que assenyalen els promotors del manifest 'La vida al Centre' de repensar el lloc que hauria d’ocupar la gent gran en la nostra societat, tot i que, en realitat, en aquest cas no caldria repensar gaire, bastaria que ens proposàssim que ocupin el lloc que han ocupat sempre...
Per una llei de Subsidiarietat
La crisi provocada per la pandèmia de covid-19 ha significat, entre moltes altres coses, una prova d'estrès per a molts sistemes. La relació política entre l'Estat espanyol i les illes Balears no ha superat la prova. Ha quedat en evidència que una governança de les Illes Balears teledirigida des de Madrid, resulta ineficaç, perillosa, ineficient i, fins i tot, mortal. A banda d'absurda i contrària als principis de la Unió Europea.
Propostes per a la gestió de la pandèmia de la Covid-19 i altres crisis similars
A partir de les recomanacions d'experts en la lluita contra les epidèmies i a partir de l'observació, en tat que ciutadà de les Illes Balears, de com s'ha gestionat la pandèmia de Covid-19, m'atrevesc a fer una primera bateria de propostes de molt distint nivell, sempre des de la modèstia i el realisme.
La Diada de Mallorca d'enguany podria dedicar-se a la solidaritat i la justícia social
Una de les moltes activitats que va estroncar la declaració d'estat d'alarma i el confinament, va ser una 'Jornada de reflexió sobre el model de Diada de Mallorca' que s'havia de celebrar a Can Alcover, organitzada per l'Obra Cultural Balear. Esperem que es pugui arribar a celebrar aviat.
Per un procés reconstituent
Les primeres mesures anunciades o impulsades per les institucions per a allò que anomenen la 'reconstrucció', van dirigides a abundar el el mateix de sempre: apostar per la construcció i el turisme de masses i ignorar les industries alternatives i menystenir la cultura.
A les Illes Balears tots els camins duen a la independència
Hi ha diversos estudis i enquestes que apunten a un creixement important de l'independentisme a Mallorca i a les Illes Balears. No podem dir que ens sorprengui. Per dues raons essencials, en primer lloc perquè la tendència ja era que cada vegada més persones residents a les Illes Balears comprovin que la dependència de l'Estat espanyol és un llast gegantí i, en segon lloc perquè aquests mesos de pandèmia ho han exagerat i accelerat tot.
Nous Drets Humans
Els drets humans són aquelles llibertats, facultats, institucions o reivindicacions bàsiques que corresponen a tota persona pel simple fet de la seva condició humana, perquè pugui gaudir d'una vida digna. Aquests drets són inherents a totes les persones independentment de quina sigui la situació legal o jurídica del país o regió que habita i de factors com l'estatus, l'ètnia, la nacionalitat o qualsevol altra circumstància de l'individu en qüestió.
Europa els mira
El 1936, Europa estava dividida. Es miraven els uns als altres amb desconfiança i odi. Mentre Europa no hi prestava atenció, diversos generals espanyols varen fer un cop d'Estat i varen provocar guerra i destrucció.
Tornar al passat, no té futur
Aquests dies de desconfinament progressiu vivim, amb esperança, com l'amenaça mortal de la pandèmia s'alleugereix i tots retornam a una certa quotidianitat. Per desgràcia, però, observam amb alarma, preocupació i decepció com, des de les institucions, s'imposa la idea de que cal retornar al panorama econòmicosocial immediatament anterior a la crisi i a les receptes que ens han duit al col·lapse cíclic: construcció a costa del territori i turisme a costa del demés.
Cinquanta anys empobrint-nos
El president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, màxim responsable de la política monetària de l'encara primera economia mundial, va afirmar, en una conferència telemàtica feta la setmana passada, que «l'abast i la velocitat d'aquesta recessió no tenen precedents en els temps moderns».
