cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 12°
11°

Director de l'IES Sineu: "dimiteixo perquè el català no pot ser la llengua vehicular del centre"

L'equip directiu després de presentar la renúncia. | IES Sineu

El director de l'IES Sineu, Rafel Crespí, ha presentat davant del claustre del centre la dimissió perquè "el català no pot ser la llengua vehicular del centre" i aquest era un dels eixos quan va arribar al càrrec ara fa cinc mesos.

Al fer pública la desició, la resta de l'equip directiu també s'ha sumat a la dimissió i una dotzena de caps de departament també presentaran la renúncia aquesta setmana. Crespí ha assegurat que “tinc la consciència intranquil·la per haver de dir als meus companys que facin les classes en castellà”.

Ara com ara el centre està aplicant una disposició transitòria del Decret de tractament integrat de llengües (TIL) a 1r d'ESO que 'allibera' el centre de fer assignatures no lingüístiques en anglès. El centre volia fer Matemàtiques i Música en anglès però al no disposar de professorat amb el nivell B2 ha estat impossible. El centre ha demanat docents amb la titulació, però Educació “no ens ha respost”, assegura el director en funcions. Actualment el centre es veu obligat a “mantenir un equilibri entre la llengua catalana i la llengua castellana dins les aules”, explica Crespí.

Les queixes de Crespí sobre la manca de recursos humans per aplicar el TIL a les aules, contrasten amb les declaracions d'aquest dimecres dels responsables educatius. La a directora general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, Isabel Cerdà, ha assegurat que “s'han respost totes les peticions dels centres”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Josep, fa mes de 10 anys

En Rafel Crespi (director de l'IES Sineu) és llicenciat en filologia catalana i advocat, jo vaig estar un any a l'IES Sineu, li dono l'enhorabona pel pas que ha donat

Valoració:2menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

El feixisme espanyol odia a mort els mestres i professors. Ja el 1936 en va assassinar milers.
Senyal que fan bona feina.
Gràcies, mestres i professors! Tot el poble mallorquí no renegat vos fa costat!
Resistiu amb fermesa i il·lusió.
Mallorca us haurà de menester dins un anyet i mig, l'endemà de caure en Talibauzán per reconstruir l'escola mallorquina.
Visca Mallorca independent!
Talibauzans madrileñufos colonitzadors i renegats que els fan de criadets arruix de Mallorca!
BARCO DE REJILLA!

Valoració:2menosmas
Per tofolet, fa mes de 10 anys

Mikel,

eleJir, despues, esplicacion,...
això que és? castellà mal escrit o foraster d'acadèmia?

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España i del mundo mundial...). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma importat, el foraster, no és útil ni necessari.

Valoració:2menosmas
Per Joan Sineu, fa mes de 10 anys

Veig que, com sempre, surten els comentaris balearicocastizos dels defensors d'un idioma congriat en la seva imaginació, ja que cap ciència els avala. Demanaria a profetes com @Mikél (Garau potser?) i els confrares dels Achädèmîchs del baléà, Jaumeterceristes i altres Seccions Femenines habituals posassin qualque dia un peu dins un arxiu històric a qualsevol ajuntament de les illes Balears. Segurament se'n duran una sorpresa quan reparin com era la llengua escrita i estandarditzada que empraven els escrivans fins pràcticament el final del s.XVIII (sense necessitat de diccionaris). Aquestes suposades normes "orthogrâfikhes" que voldrien ells i que asseguren que varen establir els foners de les Gimnèsies, m'agradaria veure-les aplicades en una quarta part de frase escrita pels antics escrivans, notaris, clavaris o jurats que no fos amb article literari o emprant formes verbals que, fins i tot, actualment solem substituir per altres més pròpies dels parlars balears i que coincideixen amb les peninsulars (tinc, pago, pague, dono, done, etc.). És que tanta mentida i tant de foment de l'analfabetisme en llengua pròpia (porque algunos no lo entederán) arriba a fer vessar el ribell d'allò que es pot respectar. I tots aquests esforços per embullar i confondre, sempre oferits per a major glòria de l'Espanya incorruptible.

Valoració:2menosmas
Per mallorquín, fa mes de 10 anys

Ya puede irse al ampurdà a retirarse.
Mallorca no necesita traidores

Valoració:-5menosmas
Per I doncs,, fa mes de 10 anys

Els comentaris d´aquest foraster que signa com a Mallorquín s´han de conservar, perque son el resum de tot el que pensen i també volen de noltros aquesta gentota.

Valoració:11menosmas
Per Guillem, fa mes de 10 anys

Aquest que seu és un uemita

Valoració:0menosmas
Per Mikél, fa mes de 10 anys

Si, escribo en Mallorquí-Balear, algunos no lo entenderán prefiero hacerlo con el Idioma Castellano sin ganas de herir los sentimientos ajenos. Srs. El Mallorquín-Balear existe de tal forma que es mucho más antiguo que el catalán el tema al respecto es largo para dar la esplicación que se requiere, sólo entraré en una cosa que es muy importante,. En los Estatutos de Autonomía se puso el catalán sin hacer el Referendum que le corresponde elejir al pueblo y sólo al pueblo, lo hicieron los políticos, si hoy despues de 30 años tenemos el nivel educativo más bajo de toda Europa es por no tener un sistema educativo que se corresponda y hay que hacer el cambio y por tal con paciencia el (TIL) es la mejor forma. Las Islas Baleares el 80% vive del Turismo, el catalán no es nuestro en cambio el Balear lo es y de ser sincero si tenemos que salir fuera no sirve para nada,. ¿ Porqué invertir dinero con algo que no sirve.? como a sido el dialecto del catalán que proviene del "Llemosí"

Valoració:-5menosmas
Per malloquí, fa mes de 10 anys

Quina vergonya per aquesta terra els "pseudomallorquins" com el ropit aquest...

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente