nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

TV3 a les Illes? Preparau la xarxa

Els doblers que ens costa que IB3 es vegi a Catalunya són els que el Govern balear inverteix perquè els canals catalans es vegin a les Balears. És la "reciprocitat". Així que no hi pot haver estalvi illenc just amb l'eliminació del canal balear de la xarxa de TDT catalana, que paga la Generalitat. Això és vàlid mentre, tal com varen acordar entre governs i entre ens públics el 2009, l'Executiu balear garanteixi -i pagui!- la distribució dels canals catalans en el territori insular, i viceversa. Li diuen "reciprocitat".

Les Balears només s'estalviaran els centenars de milers d'euros que s'han repiulat distretament aquests dies quan a les cases de les Illes deixem de veure TV3 i els canals germans. Sempre que no es canviïn els convenis, és clar, però deixa'm que dubti que ara s'asseguin el conseller Gómez amb l'homòleg català per acordar que a partir de passat-demà el Govern català atorgarà facultats a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per pagar a IB3 la distribució dels canals catalans a les Illes i que Madrid -vull dir el Govern balear- ho permetrà. Entre d'altres, perquè això al conseller Gómez només se li hauria ocorregut en circumstàncies molt determinades i sota supervisió facultativa. També perquè encara que se li hagués ocorregut, no li ho haurien deixat fer. A més, a Catalunya la complicació més gran seria localitzar un homòleg del conseller Gómez. Resultaria difícil fins i tot trobar-ne un fora del consell executiu, però això ja són figues d'un altre paner.

Han dit, per part balear, que es "revisaran els termes de l'acord de reciprocitat". Ja us deveu imaginar sota quins paràmetres. IB3 desapareix de Catalunya. On és l'acció recíproca? La programació retirada, per cert, es mantindrà a internet. Si aquest "canal internacional" segueix existint i la distribució a Catalunya la paguen els catalans, quin sentit té retirar-lo? L'estalvi, naturalment. Però no són només doblers: són comparacions, punts de vista, qualitat, professionals, idees. Serà fàcil perquè, gràcies a l'acció de patriotes diligents i tècnics compromesos, l'audiència a les Balears dels canals catalans és residual.

Per sort, ens queda la xarxa.

Periodista

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Madò Pensatívola, fa mes de 11 anys

Aquests varen entrar i em deixaren sense pel·lícules en català.
I llavors tot lo dia justifiquen amb una suposada i mal entesa "llibertat" les accions contra la nostra llengua que contínuament prenen.
Pelats de cèntims pel seu centralisme imperial espanyol i plomats de llengua pel seu castellanisme caparrut.
El castellà està molt bé, però ja hi ha molts de castellans al món, per què volen que aquí també ho siguem?
Està molt bé, el castellà, però és llengua de lloc subdesenvolupat...
Quina dèria que tenen.
És per poder treure'ns els cèntims més fàcilment.
Si no som "diferents", ho tendran més bon de fer...

Valoració:2menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys

Boicot a IB3 bilingüe!

Valoració:12menosmas
Per Pop, fa mes de 11 anys

Algú s'ha demanat quines pel·lícules podem veure en català?. A quin canal?
Resposta: CAP. Les pel.lícules d'IB3 són en castellà i les de TV3 no s'emeten pel conveni de les televisions autonòmiques.
Per això val més tancar IB3 i que cerquin altres maners de "xupar del bote"

Valoració:7menosmas
Per ALM, fa mes de 11 anys

Tant si ens escolten a Catalunya com si no, no s'hauria de permetre que tant a IB3 com als altres canals locals es donin tan mals exemples de pronunciació del català de Mallorca. No volem imitar en tantes coses els madrilenys? Ho permeten, ells, que pels canals de parla castellana hi surtin locutors amb defectes de pronunciació? No, ben segur. Idò facem nosaltres el mateix. Imitar les coses bones no fa mal a ningú.

Valoració:9menosmas
Per Catalina Galmés Pascual, fa mes de 11 anys

Si he de dir la veritat jo ja no escolt les notícies d'IB3 i així com darrerament cuiden el llenguatge m'estim més que no ens escoltin a Catalunya. Fa vergonya les faltes de dicció que fan molts de periodistes, la darrera que vaig sentir fou "bigets" referint-se als bitllets (doblers), per no parlar de les eyes (elles). Valent exemple se dóna al jovent i als nouvinguts. És que no hi ha periodistes que parlin el català de les illes correctament?, valdria més que presentàs les notícies un padrinet de la part forana.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente