nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
16°
Tomeu Martí

Tomeu Martí

Actualitat»Opinió

Millorar el Món des de la nostra butxaca

|

Que sigui una veritat incomoda, no fa que deixi de ser veritat. Que sigui una veritat que gairebé cap mitjà de comunicació pugui publicar, no impedeix que nosaltres, aquí, modestament, en puguem parlar.

La veritat és que tots els grans bancs i empreses satèl·lits tenen els seus doblers tacats de sang, perquè tots financen, amb els doblers dels seus clients, la producció d'armes que són utilitzades a les guerres que s'escampen arreu del Planeta. I això només és la més evident de totes les males pràctiques que executen les grans institucions financeres del nostre País i del Món.

Actualitat»Opinió

República és memòria, democràcia, llibertat, justícia, fraternitat, progrés, igualtat, solidaritat, lluita, esperança i alegria

|

«Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana», amb aquestes paraules, un 14 d'abril de fa 90 anys, Francesc Macià proclamava la República des del balcó del palau de la Generalitat de la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Poc després, va ser Llorenç Bisbal qui, des del balcó de l'Ajuntament de Palma a la plaça de Cort, va proclamar l'adhesió de la ciutat a la República.

Actualitat»Opinió

Perpinyà, la mallorquina

|

És impactant, i revelador, l'odi desfermat que desperta la catalanitat en les ideologies d'extrema dreta. I molt especialment entre els extremistes francesos i espanyols.

Els neofeixistes francesos miren d'esborrar la catalanitat de Perpinyà. El batle de la ciutat, Louis Aliot, del partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional, liderat per Marine Le Pen, ha canviat el lema de l'escut de Perpinyà i ha substituït la llegenda 'La catalana', per 'Perpinyà, la radiant'.

Actualitat»Opinió

Crear cultura o cercar tresors

|

Ara mateix som incapaç de dir com d'enrere hauríem d'anar en la nostra història per torbar l'origen del relat subtil, hegemonitzant i abassegador que subjau en el discurs públic i que menysté la cultura.

Som molts d'anys de menystenir, menysvalorar i, fins i tot, criminalitzar la cultura. Com a mínim des de l'inici del franquisme.

Actualitat»Opinió

Les discriminacions per raó de llengua també són notícia

|

Aquest dimarts, 30 de març, uns joves han denunciat que han estat víctimes d'una discriminació al bar cerveseria de Palma anomenat 'Cruz Blanca' i situat al carrer Sant Francesc de Sales de Palma.

El cambrer del local no només els ha exigit que li parlassin en «espanyol» perquè, en la seva opinió, «estam a Espanya», sinó que s'ha negat a atendre'ls i els ha 'convidat' a partir de l'espai públic que ocupa l'establiment.

Actualitat»Opinió

El conte de La Lletera (i el 'karma')

|

Quan érem petits ens contaven contes amb la doble funció d'entretenir-nos i educar-nos.
Supòs que molts de vosaltres recordareu el conte de La Lletera. Aquell que ens explicava la història d'una dona que es dirigia al mercat per vendre la llet que duia en una gerra damunt el cap.

Actualitat»Opinió

Allò urgent, allò important i la cohesió social

|

Em dol haver de reconèixer que Mallorca i les Illes Balears no tenen societats cohesionades. De fet, són molt lluny de tenir-les.

La crisi post pandèmia que ja ha començat duu afegit el perill de deixar una societat encara més descohesionada, separada en guetos o en compartiments estancs, que viuen d'esquena uns dels altres i que es miren amb recel i desconfiança. Situació que sol ser font de conflictes.

Actualitat»Opinió

La Mallorca que ja denunciava la corrupció dels Borbons

|

Ara que els mateixos que li feien la bona, el rebien amb genuflexions i fent mamballetes amb les orelles i li llepaven les nàutiques, miren de reescriure la història de Juan Carlos de Borbón.

Ara que els que li tapaven les vergonyes que la premsa internacional mostrava, intenten ressituar-se explicant mitges veritats allà on abans havien dit i escrit mentides.