algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Sant Antoni emboirat, Sant Joan estrellat

Després del pas d'un front durant el dia d'ahir, que ha deixat ruixats de pluja i vent, ha tornat el cel estirat a totes les Illes. L'anticicló s'allargassa de forma transitòria i provisional sobre el nostre territori. Potser tenguem uns quants dies més de calmes. Les temperatures seguiran suaus. Segurament tendrem unes festes de Sant Antoni boiroses i humides. El sol aviat començarà a pujar cap amunt, fet que provocarà la desorganització de les masses d'aire. Els camps illencs tenen un aspecte verdós, tot i que això hauria de ser ben normal al gener. Ara com ara no s'auguren canvis importants. Sant Antoni arriba amb un balanç pluviomètric certament positiu.

LLUNA CREIXENT, FRED MINVANT. Diuen que l'aigua de gener al camp sempre va bé i per això la pluja de gener fa ric el vinater. Som en el temps apropiat per sembrar patata primerenca, síndria, ceba, porro i pastanaga. També s'ha de sembrar enciam, albergínia, prebes, alls de Sant Pau i pèsols. Vénen dies adequats per a la preparació de planters per fer noves sembres d'horta, amb abonat de fems i minerals. Durant la lluna Creixent -el quart és dimarts dia 15 a les 20 hores i 46 minuts del vespre- podreu podar les oliveres i aclarir i podar les espècies arbòries de resina.

SANT ANTONI ÉS AQUÍ. Dimecres a vespre arriba la diada gran de la pagesia a l'hivern. És, no hi ha dubte, el sant més arrelat a casa nostra. Un sant simpàtic, plenament reconegut com a advocat de les bèsties. És admirable com el seu patronatge s'ha estès sobre tota classe d'animals. Sant Antoni és el patró dels menestrals, traginers i manescals. L'eremita també s'ha convertit en el patró de Menorca. Recorda un refrany que Sant Antoni del porquet, a les velles fa carusses i a les joves l'ullet. Les beneïdes d'animals, tant de pèl com de ploma, seran imprescindibles.

SANT ANTONI REPICAVA, MENTRE ENCENIA EL FOC. Davall l'advocació de Sant Antoni hi continua havent nombrosos rituals de fertilitat i purificació. Els foguerons constitueixen també un ritual cremant el mal, representat pel dimoni, l'altre gran element de la festa. Apareix per la necessitat d'explicar les circumstàncies negatives de l'entorn natural com les ventades, les inundacions o els incendis. El seu patronatge es refereix als animals de treball: cavalls, ases, mules, someres i també als porcs i les aus de corral; és a dir, els animals que tenen una utilitat per a l'economia domèstica. També exerceix la seva protecció sobre els ramats d'ovelles i cabres.

SANT ANTONI: LA FESTA DELS ANIMALS. Altres animals de companyia han agafat darrerament també el protagonisme. A mesura que anaven desapareixent els animals de feina, una multitud de cans, moixos, periquitos, tortugues i altres bèsties casolanes tanquen la desfilada en la qual reben la benedicció. A alguns indrets, com a Palma, desapareguts els animals de feina, la beneïda ha pres un caire completament diferent al que havia tengut en el passat. Antigament era molt mal vist tenir fermats els animals aquest dia. Després de les beneïdes se'ls deixava a lloure per dins una tanca. Aquest dia no es poden fer les matances.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.