nubes dispersas
  • Màx: 18.87°
  • Mín: 13.93°
18°

Si fossin d'or els lleons, se'ls endurien els Borbons

L'emissió per part de TV3 i d'ÀPunt del reportatge titulat 'El virus de la Corona', emès anteriorment en el programa '360º' de la televisió basca, dirigit i presentat per la periodista Eider Hurtado, segur que haurà estat un èxit d'audiència i, ben segur també, servirà per remoure algunes consciències.

Poc a poc es va posant llum a la foscor dels negocis ocults de la família dels Borbons, en la qual, allò que realment seria noticiable, seria trobar algun membre que no hagués robat.

El reportatge està molt ben fet i cus amb fil conductor una part, petita, però ben significativa, dels negocis de la família menys real d'Europa.

Celebram que cada vegada es posin més focus en la part obscura d'uns personatges que, a part de ser inviolables, tot ho feien perfectament, segons el 99,9 per cent dels periodistes del Regne d'Espanya.

Per ventura per això, ara, em venen a la memòria les excepcions en els quaranta anys de dictadura del 'juancarlisme campechanisme borbònic'. El reportatge de la periodista anglesa Selina Scott; qualque cançó del roc radikal basc o del rock català; les bromes a TV3 de Mikimoto i Quim Monzó; el llibre 'Un rei cop a cop' (Kale Gorria, 2001), publicat sota el pseudònim de Patricia Sverlo, que vaig tenir el gust de presentar (a instàncies de l'enyorat Antoni Artigues) en la setmana del llibre en català d'aquell any; el llibre del senador nacionalista basc, Iñaki Anasagasti, titulat 'Una monarquía protegida por la censura' (Akal)... i poqueta cosa més.

Més recentment, sí que cal destacar, sobretot pel preu que han hagut de pagar, la revista El Jueves; el programa Polònia i Toni Albà i, per descomptat, Valtònyc.

Tanta comèdia, tants recursos, tants doblers públics, tants fons reservats, tanta corrupció, per amagar als canals públics, allò que, fa 300 anys, corr pels canals informals.

I per mostra, un botó en forma de cançoneta, que cantaven els quintos espanyols fa cent anys:

«En la puerta del Congreso

de bonce hay dos leones

si llegan a ser de oro

se los llevan los Borbones.»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per més, fa mes de 3 anys

Tens tota la raó, i més.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente