cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
23°

Qui som

El primer diari en català

El mes de febrer de 2015, l'Associació Ona Mediterrània, que l'any 2014 havia posat en marxa la ràdio Ona Mediterrània, assumeix la gestió del Diari de Balears digital amb la intenció de continuar amb la tasca que el rotatiu va començar l'any 1996. I és que fa gairebé 20 anys naixia el primer diari en català a les Illes Balears. Ja des dels inicis, Diari de Balears es guanyà el suport i el reconeixement d'un ampli sector social, tot reivindicant l'ús i la preservació de la llengua i la cultura pròpies.

Malgrat que el 22 de maig de 2013 s'edità l'últim número de Diari de Balears en paper, el seu projecte és viu a la xarxa. El 25 de juliol del mateix any es dugué a terme una profunda reconversió del projecte web de Diari de Balears, amb una revisió de la filosofia així com de la plataforma digital.

Una publicació amb molta història

Tanmateix Diari de Balears fou una publicació amb molta història al darrera. Els orígens del diari els podem situar en el primer quart del segle XX, quan el financer mallorquí Joan March va fundar a Palma, l'any 1923, el diari El Día, de caire liberal.

El 1984 el diari Ultima Hora va adquirir Baleares.

El 1996, el Consell d'Administració d'Hora Nova va decidir editar el rotatiu en la llengua catalana de les Illes Balears, canviant la seva capçalera per la de Diari de Balears i convertint-lo en el primer periòdic escrit en la llengua pròpia de les Illes. Dos anys més tard es llençava el projecte electrònic de Diari de Balears, convertint-se en un dels mitjans pioners de les Illes en aquesta qüestió. L'objectiu era traslladar la publicació diària a l'incipient món d'Internet.

El maig de 2008, es produeix una reconversió de la imatge i els continguts, que aporta més dinamisme a l'edició i suposà una aposta decidida per captar la participació i la col·laboració dels lectors.

Diari de Balears ha rebut els premis Gabriel Alomar, de l'Obra Cultural Balear (OCB); El Temps de Comunicació del País Valencià; de Joves per la Llengua; Marianet d'Argent, del Centre d'Estudis de l'Esplai; i Llaüt, del Lobby per la Independència. El seu editor, Pere A. Serra, va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi el 1996.

Diari de Balears ha ofert als seus lectors col·leccionables ben interessants, com Turisme i societat i la Guia dels pobles de Mallorca. Cada dissabte lliurà els fascicles de l'Atles d'Història de Mallorca, pertanyent a la Gran Enciclopèdia de Mallorca. A més, l'edició dels diumenges inclogué de franc un volum de la Biblioteca d'Escriptors Mallorquins, una col·lecció de seixanta llibres publicada en col·laboració amb el Consell de Mallorca i amb la Banca March.

Al complir el primer any de l'edició en català, Diari de Balears va instituir el premi Primera Plana, que s'ha atorgat a institucions i a personalitats com el Teatre de Bunyola, Biel Majoral, Sebastià Salom, el Moviment d'Escoles Mallorquines, Joves de Mallorca per la Llengua, el vicari general Andreu Genovart, l'Escola Pública de Son Sardina, el grup musical Antònia Font i l'associació Punt Cat.

Entre les iniciatives destacades d'aquest rotatiu, hi figura el Club dels Joves Periodistes, adreçat als estudiants de Secundària, als quals es donà a conèixer l'ofici de periodista. Cada setmana, Diari de Balears publicà un suplement amb les cròniques redactades pels joves que integren aquest club i que, alhora, participaven en activitats didàctiques com ara xerrades i taules rodones; la visita de la planta impressora del Grup Serra, on s'imprimia el periòdic; i una gran festa de final de curs.

Staff

DIRECTOR
Tomeu Martí i Florit | @TomeuFigueral
CAP DE REDACCIÓ
Gisela Badenes | @giselabadenes
REDACCIÓ
Miquel Ripoll
Tomeu Verger | @tomeu943
Blanca Orell | @blanca_orell