algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
12°

Alarma des d'Artà fins a Felanitx per taques de fuel a la mar

1057
Imatge de les 'galletes de xapapote' albirades a una cala manacorina que el GOB ha compartit a través d'una plataforma social. | R.D.

El passat dissabte es produí el tancament a la platja de Cala Marçal, ubicada dins el terme de Felanitx, per culpa d'un vessament a la mar.

Aquesta mateixa situació afectà el passat divendres la badia d'Alcúdia, on aparegueren taques d'uns 4 centímetres de diàmetre molt disperses. L'origen no es pogué identificar aleshores i les platges varen romandre obertes.

Aquests fets provocaren que durant el passat cap de setmana la zona nord i nord-est de l'Illa estigués en alerta. Des de la costa de Capdepera i Artà fins a la de Manacor i més enllà, a nombroses localitzacions l'aigua de la mar no tenia l'habitual netedat. Els usuaris de dBalears.cat han referenciat diversos d'aquests punts negres: la platja de Portocristo, a la Font de la Cala (Capdepera), a la Colònia de Sant Pere, o fins i tot a Can Picafort, hi ha testimonis que afirmen haver-se topat amb aquestes desagradables sorpreses.

Fonts oficials indicaven aleshores que el quitrà en podria ser el responsable.

Les últimes hores del diumenge milloraren la situació. Semblà que s'havia pres el control de l'incident, i el pla d'alerta fou desactivat. Tanmateix, durant aquest dilluns el responsable encara no havia aparegut.


Responsabilitats
Aquests fets que malmenen el nostre medi natural i causen alarma entre els veïns han estat seguits amb especial atenció pels sectors ecologistes i per l'esquerra ecosobiranista.

En aquest sentit, veus del GOB han demanat a la conselleria de Medi Ambient que obri una investigació que permeti identificar els autors del què ells anomenen 'galetes de xapapote'.

En qualsevol cas, la resposta oficial fins al moment ha estat que els recursos que han actuat els passats dies en les diverses localitzacions esmentades no han pogut detectar-ne l'origen.


Informació
En el cas de la coalició MÉS, creuen que l'Executiu no està essent tant transparent com un esdeveniment d'aquest ordre requereix. Segons els econacionalistes, el conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, ha d'explicar l'origen de l'abocament que motivà tots els albiraments a la mar, i que ja havien afectat zones d'especial interès com l'Arenalet d'Albarca, al Parc natural de la península de Llevant, a Artà.

"El Govern no es pot conformar i oblidar l'incident després d'haver hagut de tancar una platja en ple mes d'agost", sentenciaven.

Per al diputat Antoni Alorda, la situació es podria repetir en el que queda d'estiu, per l'augment d'abocaments i el descontrol que permet el buidament de sentines i la proliferació de taques d'oli i fuel a la costa. Així mateix, Alorda veu també interessant que s'exposin públicament les dades dels mitjans econòmics i humans que el Govern del Partit Popular destina a la neteja del litoral, en comparació amb les de 2010.

Segons afirmà, tots aquests punts seran tramesos amb la lògica preocupació a la Demarcació de Costes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.