lluvia ligera
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
20°

En Bauzá té raó, però ha fet curt

Sí, he de dir, i per desmentir, de passada, els que afirmen que jo sempre escric contra el PP, que pens que el nostre president Bauzá aquest pic té la raó, encara ––sempre convé posar un emperò o un encara a les sentències massa redones– que ha fet curt. M’estic referint, com els lectors hauran endevinat, a la Llei de símbols. Si jo fos un escriptor més agosarat i menys escalivat – acostumat a ser malentès– posaria punt i final, aquí, a l'article, i així faria una mica de cas als qui, ben justificadament, troben massa llargs els meus escrits. Però, què voleu? som covard i tenc, a més–quin remei– una animeta pedagògica. Les dues coses m'aconsellen que abandoni els meus desitjos de brevetat i que intenti explicar o justificar l'afirmació que hi ha al títol i en les primeres línies del meu escrit.

Amb la finalitat abans esmentada, m'agradaria dir que la meva relació amb les banderes fou de ben jove purament circumstancial. Els meus companys de La Salle saben que hi havia un frare –en Berebere Stop, li dèiem– que si li pintaven, als fulls l'examen una bandera espanyola ens pujava un punt i jo –ho he de reconèixer– n'hi vaig pintar moltes de “rojigualdas”. Però, quan vaig arribar a València a estudiar medicina, la cosa va mudar de verd en blau. Vaig viure intensament el conflicte de les banderes. Per una part hi havia, a València, els blaveros, que defensaven la banda blava de la senyera –la paternina, li dèiem– i altres que defensaven –que defensàvem– la quadribarrada, sense els afegitons que ens desuneixen. La disputa –i qui conegui el caràcter i la cultura valenciana no se n'estranyarà– va donar lloc a anècdotes ben divertides, com la d'afegir una lletra o consigna al pasdoble “Paquito el Chocolatero”. Quan la música arribava al conegut “tam, tam, tam; tam, tam, tam”, nosaltres cantaven sense blau, sense blau! Un argument que ens va ser del tot convincent que anàvem encertats fou la pregunta que ens feu a una festa, i sobre el cadafal, a la platja de la Malvarosa, una cantant generosa que ens demanà si la volíem amb blau o sense blau. Abans de formular dita pregunta, l'esmentada vocalista havia fet una mica 'd'estriptis' i havia quedat amb biquini: bragues quadribarrades i sostenidors blaus. Amb blau o sense blau?, insistí na Merxe. Endevinau quina fou la nostra i nostrada resposta?.

El problema de la bandera valenciana quedà resolt quan l’any 1979 parlà Fuster, el millor assagista europeu –ja sabeu la meva opinió– del segle XX. Fuster, lúcid com sempre, advocà per una democràcia sense himnes ni banderes. Ni visques, ni “vivas”. Les banderes i els himnes –assegurava i amb tota raó– tenen sempre un aire i un to militarista, bel·licós i exultant: contrari a la racionalitat. Dificulten la bona convivència, que és el que ell, i jo darrere, sempre hem cercat i cerc.

Enteneu ara el títol del meu escritet? És possible que la connexió valenciana del PP hagi dut a Bauzá a llegir Fuster i, mirau per on, que aquest hagi estat el fonament ideològic de la seva llei de símbols. És veritat que, com he dit en el títol, en Bauzá ha fet una mica curt. Però si el nostre president, així com sembla, s'ha convertit en un fusterià, hem d'esperar que ben aviat posarà remei a la seva mancança i prohibirà totes les altres banderes. Que per què ha començat per la senyera? A mi em sembla clar: perquè ha seguit un estricte ordre cronològic. De les banderes que ara encara flamegen als mastelers del nostre país, la senyera és la més antiga: és gairebé paleolítica. La “rojigualda” és una bandera indiscutiblement més jove. “Parvenue” comparada amb –anava a dir la nostra, no ho dic– la senyera. Però, insistesc, n'estic convençut –hi posaria un berenar de messions–: l'ampliació de la Llei de símbols, que prohibirà totes les altres banderes i himnes, anirà en el proper programa electoral del PP balear. I jo el votaré.

PD. Per a llegir Fuster podeu clicar aquí

Per sentir una bona versió de “Paquito el chocolatero”, clicau aquí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per es buscaret, fa mes de 10 anys

Tranquila Marga. Això des barco ja ho pots oblidar.
Ets una panespanyolista i en Franco estiria orgullós de tu.
QUINA VERGONYA...

Valoració:11menosmas
Per Biel, fa mes de 10 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Jeroni Rosselló, Benvingut Oliver i Esteller, Joan Estelrich, Antoni Maria Alcover, Gabriel Alomar, Pere Oliver i Domenge, Miquel Ferrà, Joan Pons i Marquès, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Capellà, Joan Fuster, Blai Bonet, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", etc.

Valoració:17menosmas
Per Marga, fa mes de 10 anys

Pancatalanistes de Mallorca i Balears..cuatre replagats, cuatre renegats i traiidors a sa seva TERRA.. cuatre venuts en es principat.. Barco traiidors, no sou mallorquins,no sou Balears, sou catalans !! arruuuuuix de CA NOSTRA .. barco traiidors...

No Volem Pancatalanisme a Sa Nostra Terra !!!!

Valoració:-37menosmas
Per Tià, fa mes de 10 anys


Sra Maria Antònia, Marta i d'altres,

Vertaderament pensau que duplicant o triplicant els vostres missatges adquirireu una raó que no podeu mai tenir?

Quin paper més trist.

Valoració:11menosmas
Per Ropit, fa mes de 10 anys

Srª. Mª Antonia: I no podria escriure un poquet en valencià i veuríem la diferència? Aquí és un lloc ideal per aprendre les modalitats.
Vinga xicoteta, ens alegri el dia...! Xe cull...!

Valoració:15menosmas
Per m@antonia, fa mes de 10 anys

Ropit: en Valencia los valencianos cultos y los no tan cultos llaman valenciano a su lengua propia. Aquí sin embargo los cultos le llaman català y los no tan cultos mallorquí.
En cuanto a estimar el català . valencià, castellà, rus, pues que quiere que le diga, yo quiero a mi familia y a mis amigos .... y a mi perro.
Gracias de todas formas por su atención.

Valoració:-5menosmas
Per m@antonia, fa mes de 10 anys

Ropit: en Valencia los valencianos cultos y los no tan cultos llaman valenciano a su lengua propia. Aquí sin embargo los cultos le llaman català y los no tan cultos mallorquí.
En cuanto a estimar el català . valencià, castellà, rus, pues que quiere que le diga, yo quiero a mi familia y a mis amigos .... y a mi perro.
Gracias de todas formas por su atención.

Valoració:-4menosmas
Per Ropit, fa mes de 10 anys

A Mª Antonia: És que els valencians cultes saben que el valencià també és un dialecte més del CATALÀ, com ho és el mallorquí o el lleidatà.
I com passa aquí amb el "bâleà", normalment els que "estimen tant el valencià", ni l'escriven ni el parlen. Comprovat!

Valoració:36menosmas
Per Jaume F Mulet, fa mes de 10 anys

Senyor Bujosa. Gráciles pel Bernat que guanyarë. Si no Fos per qué sé, de la seva ironía pensaría creu encara amb els Reís Macs. Salut.

Valoració:12menosmas
Per m@antonia, fa mes de 10 anys

Sr.Bujosa, ¿por qué en TV3 cuando se refieren a la lengua propia de la Comunidad valenciana le llaman valencià y aquí si le llamamos mallorquín somos unos analfabetos y unos ignorantes?

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente