L'apunt

Informe d'Amnistia Internacional (II): Espanya promou greus retrocessos

TW
3

Amnistia Internacional, en el seu Informe anual, denuncia que amb l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Ciutadana i de la reforma del Codi Penal, el passat mes de juliol a l'estat espanyol, s'ha limitat l'exercici legítim de la llibertat d'expressió i el dret de reunió pacífica. S'han establert límits addicionals sobre on i quan han de celebrar-se manifestacions, i s'han atorgat àmplies competències a les forces de seguretat que podrien multar amb fins a 30.000 euros persones que mostrin «falta de respecte» o que enregistrin imatges d'agents de policia en determinades circumstàncies.
L'Entitat recorda que «durant 2015 es va reformar el Codi Penal en matèria antiterrorista. La definició de terrorisme és tan vaga, que fins i tot el Relator Especial de Nacions Unides per a la llibertat d'expressió alertava que aquestes modificacions podien penalitzar comportaments que fins llavors no constituïen delictes de terrorisme i restringir desproporcionadament el legítim dret de la llibertat d'expressió.»
Amnistia indica també que «Espanya ha rebut diferents cridades d'atenció per haver legalitzat l'expulsió sumària de persones immigrants, sol·licitants d'asil i refugiades a les fronteres de Ceuta i Melilla; per no haver regulat el delicte de tortura ni de desaparició forçada tal com estableixen els estàndards internacionals; per haver deixat sense assistència sanitària prop de 750.000 persones immigrants en situació administrativa irregular; o perquè cal adoptar una política estatal d'habitatge amb un enfocament de drets, amb una atenció especial a persones en situació de vulnerabilitat».
Finalment, explica que «els compromisos assumits per Espanya amb la Unió Europea sobre reubicació de persones procedents del conflicte sirià es compleixen molt lentament. El Govern espanyol es va comprometre a reassentar més de 17.000 persones de Grècia i Itàlia, quan només n'han arribat 18 el 2015. També es va comprometre a reassentar 854 persones procedents de diferents països entre 2014 i 2015, de les quals només 90 varen arribar a la península. Mentrestant centenars de persones esperen amuntegades en el CETI de Melilla, en molts casos sense la deguda atenció mèdica i psicològica».