algo de nubes
  • Màx: 18.76°
  • Mín: 8.69°
18°

Bloody Sunday (i les pel·lícules)

S'acaben de complir 44 anys del Bloody Sunday, que es com es coneixen els fets succeïts al barri de Bogside de la ciutat de Derry, Irlanda del Nord el 30 de gener de 1972.

Aquell dia 15.000 persones es manifestaven contra una llei que permetia al govern britànic empresonar sospitosos de pertànyer a l'IRA sense cap judici previ. La manifestació, convocada per l'Associació pels Drets Civils d'Irlanda del Nord, es desenvolupava de forma pacífica fins que un grup aïllat de persones començaren a llançar pedres contra una barricada de soldats. Els soldats respongueren primer amb gas, bales de goma i aigua a pressió, i posteriorment amb bales reals, amb la qual cosa els carrers es convertiren en un caos i un balanç tràgic: 13 morts, 6 menors d'edat, 26 persones amb ferides de bala, 5 disparades per l'esquena...

Fins el 15 de juny de 2010, no es va reconèixer oficialment la veritat: l'exèrcit britànic era el responsable de la massacre.

És un dels molts episodis de la lluita del poble irlandès per recuperar la seva plenitud com a tal.

A diferència d'altres conflictes, el cas irlandès (primer el sud i després Irlanda del Nord) ha servit d'inspiració d'una llarga llista de films que afronten la qüestió des de perspectives diferents.

Sense ànim de ser exhaustiu, aquí vos copiï un llistat de títols de pel·lícules molt recomanables: 'Agenda Oculta', 'En el nom del pare', 'En el nom del fill' (Some mother's son), '71', 'Joc de patriotes', 'Michael Collins', 'The Boxer', 'Closing the Ring', 'Hunger', 'The Crying Game', 'Omagh', The Devil's Own... I sobretot, pel seu realisme, 'Bloody Sunday' i pels debats que podem aplicar a avui mateix, 'The Wind That Shakes the Barley'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.