cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
21°

Nit de llamps, trons i precipitacions a bona part de les Illes

Devers 8.000 descàrregues elèctriques s'han registrat durant la matinada, sobretot a zones de Mallorca i Eivissa

1148
A primera hora de l'horabaixa, l'Arxipèlag estava de ple sota la influència d'una borrasca. | R.D.

Nit passada per aigua, llamps i trons. La tempesta que ha ferit les Balears durant la passada matinada ha deixat prop de 8.000 descàrregues elèctriques a les Illes, unes descàrregues que s'han registrat principalment damunt la mar i a zones del nord d'Eivissa i el sud-oest de Mallorca.

El portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Miguel Ángel Gili, ha explicat que les descàrregues elèctriques tenen preferència per caure a zones marítimes precisament «perquè el mar és la font de combustible de les tempestes, mitjançant el vapor d'aigua que procedeix d'una mar molt càlida i que alimenta la seva formació».

Durant la passada matinada, els llamps han caigut sobretot al nord d'Eivissa i a l'oest i sud de Mallorca, i posteriorment la tempesta s'ha anat estenent per aquesta Illa, entrant per Andratx i Calvià, i dirigint-se cap a tota la Serra de Tramuntana i els municipis a tocar de la Badia de Palma.

També han estat destacades les precipitacions que s'han produït durant la matinada, sobretot a Calvià amb un registre de 48,1 litres per metre quadrat; Galilea amb 30; Palma amb 27,5; Banyalbufar amb 24,4, i Establiments amb 22.

Les tempestes també estan afectant una mica menys a Eivissa, on estan passant pel nord de l'Illa, i bastant menys a Menorca.

«Les dades aniran augmentant al llarg del dia perquè les precipitacions continuaran», ha informat Gili.

Seguiran les precipitacions
El pronòstic indica que la pluja moderada i intensa prosseguirà tot el dia d'avui i demà, acompanyada sovint de tempestes; en canvi, del dimecres al divendres es preveuen precipitacions febles que remetran el cap de setmana.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté activa fins que arribi la nit del dilluns l'alerta taronja per pluges, amb un nivell de risc important que es produeixin precipitacions de fins a 50 litres per metre quadrat en el sud de la Serra de Tramuntana.

La probabilitat que es produeixin ruixats molt forts acompanyats de tempestes a la Serra és d'entre el 40 i el 70%, segons indica la pàgina web de l'Aemet. A la resta de les Illes, el grau d'alerta per pluges de fins a 25 litres per metre quadrat és groc (entre el 20 i el 40 %), tant a l'interior, llevant, nord i nordest de Mallorca, com per a Menorca, Eivissa i Formentera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.