nubes dispersas
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
24°
Gabriel Ensenyat

Gabriel Ensenyat

Opinió

Ramon Llull, romàntic

|

Dues mostres més de com ha estat de desastrosa aquesta legislatura en matèria educativa i cultural, les ha posat aquests passats dies el màxim responsable del desgavell, el Molt Honorable President (títol provisional amb data de caducitat el maig) José Ramón Bauzá.

Opinió #ébola

L'Ebola no ha arribat a Europa

|

Aquest és el tipus d’article que un no voldria haver d’escriure mai, simplement perquè el fet –l’Ebola– no existís. Però com que les coses, en aquest cas desgraciadament, molt desgraciadament, són com són no queda més remei que comentar la realitat. I la primera cosa que se li ocorre a un profà en Medicina com un servidor –alerta: tan profà en la matèria com la ministra del gremi‒, però medievalista de professió, és que a l’Edat Mitjana les coses es feien d’una altra manera.

Opinió

El TIL: No només són aspectes formals

|

El seguit de sentències i resolucions promulgades pel TSJB contra el TIL fa pensar que la suspensió del projecte de legislatura estel·lar del PP ha estat anul·lat per qüestions que van més enllà de les purament formals, que és la versió que n’ofereix aquest partit de cara a la galeria.

Opinió

El policia bo i el dolent

|

Encara que resulta agosarat parlar d’allò que passarà els propers dies i setmanes amb el tema TIL (a les Espanyes resulta temerari especular sobre el que pot passar d’aquí mitja hora) m’atrevesc a fer-ne un (primer) pronòstic: Riera farà de “poli” bo i Bauzá serà el policia dolent.

Opinió

Margallo i l'esperit del Cid

|

Un viatge estiuenc a Burgos m’ha retornat la imatge del Campeador. Hom recorda bé els dies de quan a l’escola tardofranquista havíem de saber els noms de l’esposa i de les espases del Cid, dels seus cavalls o el de l’església del famós jurament de Santa Gadea –que és una invenció‒, de la batalla que guanyà després de mort (evidentment, una llegenda, creada a partir del trasllat de les seves restes des de València fins a Sant Pedro de Cardeña, a Burgos, el 1102), etc. Mentrestant, de Jaume I tot el que sabíem no passava d’allò de Bendinat i la cabeça d’alls, i això perquè ens ho explicaven els avis.

Opinió

El prestigi del professor

|

Llegesc a “El país” una entrevista a la professora Rosabel Roig, de la Universitat d’Alacant, que convida al comentari. Rosabel Roig és una pedagoga molt qualificada, que ha estat degana de la Facultat d’Educació i que, abans d’impartir la docència universitària, exercí de mestra.

Opinió

El nou Díaz de la Guerra

|

Fa uns dies vaig assistir a una conferència sobre el bisbe Juan Díaz de la Guerra, el qual va estar al front de la diòcesi mallorquina entre 1772-1777. Pocs anys, però més que suficients per deixar una petjada poc grata. En realitat, el conferenciant exposà de manera molt concisa l’estat de la recerca que du a terme sobre l’etapa mallorquina d’aquest prelat.

Opinió

Qui són els nazis?

|

Acab de llegir que el Sr. Joan Puig, exdiputat d’ERC al Congrés dels Diputats, ha estat condemnat per titllar de nazi la companyia aèria Air Berlín. Els fets, que molts més o menys recordam, foren arran de la negativa d’aquesta companyia a dirigir-se en català als usuaris, agreujats pel to poc amable o respectuós envers els afectats fet servir a l’hora de justificar aquesta mesura, discriminatòria, al capdavall, per als catalanoparlants.

Opinió

A voltes amb el concepte de Països Catalans

|

L’absurd dels parlamentaris, provincials i provincians ‒no arriben a “regionals”‒, del PP, aprovant una moció absurda i que, tanmateix, no serveix per res (al contrari d’altres textos que han aprovat, que sí que serveixen, i molt, per anar contra tot allò que fa part de les essències del nostre petit país insular), posa en relleu la ínfima qualitat intel·lectual de l’actual majoria absoluta parlamentària, i de tot allò que l’envolta.