algo de nubes
  • Màx: 16.64°
  • Mín: 7.61°
16°

L'Ebola no ha arribat a Europa

Aquest és el tipus d’article que un no voldria haver d’escriure mai, simplement perquè el fet –l’Ebola– no existís. Però com que les coses, en aquest cas desgraciadament, molt desgraciadament, són com són no queda més remei que comentar la realitat. I la primera cosa que se li ocorre a un profà en Medicina com un servidor –alerta: tan profà en la matèria com la ministra del gremi‒, però medievalista de professió, és que a l’Edat Mitjana les coses es feien d’una altra manera. I això que els medievals no coneixien l’existència dels virus, bacteris i altres espècimens nocius, que l’ull humà no pogué veure fins que s’inventà el microscopi. Però ja intuïen que quan compareixia la pesta calia aïllar al màxim els afectats. I prenien mesures de prevenció, evitant el contacte dels nouvinguts procedents de llocs infectats per la pesta amb la població d’allà on anaven. D’ací l’existència dels llatzerets, les quarantenes, etc. A cap medieval no se li hagués ocorregut internar pacients de pesta arribats de fora a un hospital situat al bell mig d’una ciutat d’uns quants milions d’habitants. Això segur que no. Al govern espanyol, sí.

En el cas del contagi d’Ebola a Madrid tot ha fallat. En diuen “el protocol”, com si el protocol fos una cosa abstracta, sense persones que l’han dissenyat i posat en pràctica, sense decisions polítiques al darrere. Perquè una decisió política (sobretot política) va ésser tot l’espectacle del trasllat dels missioners contagiats perquè els de sempre es poguessin fer fotos. La manca de preparació i la improvisació a l’hora de fer front al problema són més que evidents, amb les conseqüències que veim (i altres que no ens atrevim a pensar). Les coses que ara surten a la llum esgarrifen: les infermeres de l’hospital en qüestió han denunciat que tota la preparació que se’ls donà sobre com actuar va consistir en una xerradeta de mitja hora. I etcètera, etcètera. La inconsciència ha estat superlativa, esborronadora. Mentrestant el conseller Sansaloni ha assegurat que les Balears “estan preparades per a afrontar el problema” (paraules idèntiques a les de Mato). Tenint en compte com fa les coses –totes les coses‒ el Govern d’aquí (i el d’allà) hem de tremolar.

Ara, a més, la inquietud s’ha traslladat a l’àmbit europeu. S’han encès tots els llums vermells. És clar, no és igual l’epidèmia a Àfrica que a Europa... Tot i així els europeus potser es preocupen sense motiu. Al cap i a la fi Espanya és Àfrica, com s’ha tornat a demostrar. L’epidèmia, per tant, de moment roman fora d’Europa. I de Catalunya, malgrat el que va dir la setmana passada el ministre de l’interior del govern espanyol. El Sr. Jorge Fernández Díaz va afegir un motiu nou contra la independència de Catalunya (en realitat és el segon, fins ara l’únic era la Constitució) afirmant que el sistema sanitari d’una futura Catalunya independent no podria fer front a epidèmies de gran calat. Ara que l’epidèmia és a Madrid, el primer que se m’ocorr pensar és allò de: i ara què?

Gabriel Ensenyat Pujol

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per boss-ot, fa mes de 9 anys

Pues en algunos lugares de Africa (Madrid, por ejemplo), afortunadamente se cura.

Valoració:-8menosmas
Per Excalibur, fa mes de 9 anys

Penos no, Requetepenos
Molt infantil.

Sr. Ensenyat, tal vegada hauria de viatjar mes i visitar Africa, abans d escriure aquestes barbaritats.

Viatjar es un bon medicament per l incultura.

Valoració:-6menosmas
Per Canadá, fa mes de 9 anys

No, escolta, jo estic totalmet d'acord amb el que has dit. En ningún moment a insultat a Espanya. Es penós? Per què? Per dir el que gairabé tots pensam? Pues a mí em pareix un acte molt valent haver desenvolupat una idea tan ética i que impacta de cada dia més en l'actualitat. I te raó, ja que Espanya ho va fer malament portant una enfermetat tan mortal a un lloc on viuen tantes de persones. Es què no veis lo peligrosa que pot arribar a ser aquesta enfermetat? Podría acabar amb tots.

A la fi... reflexionau un poc.

Valoració:9menosmas
Per Joanot Martorell, fa mes de 9 anys

Lamentable article. Ho ha fet tot malament. Lo mateix que li retreu a les autoritats sobre aquesta malaltia.

Valoració:-8menosmas
Per Cabrit, fa mes de 9 anys

Penós.
I mira que ja eres bastant mediocre.
Noruega, Alemanya, EEUU.....també són Àfrica?
Si vols insultar Espanya, fes-ho, no sabeu fer altre cosa, però no ho facis utilitzant una malatia tan greu, patètic tros de carn de Badoo.

Valoració:-8menosmas
Per Storbaret, fa mes de 9 anys

Buuuuuffff penos.
No se com than publicat aquest article...

Dbalears, no tenieu res mes?
Vull pensar que no cobra.....

Valoració:-8menosmas
Per campanet, fa mes de 9 anys

Nosaltres no hem inventat res. Si Escanya és Àfrica, que ho sí és, no és gràcies a ningú més que a la casta ecspaÑola i els seus seguidors fatxes. Els pocs escrúpols que han gastat i el seu parasitisme total han portat al país a l´actual nivell tercermundista.
Enhorabona fatxum, però no compteu que Catalunya us segueixi aguantant. Adeu ecspaÑols...

Valoració:11menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Un article sencer només per insultar a Espanya? Veig molt poquet nivell senyor medievalista.

Valoració:-11menosmas
Per mallorquín, fa mes de 9 anys

Por desgracia, en Cataluña han muerto 10 personas a causa de la legionella y ni una palabra ... Només "vulem butà, vulem butà".... Además de tercermundistas, inmorales.

Prefiero mil veces vivir en África antes que en una sociedad tan enferma como la catalana.

Valoració:-11menosmas
Per Marieta, fa mes de 9 anys

A la resta del món, a Europa i a Amèrica, han tractat els infermers infectats com a herois de la pàtria, en contagiar-se servint i tenint cura dels altres malalts. L'únic lloc on han acusat de mentidera la infermera contagiada ha estat Espanya. Això sí, les medalles del trasllat se les posa qui surt a la foto, marca Espanya...

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente