nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.66°

Propostes per a la gestió de la pandèmia de la Covid-19 i altres crisis similars

A partir de les recomanacions d'experts en la lluita contra les epidèmies i a partir de l'observació, en tat que ciutadà de les Illes Balears, de com s'ha gestionat la pandèmia de Covid-19, m'atrevesc a fer una primera bateria de propostes de molt distint nivell, sempre des de la modèstia i el realisme.

En primer lloc, cal multiplicar el nombre de tests (PCR i d’anticossos) que es realitzen. Se n'han de fer molts més i quan abans. Els mètodes de diagnòstic permeten obtenir un panorama precís de la situació, una idea més exacta de l’extensió de la pandèmia a les Illes Balears, i la seroprevalència en la població; Aquesta informació serà molt útil per entendre millor la incidència real, la mortalitat i la velocitat de contagi del virus i farà més fàcil la presa de decisions per part de les institucions. També seran molt útils en cas de que es produesqui, tal i com anuncien una part dels especialistes, una segona onada de contagis massius.

En segon lloc cal fer un estudi exhaustiu per avaluar la resposta a la pandèmia de Covid-19 des de tots els organismes i des de la ciutadania, per saber què s'ha de mantenir, què s'ha de millorar i què s'ha de fer d'una altra manera.

En tercer lloc, cal elaborar un pla de contingència per a crisis sanitàries i similars, que inclogui simulacres bianuals, espais de coordinació i instruccions clares i precises del que han de fer els ciutadans, els serveis essencials, les institucions, les empreses...

En quart lloc, s'ha de posar en marxa, tot d'una que sigui possible, un fons econòmic, amb aportacions públiques anuals i donacions privades per a finançar la primera resposta a futures crisis.

Alguns objectius que s'haurien d'assolir a mitjà termini, i per tant, cal fer-hi feina des d'ara mateix: fomentar la implantació a les Balears d’empreses de biotecnologia, farmàcia...

Dins els pressuposts, s'hauria de contemplar una pujada del 10% anual dels doblers destinats a Recerca i Desenvolupament (R+D) durant els propers 10 anys.

I també, és ben necessari crear els marcs apropiats en l'àmbit de la Recerca, per aconseguir, no només mantenir aquí el talent generat pels centres educatius, sinó que siguem capaços d'atreure talent humà de l’exterior.

Finalment, i en un termini molt més curt, s'hauria d'organitzar un comiat col·lectiu i bastir un memorial, en un lloc públic, a cada illa, amb els noms de totes les persones mortes per la pandèmia.

També s'hauria de garantir als entorns familiars dels treballadors de la Sanitat que han mort per Covid-19, que seran tractats amb les mateixes condicions que les anomenades 'víctimes del terrorisme'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per inasequible al desaliento, fa mes de 3 anys

Propuestas vendo, que para mi no tengo.

Muchas ideas, muchas propuestas y todavía más ocurrencias que se caen todas al mar sin dejar estela. Ni surco en la tierra.

Valoració:1menosmas
Per Proposta, fa mes de 3 anys

@claroquesíguap dius que el llegeixes amb fruició, no fa falta donis explicacions, jo també trob que en tomeu martí escriu molt bé, tot i que no és el meu tipus... Crec que sí que és el teu. Au, surt de l'armari, sense complexos.

Valoració:-1menosmas
Per Si fa sol, fa sol, fa mes de 3 anys

Alça! Aquest ha sonat amb sordina. Saps on es posa la mascareta, no?.

Valoració:-2menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 3 anys

@Proposta

Lo leo con fruición desde hace años.
Unas risas.
Me levanta el ánimo.

@a la Claro que sí..

Aprende a escribir o no me hables.
Das pereza.

Valoració:-1menosmas
Per Si fa, fa sol, fa mes de 3 anys

Ei, hermosi : saps que el clarinet es toca bufant per la part prima, no?. Ho dic perque la musica que fas sona com surtida del forat de la boquilla. Sona mes com un trombo.

Valoració:0menosmas
Per a la Claro que sí.., fa mes de 3 anys

Ton ver lloc seria a tele-5, però allà tan sols series una més. Ací sempre dons sa nota. Trist destí aquest..

Valoració:2menosmas
Per Proposta, fa mes de 3 anys

@claroquesíguapi, podries fer el pròleg del pròxim recull d'articles den tomeu martí. te'ls has llegit tots i

Valoració:3menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 3 anys

Tomeu Martí, el nuevo Leonardo; no hay palo que no toque.
Sabias palabras, hombrecito.
Te ha faltado decir que, si se rotulan las muestras en catalán, es más que posible que el virus muera.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente