algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

La UIB i l'IEC mostren oposició rotunda a la concessió del títol de «reial» a l’Acadèmi de sa Llengo Baléà

229543

El Consell de Direcció de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han rebut «amb sorpresa» la notícia de la concessió del títol de «reial» a un organisme autodenominat Acadèmi de sa Llengo Baléà que preconitza unes normes ortogràfiques, un lèxic i una gramàtica que transgredeixen totalment la normativa per la qual es regeix la llengua catalana, denominació, la de «catalana», reconeguda per la Filologia i per la Romanística internacional per referir-se al conjunt de totes les varietats de la llengua parlada a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, l’Alguer i la Franja d’Aragó.

«Davant una transgressió tan evident del que estableix la filologia, la història i la jurisdicció que regula la llengua a les Illes Balears, volem expressar el nostre rebuig i la nostra oposició rotunda a la concessió del títol de «reial» a aquesta associació, així com al nom que porta i al seu propòsit de fixar una norma per a la llengua parlada a les Illes Balears», han assenyalat.

A més, han explicat que: la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, estableix, a l’article 4, que la llengua pròpia de les Illes Balears és la llengua catalana, que té el caràcter de llengua oficial juntament amb el castellà. Així l’article 35 esmenta que les modalitats insulars del català de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera han de ser objecte d’estudi i protecció, però sempre sense perjudici de la unitat de la llengua, i en aquest mateix article es determina que la UIB és l’òrgan oficial consultiu per a tot el que es refereix a la llengua catalana.

Així mateix, la Llei 3/1986 de normalització lingüística de les Illes Balears, també reconeix que «el català és la llengua pròpia de les Illes Balears» i afirma que aquesta llengua ha estat sempre «l’Instrument amb què els illencs han fet les seves màximes aportacions a la cultura universal».

I l’acord normatiu 3516 de la Junta de Govern de la Universitat de les Illes Balears, del dia 17 de març de 1997, ratifica el Conveni marc entre la UIB i l’IEC establert en el punt 3: «Que la Universitat de les Illes Balears és la institució oficial consultiva per a tot quant fa a la llengua catalana en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (disposició addicional segona de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears)».

I en els punts 5 i 6 respectivament diu que: «L’IEC, com a institució amb capacitat per fixar la normativa de la llengua catalana, té en compte en l’establiment del lèxic i de les normes gramaticals l’especificitat de les modalitats illenques de la llengua» i que «La UIB assessora les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de llengua d’acord amb la normativa establerta per l’Institut d’Estudis Catalans».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Frederic Tarazona i Domènech, fa 15 dies
Certament, com jo sóc del País Valencià i parle no ja valencià, sinò apitxat tinc que reconèixer que no entenc la vostra "llengo baleà" (llegir amb ironia).
Però això sí. Conec perfectament les conseqüències d'aquesta bestiesa. No repetiu una nova "batalla de València". No creeu una "batalla de ses illes". Les conseqüències socials, polítiques i sobretot lingüístiques són inimaginables.
Valoració:8menosmas
Per Unaperaquí, fa 16 dies
El que no pot ser és que és doni "Reial" a qualsevulla que obri una Guingueta i te bo amb la monarquia. Bé... O si, perquè tanmateix la monarquia en sí, és de guingueta, pandero i plateret.
Valoració:15menosmas
Per Biela, fa 16 dies
Una vegada més el monarca espanyol es deixa en evidència i mostra el seu baix nivell cultural i de coneixement del país que suposadament regna i també que és molt fatxa.

Això de llengua baleà no es sosté, si es propis illencs deim que xerram mallorquí, menorquí, eivissenc (tenint en compte que qualsevol amb 2 dits de front i sense el cervell emboirat per la política sap que tot és llengua catalana).

Per a quan la República?
Valoració:20menosmas
Per Guillem, fa 16 dies
El BBV també es va lluir donant peu a l'esperpent. A més de immoral, el BBV demostra la poca importància que dona a la cultura i a tot el que no impliqui guanyar més doblers i satisfer la seva ambició usurera.
Valoració:12menosmas
Per Arxi, fa 16 dies
D'on han tret això de filología baléà... també hi deu haver-hi filología del Vallès Occidental, Oriental, de la Garrotxa...que ens informin a quines universitats es pot fer aquesta carrera...si no es perquè fan pena, ens fèriem un tip de riure...
Valoració:20menosmas
Per Jo, fa 16 dies
Bé, és lògic que la casa real, els hi doni aquest títol, tant fals els uns com els altres...no tenen ni els coneixements ni la vergonya que s'ha de tenir...
Valoració:19menosmas
Per Memorable, fa 17 dies
Primer congrés i darrer... de set o vuit que eren la meitat varen partir ben emprenyats, entre ells aquella "filologa" que després va muntar un partit... em per mi que li deien Aguilutx.
Valoració:11menosmas
Per xisca, fa 17 dies
Aquest nom de "Llengo Baléà", no te cap ni peus. Senzillament NO existeix cap llengua amb aquest nom. Quan era nina, i amb les amigues de classe, també varem fer jocs d'inventar idiomes i lletres... Va, bona gent. Un poc de serietat.
Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente