algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

La comptabilitat B del PP i Bauzá

La declaració de Luís Bárcenas davant el jutge Ruz, assegurant que les organitzacions regionals del PP també tenen comptabilitat B ha reobert el mar de les incògnites al voltant de què està passant dins el PP Balear, sobretot a la seu central del partit, al carrer Palau Reial. Com és normal ni se sap ni hi ha cap constància de l'existència d'aquesta comptabilitat B, possibilitat rotundament desmentida, com és natural, pels responsables de la mateixa formació. L'únic cert és la declaració de l'extresorer general, el mateix que ha presentat els manuscrits, SMS i algun rebut que han motivat la investigació de la Justícia i un escàndol polític descomunal.

Però dins el PP Balear hi ha quelcom estrany que el seu president, José Ramón Bauzá, hauria d'aclarir amb pèls i senyals, més que res perquè no s'involucri els populars illencs amb le paraules de Bárcenas. El que passa al PP Balear, que se sàpiga, no té paral·lelisme amb cap altra organització regional del partit: just el gerent, Llorenç García Moll, té firma en qüestió de doblers. És l'únic. Fet del tot estrany que fins i tot podria generar dubtes legals de què es pugui fer. García (per altra banda una excel·lent persona) és l'opacitat feta carn. Ho maneja i controla tot en matèria de doblerons i ningú no el controla a ell, menys el seu president José Ramón.

En els anys noranta, quan els gerents foren primer Llorenç Oliver i després Segis Morey, hi havia tres persones que tenien firma. Era un control triple de la qüestió numerària, la qual cosa aportava sensació de netedat i transparència. Aleshores, Llorenç García Moll anava les horabaixes al partit a treballar unes hores extra de comptable.

Més tard, amb Jaume Matas de president, els homes amb firma quedaren reduits a dos: el seu cunyat i gerent, Fernando Areal i el comptable Llorenç García. Però la sorpresa va venir amb Bauzá. Reorganitzà la direcció de tal manera que tots els que hi formen part tenen un poder molt limitat, amb la qual cosa el control real acaba confluint en el president. Dins aquest context, Llorenç García Moll fou ascendit a gerent al mateix temps que actua de comptable. La resta de la direcció ni ensuma el que està passant en la sempre espinosa qüestió del bitlletó. És molt probable que García Moll dugui la cosa de meravella. Però no deixa de cridar l'atenció que en realitat sigui un empleat a nòmina del partit que manté el lloc de feina si així ho desitja el president (amb l'arribada de Bauzá foren acomiadats alguns empleats de la seu). Si el fessin fora, rebria una indemnització relativament petita perquè no fa gaires anys que està en plantilla. Ha de fer bonda. No és el típic gerent de partit amb vida, força i personalitat política pròpies, molt difícil d'influir i de tocar. García Moll és tot el contrari. Depèn de Bauzá de la closca a les ungles dels peus.

Un dels punts més intrigants és si Bauzá rep o no una gratificació mensual del partit. Cospedal declarà fa uns mesos que els presidents regionals la cobraven. Això sí, és una assignació degudament reglada, blanquejada i amb el corresponent paperam destinat a Hisenda. Però, conforme a la comptabilitat oficial del carrer Palau Reial, no és el cas de Bauzá, que oficialment no percep cap sou i així s'ha fet saber a la tropa popular. Perquè uns presidents admeten que cobren i altres no, com el nostre Bauzá?, es demanen dins el PP. Perquè no vol sou del partit legal, net i transparent?

La resposta es trobaria en la situació personal del president. Com se sap, l'esquerra l'ha duit a la barra reclamant que sigui inhabilitat perquè a la vegada s'embutxaca els sucosos beneficis de la seva farmàcia (una de les concessions públiques que mou més doblers de Mallorca) a la vegada que cobra com a president del Govern i com a parlamentari. "Si a sobre el PP li passàs una gratificació mensual, ja seria massa", comenten dins el PP. S'ha de pensar que Bauzá ha d'estar teòricament empegueït per tot el que guanya, ja que a les declaracions de renda i patrimoni que va fer a principis de legislatura al Parlament i al Govern, no declarà el 70 per cent dels seus béns. Després, quan fou descobert, ho intentà arreglar a la Cambra assegurant que havia estat un "oblit". Si a això ho hagués fet un polític d'una democràcia madura i assentada, l'escàndol hauria estat sideral i la dimissió, fulminant. Aquí no ha passat, de moment, pràcticament res, a l'espera del que decideixin els tribunals.

Mentre, continua el rumrumeig. Cospedal ha afirmat que els presidents regionals cobren, sense entrarcasos concrets. El propi PP Balear reconegué fa uns mesos que el president rebia "dietes". Darrerament la versió oficial és que "no cobra res del partit". El gerent-empleat, únic que té firma, roman callat. I Bárcenas assegura que hi ha comptabilitat B a les organitzacions regionals, naturalment opaca a les auditories oficials.

Segurament tot és fum i Bauzá ja en té prou amb els doblers que se'n du de la seva concessió pública-apotecaria i de les institucions. Però crida l'atenció que el president hagi obert el precedent de només tenir una persona amb firma dinerària. Això sí que mou a la sospita i fa arrufar el nas... Sobretot quan és Bárcenas el que acusa...

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni, fa mes de 10 anys

Això fa mala alor!!!, i no es de cremat !!

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente