nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Joan Alcover (i ca seva)

S'acaben de complir 90 anys de la mort de Joan Alcover. El poeta excels, l'esplèndit orador, el magnífic assagista i el cappare, juntament amb Miquel Costa i Llobera, del moviment conegut com Escola Mallorquina.

Joan Alcover i Maspons nasquè a Palma, el 1854. Estudià a l'Institut Balear, on coincidí amb el poeta Miquel Costa i Llobera, l'escriptor Joan Lluís Estelrich i del polític Antoni Maura, i tengué per professor el poeta romàntic Josep Lluís Pons i Gallarza.
Alcover i Costa i Llobera representen per a Mallorca l'arribada de la Renaixença que havia sorgit a Catalunya a mitjans Segle XIX. Joan Alcover acollí a ca seva, durant 25 anys, una tertúlia setmanal que va ser el punt de trobada de la intel·lectualitat de l'època i que va garantir que la represa que ell havia iniciat, tengués continuïtat a través dels més joves dels seus convidats. Aquesta gent serà la que impulsarà les primeres revistes en català de principis del Segle XX i, més tard, l'Associació per la Cultura de Mallorca. Aquest moviment progressiu (i cada vegada més connectat als germans del Principat i del País Valencià) es veurà estroncat per la guerra del 1936-39 i per la ferotge repressió posterior. Durant la dècada dels 1930 i 1940 torna la foscor més tenebrosa. I haurà de ser ja al 1962, quan alguns d'aquells més joves reprenen el camí amb la fundació de l'Obra Cultural Balear, impulsada per Francesc de Borja Moll, deixeble d'un dels habituals a les tertúlies de can Joan Alcover, Mossèn Alcover, i presidida per Miquel Forteza, un dels joves assistents a les tertúlies. Un altre dels 31 fundadors de l'Entitat és, ni més ni menys que en Pau Alcover de Haro, fill i hereu de Joan Alcover. De fet, Pau Alcover, en morir, cedeix el casal on havia viscut son pare a l'OCB i aquesta el va convertir en aquest espai imprescindible que és Can Alcover. Un espai que és a la vegada la seu institucional de l'OCB, un centre cultural obert a la ciutadania i un put de record i homenatge a Joan Alcover.

Avui recordam Joan Alcover en el 90è aniversari de la seva mort. Però el millor homenatge li feim quan dia rere dia obrim les portes del casal, com feia ell, a tota la gent que estima Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.