Aquesta cap de setmana passat s'ha fet la 33ena edició del Seminari Blanquerna i la recança per no haver pogut fer una trobada presencial amb dos dies de convivència, s'ha vist pal·liada per l'èxit de difusió que han tengut les sessions per via telemàtica.
Una de les sessions del Seminari va estar dedicada a la tasca de recuperació, que s'ha fet durant enguany, de Guillem Agulló i del seu ignominiós assassinat.
Una de les persones que més feina han dedicat a aquesta tasca de memòria històrica ha estat na Núria Cadenes, que ha publicat un llibre, una 'novel·la documental' que ha estat un èxit de vendes i de crítica. El llibre acaba de guanyar el VIII Premi València Negra.
També ha jugat un paper important en la recuperació d'aquest tràgic episodi de la nostra història recent la pel·lícula 'La Mort de Guillem' que es va estrenar simultàniament a Palma, València i Barcelona i que va ser emesa per IB3, À Punt i TV3.
Guillem Agulló i Salvador va ser assassinat a Montanejos (Alt Millars) la matinada de l’11 d’abril del 1993. Era nedador. Antifeixista. Antiracista. Independentista. Tenia devuit anys.
L’assassinat de Guillem Agulló és un esgarrifós exemple de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí.
La novel·la de Núria Cadenes ens submergeix en el context social i polític en el qual es varen produir els fets. I deixa escrit i ordenat tot el procés posterior a la mort de Guillem Agulló que retrata la València lliure que exigeix justícia i el feixisme que opera al País Valencià des de grupuscles violents, però també des de dins l'administració de justícia, dels cossos policials i d'alguns mitjans de comunicació.
Núria Cadenes aconsegueix amb el seu llibre que aquella frase tan repetida, no quedi només en un eslògan buit de contingut: Guillem Agulló, ni oblit, ni perdó!