algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

S'Altra Senalla i Xítxeros amb Empenta, entre els Premis 31 de Desembre 2014

Imatge dels premiats a Can Alcover, durant la presentació dels Premis. | Joan Torres

S'Altra Senalla i Xítxeros amb Empenta, entre els Premis 31 de Desembre 2014, tal com ha donat a conéixer aquest dimarts el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu.

El Premi Francesc de Borja Moll s'entrega a l'Associació s'Altra Senalla que fa vint anys que difon el comerç just i emprant en els seus programes sempre la llengua pròpia. El guardó Bartomeu Rosselló- Pòrcel s'entrega als joves manacorins Xítxeros amb Empenta per l'emprenedoria social d'aquesta entitat que pretén dotar de cos i veu crítics al jovent.

El Premi Josep Maria Llompart, que distingeix una persona que, a les Illes Balears, s’ha destacat per dedicar-se a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, serà pel misser Francesc Riera Solivellas.

L'Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, al pianista Joan Moll i Marquès, investigador i divulgador dels compositors illencs.

El Premi Bartomeu Oliver per distingir als qui desenvolupen en un determinat àmbit territorial o social, o el treball que contribueixi a la recerca o millor coneixement d’aquest àmbit, serà per l'Associació Cultural Musical Pere Josep Cañellas.

El Miquel dels Sants Oliver serà per Pere Ferrer Guasp, per l'obra Contraban, corrupció i estraperlo a Mallorca (1939-1975), de Pere Ferrer Guasp.

L'Aina Moll i Marquès, que distingeix una persona o entitat que hagi destacat per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic, serà per Miquel Ripoll Rutllan.

I per últim, el Premi Gabriel Alomar serà per la valenciana, Editorial Bromera, per un projecte editorial que pretén abastar tot el domini lingüístic.

Entrega dels Premis aquest divendres a Alcúdia
Els guardons s'entregaran aquest divendres a les 21 hores a l'Auditori d'Alcúdia. La Nit de la Cultura es dedicarà a dues efemèrides importants que tendran lloc durant el 2015: el Tricentenari 1715-2015 del decret de Nova Planta i l’Any Ramon Llull.

Els artistes convidats d’aquesta edició són Miquel Àngel Llonovoy, el pianista Andreu Riera, el baríton Lluís Sintes (que interpretarà cançons basades en texts de Ramon Llull) i la cantant Nina. A més, hi haurà espai per a la música més actual, amb Pere Janer, que presentarà temes del seu nou disc, “Present perfect”, i amb el grup de pop Donallop. La gala, que serà presentada per Llorenç Cloquell, serà retransmesa en diferit el 5 de gener pel Canal 33.

IB3 no retransmetrà la gala
Mateu ha
remarcat que, tot i la difícil situació econòmica, l’entitat ha fet un esforç per oferir aquesta gala als socis i al conjunt dels ciutadans de Balears. Ha remarcat que, per tercer any consecutiu, IB3 no retransmetrà la gala. Així mateix, ha agraït a l’Ajuntament i a l’Auditori d’Alcúdia la seva bona rebuda i ha recordat que, com cada any, l’entitat ha convidat a totes les autoritats de Balears a participar-hi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Més enllà, fa mes de 9 anys

Carretó de batre, S'altra Senalla conservadors? Xítxeros amb Empenta conservadors? no crec que sàpigues què són...

Valoració:1menosmas
Per arg, fa mes de 9 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:1menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 9 anys

Arruix premis forasters pancatalanistes de sa nostra terra!!

Valoració:-3menosmas
Per Carretó de batre, fa mes de 9 anys

Això de donar els premis als que viuen d'això és un error. Sobretot donar-ho a una editorial privada amb ànim lucratiu. S'ha donat mai a l'Editorial Moll?

Francament, si els de la foto ens han de salvar ho tenim molt pelut, no ho trobau? Els premis no distingeixen els qui s'han distingit en la lluita a favor de la llengua catalana? No hi ha ningú més combatiu? Na Maribel Servera? En Marcel Pich? En Llonovoy? En Jaume Sastre? Els germans Martorell?

En fi, aquests premis estan devaluats i no aixecaran el cap si no es transformen i es concedeixen per votació popular. El jurat està rovellat i delata una tendència ultra conservadora.

Valoració:-2menosmas
Per més enllà, fa mes de 9 anys

Sense llengua (catalana) no hi ha "modalitats" i voltros renegau d'ella, que girau al castellà sempre que podeu, "por la gracia de España". Per tant manco demagògia gonella barata (o gratuïta), que no convenceu a ningú.

Valoració:3menosmas
Per Arruix, fa mes de 9 anys

Arruix Obra Cultural Pancatalanista!

Valoració:-7menosmas
Per Què no trobau a faltar un premi?, fa mes de 9 anys

A sa defensa i difusió de ses nostres modalitats. Ayyyy que el mostrau de molt an es llautó

Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente