algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

UD Ibiza: Festa i (mala) educació

Hem pogut veure a través d'un vídeo difós per aquest mitjà de comunicació un incident lingüístic que consider que mereix la pena de ser comentat des d'aquesta tribuna. En les celebracions per l'ascens de la UD Ibiza a segona divisió, la presidenta del Govern de les Illes Balears, na Francina Armengol, va ser comminada per un ciutadà a parlar “en español!” quan havia començat el seu discurs de felicitació a l'equip eivissenc per l'èxit esportiu. En comptes de mantenir la llengua, com hauria fet qualsevol president de qualsevol país del món, la presidenta del Govern de les Illes Balears va passar al castellà (certament, després del segon crit, igual d'increpatiu que el primer).

L'existència del doble crit demostra la potència i la presència del supremacisme espanyol entre nosaltres. Aquí tenim molta tendència a veure els abusos arreu del món, a escandalitzar-nos del racisme als Estats Units o a França, a espantar-nos davant les discriminacions per raons de raça, sexe, religió, etc. Però deixam passar com la cosa més natural del món que algú ens increpi dient-nos, de manera comminativa i imperativa, en quina llengua hem de parlar (si gosam fer servir la nostra, cosa que ja no fan una bona part dels nostres conciutadans). El doble crit supremacista, en un país normal, hauria d'haver set contestat per un xiulet generalitzat de la resta d'assistents, de manera immediata. Imaginau per un moment que algú, quan la primera ministra de Dinamarca es disposa a parlar li etzibàs “Auf Deutsch!”, bramulant imperativament. O que algú, sense anar més lluny amollàs aquest “en español!” a les antigues colònies de Flandes. O, posem-nos en situacions de dependència política: que algú, al Tirol del Sud, pretengués fer parlar el president del Consell Regional en italià, en un acte públic. Em pos a Copenhague, a Ostende o a Bozen i no sé veure això de les Illes Balears. El públic assistent, en sortir del seu estat d'estupefacció, romandria inalterable? No faria res? Permetria que l'individu que hagués proferit els crits continuàs fent-ho tan tranquil? Idò aquí -així ho mostra clarament el vídeo i m'ho han confirmat alguns dels assistents- l'individu crida “en español!” i ningú no el fa callar. Hauria estat bé que algú de la directiva de la UD Ibiza hagués tengut la decència de dir alguna cosa així com “continuau, presidenta”, mentre enviava els segurates a fer que l'individu en qüestió es comportàs com una persona civilitzada.

D'altra banda, ni la primera ministra de Dinamarca, ni qui fos de Flandes o d'Holanda, ni el cap del Consell Regional del Trentino-Südtirol canviarien de llengua si algú els comminava a fer-ho en un acte públic. Només en situacions d'un supremacisme social irrespirable el president d'una comunitat autònoma canvia de llengua davant la increpació d'un ciutadà, d'un sol ciutadà. I en un acte públic, hi insistesc. Amb el seu canvi de llengua, la presidenta del Consell de les Illes Balears ens envia el missatge que la llengua no és important, que no fa falta que exercim els nostres drets lingüístics, que hem de plegar veles davant el primer supremacista que ens trobem. Ep, només si es refereix a la llengua! Perquè, per alguna raó que se m'escapa, ni la presidenta ni la majoria dels assistents a les celebracions per l'ascens de la UD Ibiza a segona divisió no callarien si algú increpava un altre ciutadà pel color de la seua pell, o si increpava dos persones del mateix gènere perquè es mostraven afecte, o si mostrava qualsevol altre tipus de conducta incivilitzada. I farien molt bé de no callar. De la mateixa manera que pens que fan molt malament de callar quan algú commina una altra persona a parlar “en español!”, sent a Eivissa, sent el català la llengua pròpia d'Eivissa, sent el català la llengua oficial i pròpia de les Illes Balears.

Potser en la part cognitiva immediata el ciutadà que va proferir el doble crit no es considera a si mateix supremacista. Potser el mateix ciutadà no va considerar que fent aquella increpació pogués ofendre ningú. Potser el ciutadà en qüestió simplement va trobar que era normal posar-se a bramular que la presidenta parlàs la seua llengua (la de l'individu, no la d'ella). Potser ho té tan interioritzat, potser ha mamat tant de nacionalisme banal, que troba que el seu comportament pot ser acceptable. Reblem-ho ras i curt: si les meues hipòtesis són certes, l'individu era per damunt de tot un mal educat. És l'educació allò que ens fa ser respectuosos davant llengües que no són la nostra, assistir a discursos que potser no entenem, assistir a actes o espectacles dels quals ens perdem tres quartes parts del contingut lingüístic... És l'educació allò que ens permet seguir una missa en gaèlic el Dia de Sant Patrici al cor d'Irlanda (sense entendre paraula de gaèlic), o celebrar el centenari de la independència de Polònia escoltant en discurs en polonès (del qual ens perdem més del setanta-cinc per cent del contingut), o seguir un monòleg en euskera en una festa de poble a la muntanya navarresa (sense pescar-ne ni cinc), i aplaudir-los, perquè ens han plagut. És l'educació que aquest pobre home ni coneix ni l'espera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per marbosch, fa mes de 2 anys

No ens enganem: els "azules" com s'autoanomenen per aquí son un grapat de forasters que mai s'han integrat i aquest club és la "joguina" d'un personatge que el dia que es cansarà la tirarà al fems i en comprarà una altra.
D'aquí a 5 anys, i no més, aquest club no existirà, al temps...

Valoració:3menosmas
Per Vaja, vaja!, fa mes de 2 anys

Si els catalanoparlants no defesam la nostra llengua, qui l'ha de defensar? Les nostres autoritats hi estan obligades. On s'és vist mai això de claudicar a davant d'un energúmen supremacista dels que ens volen comandar (i humiliar) a la nostra pròpia terra? Bones raccions de dignitat és el que ens manca a la gran majoria d'illencs. Vergonya,cavallers (i dames)!

Valoració:5menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)



“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

«Si no fóssim un poble mateix amb Catalunya, si no estiguéssim lligats per un doble vincle de germanor i d'història, ho hauríem de voler ser. Però és que per molt que facem tanmateix ho som catalans. Com un qui negàs son pare, el delataria la fesomia que no es pot mudar fàcilment». Llorenç Riber (1909)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

«Mossèn Alcover s’aixecà enmig de religiós silenci per demanar que, responent a la identitat que els ajuntava, haguessin l’acord anhelat de donar-los, a tots els homes de les terres on és parlat el nostre idioma, l’honorable dictat de catalans, i que per a tothom fossin tinguts per tals». Pere Oliver i Domenge (1906)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:2menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys


«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». La Nostra Terra (1930)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

«Menorca és catalana, genuïnament catalana (…) [i cal] enfeinar-nos en la tasca, àrdua és ver, però també bella i justa de la catalanització radical de la nostra illa. (…) Advinguda la República, que no pot ésser altra que federativa, ens cal tombar els ulls vers la història i regenerar-nos com a poble lliure. (…) Res d’Estat Balear, res de provincianisme. Volem ser catalans, tot essent menorquins, com en són els empordanesos, els rossellonesos, els mallorquins mateixos. (…) Si Menorca és una regió catalana ha de seguir una política catalana.» Joan Timoner i Petrus, Menorquit (1931)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

«Tot el meu passat que la història allunya
el tenyeix de glòria la Gran Catalunya
Jo sóc mallorquí i és la meva glòria
esser català per la meva història!» Pere Capellà (1935)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:0menosmas
Per mudismo, fa mes de 2 anys

Si pedir "en español" en una arenga deportiva es de mala educación, ya me figuro lo que debe ser llevar más de un siglo y cuarto editando en castellano. "Diario de Ibiza", un suponer. De Ibiza ¡oiga!
Y tú, al igual que los de aquí con "Ultima Hora", callando. Haciéndonos el mudo, no se sabe cómo pensamos.
Comparar los abusos, de toda índole (menos mal que los negros, asiáticos etc. hablan como los señoritos de raza blanca), con dos grititos de un "español", en... España, se me antoja un ejercicio totalmente deplorable, por decirlo de una manera suave.
Flandes, Trentino, Irlanda, Dinamarca, sin que falten los nazis... a qué viene todo esto?. A no ser que sea para demostrar que tienes mucha culturita. No has estado fino, Bernat.

Valoració:-11menosmas
Per ¿?, fa mes de 2 anys

Aquest matí he vist i sentit com un tal Laporta (mai segones parts van ser bones) estava parlant en castellà. Ha de ser, segurament, un altre mal educat. Tu Bernat ¿no has parlat mai en la llengua que tant fàstis et dóna?. ¿Mai?.
I tan sols és una mostra.

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente