Un regal de l'Estat espanyol a l'Esquerra Abertzale
Molts dels grans errors polítics de la història tenen en l'origen la sensació d'impunitat. La sala segona del Tribunal Suprem espanyol ha ordenat la repetició del judici contra Arnaldo Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto Garcia i Miren Zabaleta Tellería pel cas 'Bateragune', després de l’anul·lació de la condemna pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va considerar vulnerat el dret d’Otegi i els altres condemnats de tenir un jutge imparcial.
Un boc expiatori
Aquest dimecres s'ha fet pública la sentència contra un jove espanyol, Dani Gallardo, que va ser detingut i empresonat per haver participat en les protestes que hi va haver a Madrid en contra de la sentència del judici als líders independentistes catalans.
#UnLlibreUnrefugi
Aquest passat cap de setmana s'ha celebrat, al barri de Sant Andreu de Barcelona, la 6a edició de Literal, la Fira d'idees i llibres radicals. Una fira reformulada per mor de la pandèmia, que ha comptat amb actes interessantíssims que s'han pogut seguir telemàticament.
El rei d'Espanya és inviolable i irresponsable, però els presidents del govern no ho són
Ara que ha quedat prou demostrat que Juan Carlos de Borbón és un lladre, es parla molt de la «inviolabilitat del rei d'Espanya». I, efectivament, segons la constitució espanyola vigent, el rei dels espanyols no només és inviolable, sinó que, a més a més, és irresponsable. La qual cosa, dit sigui de passada, ens sembla, com a mínim, temerari, donat que estam parlant de Borbons, molt aficionats a usar armes per a les quals, a la vista dels fets, no estan qualificats.
Contra el renou de sabres, ni una passa enrere
«Contra la rutina, la poesiaContra el realisme, la utopiaContra el fanatisme, la ironiaContra el fusell, un somriure.»
Treballar per l'amnistia (sense deixar de fer-ho per l'autodeterminació)
Avui, als Països Catalans, treballar per la Justícia significa, entre d'altres, treballar per l'amnistia i per l'autodeterminació. Aquest dimecres, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), han presentat una proposta de resolució perquè el Parlament de Catalunya reclami al congrés espanyol que aprovi una llei d’amnistia per a tots els independentistes represaliats. El text especifica que la llei, que tendria efecte retroactiu fins el 2013, ha de desenvolupar-se «sense renúncia a l’exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d’autodeterminació».
Els reis (mallorquins) del món
«Hi ha una violència que lluita contra la no-violència: la lluita del mal contra el bé... L'essència de la no-resistència és que no hem de lluitar contra el mal amb mal». Aquest dimarts ha fet 123 anys del naixement de Joan Mascaró i Fornés. També aquest dimarts s'han complit 40 anys de l'assassinat de John Lennon.
Maria-Antònia Oliver: «La Mallorca actual és molt millor que la Mallorca dels anys 80»
Maria-Antònia Oliver Cabrer (Manacor, 4 de desembre del 1946)
La nova Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics
Aquest divendres, finalment, després de moltes vicissituds, es presenta la nova Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics a les Illes Balears impulsada pel Govern.
Quan els militars es lleven la màscara
És pertinent recordar que quan la pràctica totalitat de periodistes i mitjans de comunicació que operen a l'Estat espanyol es desfeien en elogis al seu estimat rei Borbó, alguns, molts pocs, usàvem les poques finestres mediàtiques a les que teníem accés, per denunciar la corrupció de la monarquia espanyola.
A Espanya, la Justícia és morta... (però qui li ho diu?)
A finals de la dictadura franquista s'explicava una acudit que, més o menys, feia: hi ha un grup de col·laboradors de Franco reunits en una sala esperant allò que s'anomenava 'el hecho biológico inevitable' i de sobte entra un metge i els comunica que Franco ha mort. Aleshores, un dels militars reunits diu amb cara d'espant i veu tremolosa: «ya, pero ¿quién se lo dice?»
Preu per preu: Països Catalans
Durant aquests mesos de pandèmia i especialment en els moments de confinament, molta gent s'ha hagut d'adaptar o reciclar en l'ús de l'espai virtual. I molts hem descobert eines i mecanismes que ens permeten fer feina de manera distinta a la que ho havíem fet fins ara. La substitució, en part, de l'espai 'real' per l'espai virtual va acompanyat de noves maneres de fer, de noves eines i de noves condicions.
Un seminari i un adeu
Aquest divendres i dissabte es farà la 33ena edició del Seminari Blanquerna. Es podrà seguir de manera telemàtica a través del canal de YouTube de l'Obra Cultural Balear i de manera presencial a Can Alcover de Palma, a l'Espai Mallorca de Barcelona, a El Foment de Girona i al centre Octubre de València.
Un reconeixement i un estaló
Aquest dijous 26 de novembre, al teatre Xesc Forteza de Palma, se celebra la III edició dels Premis Enderrock de la Música Balear. Durant la gala s'entregaran els cinc guardons atorgats per la Crítica, els reconeixements especials del Premi d'Honor i el Premi Trajectòria, i els onze guardons atorgats per votació popular, els guanyadors dels quals es desvetlaran en directe.
Les mil cares de la violència masclista
Des que l'any 1999, l’ONU va oficialitzar el dia 25 de novembre com a dia mundial contra tota casta de violència masclista cap a les dones, la data s'ha anat popularitzant i ha servit perquè des del moviment feminista i des dels mitjans de comunicació i des de les institucions es faci més visible la gran quantitat de violències que s'apliquen contra les dones a nivell mundial i ha contribuït, també, a visibilitzar els mecanismes per a denunciar i combatre aquestes violències.
El plus de 22.000 euros
Des de fa anys, alguns càrrecs públics del Govern que tenen la seva residència fora de Mallorca cobren, a part del seu sou, un plus de 22.000 euros, que és una quantitat prou elevada, ja que la majoria dels ciutadans de les Balears que tenim la fortuna de cobrar un sou, aquest és inferior als 22.000 euros.
República digital
Els propers divendres i dissabte, 27 i 28 de novembre, es farà el XXXIII Seminari Blanquerna. La primera sessió serà a les 18.30 i tot seguit es farà la xerrada titulada 'La Lluita Digital de Catalunya' a càrrec del president Carles Puigdemont i de Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya.
En la mort de Willy Kuijpers (un dels nostres)
Aquest dimarts passat va morir el militant independentista flamenc i exeurodiputat, Willy Kuijpers, a l'edat de 83 anys. Kuijpers havia nascut a Lovaina l'1 de gener de 1937 i va ser un lluitador incansable en favor de la independència de Flandes i solidari amb les lluites d'emancipació nacional dels pobles d'Europa i del món. Kuijpers era, lògicament, favorable a la independència dels Països Catalans i també d'Euskal Herria. L'Aberri Eguna de 1975, amb Franco encara viu, va exhibir, juntament amb Walter Luyten, una ikurriña, aleshores un símbol il·legal, davant l'Ajuntament de Gernika. Ambdós varen ser detinguts i maltractats per la Guàrdia Civil, cosa que provoca l'enèrgica protesta del Govern de Bèlgica.
Decidir polítiques a partir de dades
Fa ben poc dedicàvem l'Apunt a recordar que per fer política és necessari tenir ideals, però que per fer gestió política són essencials dos vectors: terminis i pressupost. Avui, tan imprescindible com tenir ideals i poder-los desenvolupar amb terminis raonables i pressuposts suficients, és disposar de dades.
- El batle de Petra va aprofitar el càrrec per ‘auto-legalitzar’ el seu lloguer turístic i forçar la legalització de la bodega de ‘Coleto’
- Ha mort Francesc Moll i Marquès, fundador del GOB, hereu de Can Moll i editor compromès amb la llengua catalana
- La universitat ultracatòlica CEU desembarca a Mallorca
- Els arquitectes de les Balears alerten dels perills de construir en rústic: «Serem un decorat de cartró pedra on serà difícil viure»
- Educació abonarà uns 35 milions d’euros als docents en compliment de la sentència que dictamina el retorn del 2,9 % a les nòmines