algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

El CIM atorgarà a una vintena d'orgues la protecció de Bé d'Interès Cultural

La catalogació d'aquest important patrimoni servirà per promoure la seva revalorització i salvaguarda

60432
Exemple d'orque seleccionat entre els més de 70 que es consideren històrics.

Els orgues històrics de Mallorca constitueixen un patrimoni molt valorat pels experts nacionals i estrangers, "organistes, orgueners o estudiosos", fet que no ha evitat que aquí se'ls hagi prestat poca atenció. El Consell de Mallorca vol remeiar l'injust abandonament atorgant-los la qualificació de Bé d'Interès Cultural (BIC), que comporta la màxima protecció. Per a això, Patrimoni Històric del CIM ha col·laborat amb l'Associació d'Amics dels Orgues, que han «tingut una participació molt activa», i amb la qual s'«ha consensuat» quins, per les seves característiques, entrarien en l'expedient de declaració de BIC. Així ho explicà ahir Miquel Àngel Grimalt, director general d'Urbanisme. «D'una manera o altra tots estan controlats, però aquesta declaració és un plus per revalorar-los i permetrà conscienciar la gent d'aquí sobre la riquesa d'aquest patrimoni sobre el qual fora es meravellen».

Després es podran emprendre accions com la restauració d'aquells que es conserven en mal estat ja que l'abandonament ha ocasionat la «desaparició definitiva de molts d'ells, que van ser destruïts per recuperar un tros de parament o perquè es consideraven objectes inútils». D'altres van patir rehabilitacions poc científiques que hauran de desfer-se. Aquesta política de protecció ha requerit un estudi tècnic sobre les seves característiques i estat. «Amb la publicació el 2001 del llibre Orgues de Mallorca, d'Antoni Mulet, Arnau Reynés i Just González, podem dir que es coneix amb certa exactitud quin és el nostre patrimoni» "Mallorca és un dels territoris europeus amb més patrimoni organístic", s'escriu en un informe del CIM.

La relació d'aquests instruments que seran BIC abraça: l'orgue major de la Seu, monestir de la Concepción, convent de la Mare de Deu de la Mercè, monestir de Sant Jeroni, convent de la Mare de Deu del Socors, de l'església de Sant Francesc, tots a Palma; el de la parròquia de Sant Pere de Búger, Sant Miquel de Felanitx; monestir de Sant Bartomeu, de la parròquia de Sant Domingo i de Santa Maria la Major d'Inca; de la parròquia de Sant Miquel de Llucmajor; convent de Sant Francesc de Paula i església de Sant Joan Baptista de Muró, a Inca; també el de Sant Pere de Petra, convent de Sant Domingo de Pollença, Sant Antoni Abat de sa Pobla, parròquia de Santa Maria del Camí, de Sant Andreu de Santanyí i de Sant Pere de Sencelles.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.