Informe d'Amnistia Internacional (II): Espanya promou greus retrocessos
Amnistia Internacional, en el seu Informe anual, denuncia que amb l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Ciutadana i de la reforma del Codi Penal, el passat mes de juliol a l'estat espanyol, s'ha limitat l'exercici legítim de la llibertat d'expressió i el dret de reunió pacífica. S'han establert límits addicionals sobre on i quan han de celebrar-se manifestacions, i s'han atorgat àmplies competències a les forces de seguretat que podrien multar amb fins a 30.000 euros persones que mostrin «falta de respecte» o que enregistrin imatges d'agents de policia en determinades circumstàncies.
Informe d'Amnistia Internacional (I): «Els teus drets perillen»
«Molts governs han infringit obertament el dret internacional i estan afeblint intencionadament les institucions destinades a protegir els drets de les persones». «No només perillen els nostres drets, sinó també les lleis i el sistema que els protegeixen».
Joan Alcover (i ca seva)
Joan Alcover acollí a ca seva, durant 25 anys, una tertúlia setmanal que va ser el punt de trobada de la intel·lectualitat de l'època i que va garantir que la represa que ell havia iniciat, tengués continuïtat a través dels més joves dels seus convidats.
El pacte de la señorita Pepis
He pogut seguir en directe per streaming les converses entre el PSOE i el partit polític Ciudadanos...
Brexit and chips
«Una part no pot decidir sobre el tot». «Ningú no pot venir a amputar-me la meva part britànica ni la meva part europea. Només puc ser europea sent britànica...»
La nació corsa
Vaig tenir l'honor de participar a la segona cimera de la Conferència de Nacions Sense Estat, que es va celebrar a Barcelona l'any 1989. A un nivell personal, allò em va servir per conèixer la gent que, pocs anys després dirigirien els nous estats europeus nascuts de l'enfonsament de l'URSS i a alguns dels líders que, encara avui, lluiten per assolir la plena sobirania de les seves nacions.
Pobresa energètica
A la fi ha arribat el fred. I amb ell torna a aflorar un fenomen cada vegada més estès, l'anomenada pobresa energètica, que és la dificultat o la incapacitat de mantenir l'habitatge en unes condicions adequades de temperatura a un preu just.
La gran aposta
No tenc gaire idea de cinematografia. No és des d'aquest punt de vista que m'atrevesc a fer-vos una recomanació. És per la història que s'hi explica i per allò que es pot aprendre. Vos recoman que vegeu la pel·lícula 'The big short', que aquí ha arribat com 'La Gran Apuesta'.
Polònia
El dictador feixista-espanyolista, Francisco Franco, en el seu llit de mort, agafa amb la seva mà tremolosa el braç del seu hereu, Juan Carlos I i li diu: «Alteza, una sola cosa os pido: que preservéis la unidad de España». Podria ser un gag del Polònia, però és un gag de la gran farsa que va ser l'anomenada Transició.
Corrupció d'estira i amolla
Per entrar a formar part d'una organització mafiosa, primer has de delinquir.
Llum i taquígrafs a 'Sa Nostra'
Un bon economista em va dir fa poc que la desaparició de la Caixa de Balears, Sa Nostra, era la «pitjor notícia econòmica dels darrers cent anys a les Balears»
Delicte real
Expressar el suport a la república i/o el rebuig a la monarquia, sempre està bé. Fer-ho a les immediacions d'on es fa el judici pel cas Nóos, no ho acab d'entendre del tot.
Una lluita entre teresetes
La detenció aquest cap de setmana de dos titellaires A Madrid, per suposat enaltiment del terrorisme demostra a quins nivells de deteriorament ha arribat el sistema democràtic a Espanya.
Ramon Socías i el turisme
No podia ser més encertada, i al mateix temps irònica, la tria de la direcció del grup parlamentari socialista al congrés de diputats: Ramón Socías, el cap de llista que pitjors resultats ha tret, serà el portaveu en matèria turística
Jaume Vidal Alcover
Ha passat massa desapercebut el 25è aniversari de la mort de Jaume Vidal Alcover, un dels nostres excel·lents escriptors, autor d'una extensa obra poètica, narrativa, teatral i assagística.
Obvietats sociolingüístiques
De tant en tant convé recordar algunes obvietats. Vos n'apunt mitja dotzena:
De Palestina a Kurdistan
La gran errada de l'històric dirigent palestí Iàssir Arafat va ser no declarar l'estat palestí independent el 13 de setembre de 2000 (data simbòlica perquè aquell mateix dia del 1988 Arafat havia declarat, a Alger, l'Estat palestí a l'exili. Els palestins encara avui paguen aquella errada estratègica.
Bloody Sunday (i les pel·lícules)
S'acaben de complir 44 anys del Bloody Sunday, que es com es coneixen els fets succeïts al barri de Bogside de la ciutat de Derry, Irlanda del Nord el 30 de gener de 1972.
Sant Antoni a Gràcia
Tenc gran estimació per la festa de Sant Antoni a Gràcia. En bona part a causa que aquesta festa va néixer l'any 1993, quan jo vivia a Barcelona i, per tant, la vaig veure néixer.
- La diputada de Vox que ha impulsat la llei per urbanitzar en sòl rústic és propietària d’una empresa immobiliària
- L’Atlàntida Mallorca Film Fest s’espanya amb la reina
- Tots els horaris i itineraris de les marxes per la Pau i la Vida en solidaritat amb Gaza
- La segregació d'alumnes per raó de llengua torna a fracassar: més del 80% de les famílies tria el català com a llengua de primer ensenyament
- SIAU critica la Conselleria d'Educació per «ressuscitar places compartides per afavorir noms concrets»