algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els reis (mallorquins) del món

«Hi ha una violència que lluita contra la no-violència: la lluita del mal contra el bé... L'essència de la no-resistència és que no hem de lluitar contra el mal amb mal». Aquest dimarts ha fet 123 anys del naixement de Joan Mascaró i Fornés. També aquest dimarts s'han complit 40 anys de l'assassinat de John Lennon. Els dos personatges, que s'arribaren a conèixer, tenen moltes coses en comú i, de fet, els Beatless li varen dedicar una cançó al professor Mascaró, titulada The inner ligth.

Dos personatges amb vides i obres apassionants, dignes de ser conegudes en profunditat. I dos personatges que ens serveixen per recomanar un dels llibres de l'any, el que ha escrit Sebastià Alzamora titulat 'Reis del Món' i que ve a ser una novel·la assaig bastida a través de dos dels mallorquins més universals del segle XX: Joan Mascaró, el principal traductor i divulgador del pensament místic hindú a la cultura occidental i Joan March, contrabandista i financer. Ambdós nascuts a Santa Margalida, ambdós dotats d'una intel·ligència extraordinària, per bé que l'aplicaren de manera antagònica.

Mascaró i March varen mantenir durant molts d’anys una relació cordial, però també complexa i contradictòria i, sembla, que es professaven una mútua admiració.

Alzamora aconsegueix condensar en el llibre la informació més important dels dos personatges i els fa dialogar en un brillantíssim xoc entre el bé i el mal. Un xoc, educat, exquisit, sibil·lí, on no tot és foscor en qui personifica el mal, ni tot és llum en qui personifica el bé.

Un llibre molt recomanable, que és una nova demostració de l'excel·lència literària que conrea, des de fa anys, Sebastià Alzamora i que, a mesura que el llegia (en ple confinament), em feia venir al cap una pregunta: com així no s'havia escrit abans?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan guasp, fa mes de 2 anys

Jo diria, Tomeu, que aquest és el millor llibre que s'ha escrit i publicat el segle XXI en llengua catalana. Fa mesos que l'estic recomanant a tothom.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente