cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
18°
Actualitat»Opinió

Detencions que uneixen

|

Hi ha una escena de la pel·lícula dirigida per Josep Maria Forn, 'Companys, procés a Catalunya', en la qual Lluís Companys, detingut en una dependència policial espanyola, expressa una reflexió en veu alta que diu: «el mal de les esquerres és que només estem units mentre ens tenen a la presó». Òbviament és impossible saber si el president Companys va fer aquesta reflexió en aquell moment, però com diu l'adagi, 'se non è vero, è ben trovato'.

Actualitat»Opinió

Cal reduir els sous dels càrrecs públics

|

En els moments de crisi que vivim, la funció exemplar dels càrrecs públics és més important que mai.

Per aquesta raó consider que els càrrecs públics i els alts funcionaris haurien de fer el gest exemplar de baixar-se ostensiblement el sou (i, sobretot alguns 'complements').

Actualitat»Opinió

Prohibició de les armes nuclears

|

De totes les armes creades per l’ésser humà, les nuclears són les més destructives, inhumanes i indiscriminades. El grau de devastació que causen i els seus efectes radioactius (que són persistents, es propaguen i produeixen danys genètics gravíssims) no es poden comparar amb cap altra arma. Són una amenaça a la supervivència humana. Una sola bomba nuclear detonada sobre una gran ciutat podria matar milions de persones. L’ús d'unes quantes bombes nuclears mataria directament milions de persones, alteraria el clima global i causaria una fam generalitzada.

Actualitat»Opinió

Participem-hi!

|

L'Obra Cultural Balear ha posat en marxa un procés participatiu de recollida d'idees i propostes amb l'objectiu de fer més atractiva i participativa la Diada de Mallorca, amb l'horitzó de que siguin implementades a partir de la Diada de 2021.

Actualitat»Opinió

Les mentides d'Ecoembes

|

L'entitat ecologista Greenpeace ha fet públic un informe demolidor on denuncia les males pràctiques d'Ecoembes. L'informe, titulat 'Ecoembes menteix: Desmuntant els enganys de la gestió de residus d’envasos domèstics' deixa ben clar que malgrat que l'entitat responsable dels contenidors grocs es presenta com una organització que cuida el medi ambient a través del reciclatge d'envasos, en realitat la seva pràctica és perjudicial per al medi ambient.

Actualitat»Opinió

500 anys després, la lluita continua

|

El 7 de febrer del proper any 2021 es compliran cinc-cents anys d’un dels episodis més rellevants en la història de Mallorca: la Germania, aixecament que s’inicia el 7 de febrer del 1521 i acabà el 7 de març del 1523.

Aquest dimecres s'ha presentat una comissió cívica formada per l'Obra Cultural Balear, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, les Fundacions Darder-Mascaró i un important grup d'historiadors i intel·lectuals. També s'han presentat les principals iniciatives que s'impulsaran per donar rellevància a la commemoració i s'ha fet públic el manifest de convid a la participació.

Actualitat»Opinió

La carpeta de Trapero

|

Si repassau les imatges de Josep Lluís Trapero quan es dirigia a declarar, o declarant durant l'indigne judici al que ha estat sotmès, comprovareu com sempre va acompanyat d'una espècie de carpeta de pell.

Quan en tertúlies formals o informals em preguntaven què em semblava el judici a Trapero i la cúpula de la policia catalana, jo contestava, amb una bona dosi de sarcasme, que si Trapero acabava condemnat era que 'mereixia' ser condemnat.

Actualitat»Opinió

Els mapes de la repressió... i de la solidaritat

|

Aquest dilluns hem conegut una nova sentència contra independentistes catalans que no admet cap altra lectura que no sigui política. En aquesta ocasió, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat per 'desobediència' els quatre membres independentistes de la mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell.

Actualitat»Opinió

L'hora de la ruptura

|

Ja sabeu que aquí som més partidaris d'encertar els debats que no d'encetar debats.

L'any 1983, les Illes Balears varen accedir a l'autonomia. El 1986, el Parlament va aprovar la Llei de Normalització lingüística.

L'any 1994, es presentava la nova plataforma Joves de Mallorca per la Llengua. L'any 1995, el Govern promulgava l'anomenada 'Ordre Rotger' que 'liberalitzava' l'ensenyament en llengua catalana. Aquell anys el sindicat estudiantil BEI convocava una manifestació en contra de l'ordre governamental, l'Obra Cultural Balear s'hi pronunciava en contra i es feia el primer Correllengua i la primera Diada per la Llengua, amb èxit de participació en ambdós casos.

Actualitat»Opinió

L'hora dels contrapoders

|

Aquest dimecres s'ha presentat el Fòrum de la Societat Civil per a la Reconstrucció de les Illes Balears. El Fòrum està impulsat inicialment per una vintena d'entitats molt diverses del món de l'associacionisme ciutadà, l'ecologisme, el sindicalisme o l'economia.

Les entitats han decidit articular-se per a manifestar la preocupació col·lectiva davant la situació a les Illes Balears i la voluntat compartida de col·laborar, aportant idees i accions positives per tal de minimitzar l’impacte de la crisi del coronavirus en aquelles persones, famílies, entitats i empreses que més la pateixen, i «orientar el futur cap una societat més forta, resilient, equilibrada i pròspera, amb l’obligació d'assumir el repte social, laboral, cultural i el col·lapse ecològic que ens amenaça».