No pensis en Pedro Sánchez fent l'ullet a Vox
En ple escàndol 'Watergate' i davant les pressions creixents perquè dimitís, el president del EUA, Richard Nixon, va fer un discurs per la televisió i va afirmar: «no som un pocavergonya...», aleshores, tothom el va prendre per un pocavergonya.
A l'arma! (article de 2010)
Aquest dies, trescant per l'ordinador, m'he topat amb aquest article, titulat 'A l'arma', que vaig publicar a Diari de Balears el 9 de desembre de 2010. Vos convit a fer-hi una ullada deu anys després: Espanya està en estat d'alarma. L'estat d'alarma és un règim excepcional que es declara per garantir el restabliment de la normalitat. El Govern espanyol, fent ús de les facultats que li atorga l'article 116.2 de la Constitució de 1978, pot declarar l'estat d'alarma, en tot o part del territori estatal, quan es produeixi alguna 'alteració greu de la normalitat'.
A Espanya, menten papers i menten barbes
Començ a estar una mica fart de sentir polítics d'aquí lamentant que els responsables de l'Estat espanyol els han enganyat. El procés sempre és el mateix, primer t'intenten convèncer de que aconseguiran un bon tracte. A continuació, quan els adverteixes de que no hi ha res a fer, et miren amb aire de condescendència, convençuts que la seva habilitat negociadora i capacitat de persuasió triomfarà allà on tothom ha fracassat...
Han entrat fins la cuina
Si encara continua vigent la gràfica fórmula per definir un sistema democràtic de Winston Churchill: «Democràcia és que truquin a la porta a les 6 del matí i sàpigues ben cert que és el repartidor de la llet», ja podem aportar (més) proves de que el Regne d'Espanya no entra dins aquesta consideració.
Una crisi amb patates
Entre 1845 i 1850 es produí un daltabaix tràgic en la història d’Irlanda: An Gorta Mór, la Gran Fam. Una fam que provocà una mortaldat terrible. La causa puntual del desastre va ser una plaga que acabà amb la major part de la producció de patata, cultiu quasi únic, i aliment bàsic de la majoria de la població, sobretot la més pobre. Les patates s’havien convertit en un monocultiu a Irlanda, a causa del gran rendiment...
Roosevelt i el govern Armengol
Dubt que hi hagi cap president dels Estats Units d'Amèrica que pugui ser un referent moral des d'un punt de vista humà. Segurament des del punt de vista de capacitat de gestió política, sí que n'hi ha més de dos que poden ser un bon referent.
Serrat, Sopa de Cabra, Miquel Montoro...
Aquests dies que tots hem pogut dedicar més atenció als creadors que vehiculen la seva proposta des de les xarxes virtuals d'internet, he tengut la percepció que bona part dels nous creadors que tenen com a primera llengua el català, comercialitzen, o monetitzen (crec que és el terme googlelià) les seves creacions en castellà.
#MallorCaNostra: activar-nos, participar, transformar i viure!
Aquests dies dBalears i Ona Mediterrània conviden la seva audiència a aportar idees per millorar Ca Nostra, per millorar Mallorca a partir de la finestra d'oportunitat que, paradoxalment, s'ha obert a causa de la suma de crisis que ens ha tocat patir.
O al costat de la societat, o arrasats per la societat
Tornarem a recordar Einstein: «Bogeria: fer el mateix una i altra vegada i esperar resultats diferents» o «no podem resoldre els nostres problemes amb el mateix pensament que quan els vàrem crear».
- MÉS presenta a Sóller les seves propostes contra la massificació turística: «Sense decreixement no hi ha futur»
- A la mort d'en Joan Taverner
- El PSIB-PSOE fa una crida a la participació en la Diada per la Llengua davant els atacs del Govern al català
- Denuncien que IB3 Televisió obvia el traspàs de Manel Domènech però informa sobre la mort de Manolo el del Bombo
- Ha mort Manel Domènech, incansable lluitador per la llibertat i la República