Ramon Socías i el turisme
No podia ser més encertada, i al mateix temps irònica, la tria de la direcció del grup parlamentari socialista al congrés de diputats: Ramón Socías, el cap de llista que pitjors resultats ha tret, serà el portaveu en matèria turística
Jaume Vidal Alcover
Ha passat massa desapercebut el 25è aniversari de la mort de Jaume Vidal Alcover, un dels nostres excel·lents escriptors, autor d'una extensa obra poètica, narrativa, teatral i assagística.
Obvietats sociolingüístiques
De tant en tant convé recordar algunes obvietats. Vos n'apunt mitja dotzena:
De Palestina a Kurdistan
La gran errada de l'històric dirigent palestí Iàssir Arafat va ser no declarar l'estat palestí independent el 13 de setembre de 2000 (data simbòlica perquè aquell mateix dia del 1988 Arafat havia declarat, a Alger, l'Estat palestí a l'exili. Els palestins encara avui paguen aquella errada estratègica.
Bloody Sunday (i les pel·lícules)
S'acaben de complir 44 anys del Bloody Sunday, que es com es coneixen els fets succeïts al barri de Bogside de la ciutat de Derry, Irlanda del Nord el 30 de gener de 1972.
Sant Antoni a Gràcia
Tenc gran estimació per la festa de Sant Antoni a Gràcia. En bona part a causa que aquesta festa va néixer l'any 1993, quan jo vivia a Barcelona i, per tant, la vaig veure néixer.
El president plasma
El plasma és un estat de la matèria. El plasma no té una forma o un volum definits. El plasma presenta unes propietats diferents de les dels sòlids, líquids, i gasos, de manera que és considerat com un altre estat de la matèria.
Un fantasma al Senat
Una figura espectral es passeja pel barri de la Calatrava de Palma. És un reflex d'un senyoret de províncies que es passeja com un pinxo per la seva capital. Tothom que el coneix renega d'ell.
Consens? Ara?
No se si fa més ràbia o més rialles. Ara na Marga Prohens i na Núria Riera, en nom del Partit Popular surten públicament a demanar que hi hagi consens en matèria de política lingüística.
Feminicidi
Una dona de 49 anys ha estat assassinada aquest dissabte estrangulada pel seu marit al seu domicili de la Costa de la Calma de Calvià. És la primer mort per violència masclista d'enguany a Mallorca.
Quan la gent pot triar
Tot i que des de fa molts d'anys opera a les Illes Balears una sèrie de creadors d'opinió mercenaris que, dia rere dia, es dediquen a crear un estat d'opinió (totalment artificial) que aparentment és majoritàriament contrari a la llengua catalana, no hi ha cap dada que sustenti això.
Yanhire, Amadeu, Dídac i Christian
Després de quatre anys de boicot, aquest dimecres els escriptors mallorquins tornaren a assistir a la gala de lliurament dels Premis Ciutat de Palma. Varen ser quatre anys de compromís i de dignitat col·lectiva d'un gremi que massa vegades oblida aquesta acció col·lectiva. Durant aquests anys, més de 400 escriptors de tot l'àmbit lingüístic s'han adherit al manifest 'Per uns Premis Ciutat de Palma en català i de prestigi'.
1.500 Crepuscles de llibertat
'El crepuscle encén estels’ el programa coral coordinat per Pere Estelrich, el més premiat de la radiodifusió balear (ha rebut, entre d’altres, el premi d’Omnium Cultural, el de la Ràdio Associació de Catalunya i el 31 de desembre que atorga l’Obra Cultural Balear), acaba d'emetre el seu programa número 1.500.
Sant Antoni, un altre símptoma
Tothom coincideix en que les festes de Sant Antoni han experimentat un esplendor creixent i un important augment de la popularitat.
Una proposta per a l'audiència pública del Consell
Crec que cal valorar com a molt positiva la primera audiència pública que ha celebrat aquest passat dimarts el Consell de Mallorca. És una bona manera d'incentivar la participació i la implicació de la ciutadania en els afer públics.
Revueltos pel No
Vaig seguir amb interès el debat d'investidura de Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat de Catalunya i, més enllà de constatar que la solidesa dels arguments a favor de la creació d'un nou Estat català és la millor garantia de que la majoria favorable a la independència continuï cresquent, també vaig poder calibrar fins a quin punt són incoherents els plantejaments d'aquesta mena de Revueltos pel No (seguin la seva barreja lingüística).
El qui, el què i el com
Quan varen començar les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per dissenyar el Govern que ha de pilotar la transició de la Catalunya autonòmica a la Catalunya independent, es va voler insistir en que allò important era el què i el com i que, en canvi, el qui, no era important.
Les eleccions mai són un mal pla
Les eleccions mai són un mal pla. Donar la veu a la ciutadania sempre és positiu. No entenc les pors que expressen alguns sobiranistes del Principat sobre la possibilitat que si no hi ha acord es tornin a fer uns nous comicis.
Cinc gestos d'un campió
He de confessar que tenc molta simpatia pel tennista manacorí Rafel Nadal; més enllà de l'admiració que com a esportista desperta i més enllà de les gestes que ha assolit, són alguns dels seus gestos el que m'ha atret més. En record cinc.
- Promouen un boicot a Mercadona: «Ens vol vendre les patates de la colonització, fetes per israelians a terres palestines robades»
- Dignitat educativa i serveis mínims que buiden el dret a vaga
- Alternativa Docent denuncia la falta de professorat i la pèrdua de poder adquisitiu dels docents d’un 20%
- Brams celebra els 20 anys del concert de comiat 'Sempre més'
- El president del Consell de Mallorca, a una consellera del PSOE: «Què ha estat això? Un orgasme silenciós?»