cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
21°

La classe treballadora torna a sortir al carrer pocs dies abans de les eleccions

Aquest divendres 1 de maig ha estat una jornada reivindicativa a Palma amb motiu del Dia Internacional del Treballador. A la ciutat hi havia convocades tres manifestacions que sortien de la plaça d'Espanya: una d'organitzada per CCOO, UGT i STEI; una altra, per CNT i CGT, i una altra d'USO. Pel que fa al nombre de persones que han decidit sumar-se a la manifestació convocada per CCOO, UGT i STEI, l'organització calcula que ha comptat amb una participació de 3.000 persones. Mentre que la policia ha comunicat que la seva estimació ha estat d'un màxim de 1.000 assistents.

La secretària general de Comissions Obreres, Katiana Vicens, ha sentenciat, a l'inici de la protesta, que el govern actual «no ha governat per a la majoria social». A més, ha afirmat que fins que les famílies no puguin tornar a «cobrir les seves necessitats no podrem parlar de sortida de la crisi». El secretari general de l'STEI, Biel Caldentey, ha reclamat als electors que no votin a favor de «les polítiques d'austeritat». Assegura que no es pot acceptar que el 20% de la població estigui en atur i que, dins dels que tenen feina, existeixi la categoria de «treballador pobre». És a dir, persones que, tot i tenir una feina, el seu sou és tan baix que segueixen estant dins la població en risc d'exclusió social. Segons després, el representant de la gestora que dirigeix de moment UGT, Pedro del Amo, ha exclamat que «podran treure totes les dades que vulguin» però ha assegurat que quan exposen totes aquestes xifres «s'obliden de les persones». I ha afegit: «Ens hem de demanar com estam sortint de la crisi i cap a on anam; si és cap a una societat més justa, equilibrada i del segle XXI o estam anant cap a un món desconegut».

La protesta reivindicativa dels treballadors ha transcorregut sense incidents greus durant tot el recorregut llevat d'alguns crits, a l'alçada del Teatre Principal, que els manifestants han dirigit a un vianant que els havia increpat. Per altra part, la propietària d'un bar del carrer dels Oms també s'ha mostrat una mica neguitosa en veure la riera d'assistents que vorejaven com podien la terrassa del seu bar mentre hi havia alguns clients asseguts a les taules.

Finalment, la massa de gent ha arribat al final del passeig del Born, on hi havia instal·lat un cadafal per a que els sindicats poguessin llegir els seus manifestos. La línia del discurs ha seguit la de les declaracions fetes abans de la manifestació; tots els representants s'han fet ressò de les conseqüències de les retallades i han demanat unànimement un canvi polític. Un canvi que segons la líder de CCOO, Katiana Vicens, «és possible i necessari».

Manifestació anticapitalista
Centenars de persones han participat també aquest divendres a Palma de la convocatòria unitària anticapitalista de la CGT i la CNT sota el lema ‘Ajuntant lluites’, contra les polítiques del Govern Bauzá, contra la corrupció política i sindical, contra les retallades a les llibertats i per la lluita social i sindical. Donaven suport a aquesta convocatòria col·lectius com ara l’Esquerra Independentista de Mallorca o la Vaga de Totes, entre molts d’altres.

La marxa sortia de la plaça d'Espanya per recórrer un tram de les Avingudes, el carrer del Sindicat, Jaume II o la plaça de Cort per arribar, finalment, als jardins de l’Hort del Rei. Durant el recorregut s’han pogut sentir càntics contra el capitalisme o la banca. A més ha tingut un especial protagonisme la lluita feminista amb càntics i performances de les promotores de la Vaga de Totes, convocada pel pròxim 19 de maig.

A l’arribada a l’Hort del Rei s’ha llegit el manifest unitari de la convocatòria, posant especial èmfasi en recordar les retallades que ha dut a terme el Govern en els darrers quatre anys, la corrupció i les diverses lluites sindicals anticapitalistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pepet, fa mes de 9 anys

Segons l'EPA de març de 2015 a Baleares hi ha 131.000 aturats. A la manifestació del primer de Maig hi va haver 1500 persones. O sia que els sindicats no representen a tots aquets parats ja que si fos al contrari la majoria hauria anat a la manifestació.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente