algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
19°

Més de 46.000 persones demanen la protecció del Cap Blanc

204865

Fa set mesos, una iniciativa ciutadana va impulsar la recollida de signatures a través del portal Change.org per tal de protegir la zona del Cap Blanc i evitar la seva transformació en allotjament turístic. Una part de l’antiga bateria de costa fins aleshores propietat del Ministeri de Defensa havia sortit ofertada a través d’un portal immobiliari, i decidiren demanar el suport d’altres ciutadans per tal de reclamar a les administracions públiques la seva intervenció per a garantir la conservació d’aquest espai natural.

Ara, les 46.528 signatures arreplegades es lliuren a la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

El Ministeri de Defensa és propietari d’un nombre important d’instal·lacions a les Illes Balears, algunes d’elles ubicades a espais d’extraordinari valor ambiental. El cas de Cabrera és el més destacable, però n’hi ha una dotzena més a Mallorca. Algunes d’elles encara són utilitzades per Defensa, com per exemple la base del Puig Major o el Cap des Pinar, mentre altres han deixat de tenir interès militar i han estat gairebé abandonades, fent-s’hi únicament una vigilància i manteniment mínims. En alguns casos ja fa dècades que passaren a mans privades.

El 2013 el Ministeri elaborà la Proposta per a la Racionalització i Utilització Eficient del Patrimoni Immobiliari del Ministeri de Defensa, que pretén vendre alguns terrenys rurals i urbans que ja no tenen interès ni ús militar, i aconseguir ingressos a l’hora que s’estalvien també despeses de manteniment de les instal·lacions.

«L’oferta immobiliària de grans espais naturals de les Balears fins ara ben conservats i amb un important valor ecològic podria tenir greus conseqüències urbanístiques, ambientals, paisatgístiques i socials. Fa mesos que es publicita a portals immobiliaris l’antiga bateria de costa del Cap Blanc, i recentment s’han detectat obres de tancament a la bateria de costa de Rafeubetx, que temem podria seguir aviat el mateix camí. Ambdós són espais d’altíssim valor mediambiental, emparats per figures de protecció de la UE (són Zona d’Especial Protecció per a les Aus i Lloc d’Importància Comunitària) i que podrien acabar sent transformats per instal·lacions turístiques», denuncia el GOB.

L'entitat ecologista considera que caldria adoptar les mesures necessàries per a garantir el manteniment de la titularitat pública en els espais naturals que Defensa pugui desafectar, i alhora avançar en mesures de gestió per a la seva restauració i conservació ambiental i en l’ordenació del gaudi públic compatible amb la protecció del patrimoni natural.

Per això, el GOB ha instat el Govern a fer «les gestions necessàries amb el Gobierno de España per tal de paralitzar immediatament l’oferta i possible venda d’espais naturals de les Balears que hagin estat desafectats per Defensa, i impulsar un acord entre les dues administracions per tal de dotar-los d’instruments d’ordenació i gestió que possibilitin la recuperació i conservació dels valors naturals i alhora l’ús públic sostenible».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escardapenyes, fa devers d'un mes
Dius bé Bartomeu, més gent, li vaig enviar un missatge a un amig en cognoms mallorquins i me contestà "que li sabia greu perque hi anava a fer excursions i que "tanmateix" si era gent poderosa i farien el que voldrian" vaig quedar glaçat com a son Bonet, defensem la terra la llengua i les tradicions.
Salut i República Catalana que arrencarà al 2.023
Valoració:3menosmas
Per Bartomeu, fa devers d'un mes
Molt bona iniciativa. Tant de bo de les actuacions d’associacions com el GOB i Terraferida i tant de bo més gent dones suport a aquests tipus.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente