Madrid incrementa els suports i invertirà 300 milions d'euros el 2008
Els pressuposts generals de l'Estat per al 2008 inclouran una partida de 300 milions en inversions del Govern central a les Balears. La xifra representa un increment del 38'2% respecte d'enguany. Tot i així, és la meitat del que reclamava el PP. El president de l'Executiu, Francesc Antich, i el conseller d'Economia, Carles Manera, anunciaren que s'ha tancat un acord que garanteix l'arribada a les Illes de 2.800 milions fins al 2014 amb un ritme d'inversions de 400 milions anuals. «Aquestes xifres donen una tranquil·litat molt gran i permetran escometre grans coses», anuncià Antich. D'altra banda, el secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, indicà que «el PP ha complit».
El Consell no dispararà el pressupost per aturar el deute
El nou Consell de Mallorca, governat pels partits de centreesquerra, està perfilant un projecte de pressupost per al 2008 que no suposarà un increment rellevant respecte al d'enguany, que arriba a poc més de 270 milions d'euros. L'Executiu insular pretén que els comptes de la institució comencin a reflectir «una nova tendència basada en la contenció de les despeses per tal de frenar l'endeutament. També es potenciarà la política social i es limitaran les subvencions per tal d'eliminar despeses supèrflues. Així, dins l'àmbit de suport als ciutadans més desafavorits es treballa perquè s'Institut d'Afers Socials sí que en vegi incrementat el pressupost de l'any que ve.
Les peculiaritats del solar fan difícil fer l'hospital a Son Hugo
La ubicació del solar de Son Hugo on el Govern estudia fer el nou hospital, entre un polígon i un torrent, a més de la qualificació dels terrenys com a sòl industrial, comencen a plantejar nombrosos dubtes sobre la idoneïtat del lloc. S'hi han d'afegir les dificultats que suposaria la modificació del Pla general, la presència de diversos propietaris privats i els entrebancs per traslladar-hi el projecte de Son Espases sense haver-lo de modificar. Aquests són els elements que analitza el Govern per determinar si el solar és viable com a possible nova via. El Consolat sospesa totes aquestes possibilitats abans de prendre una decisió molt difícil, conscient dels emperons de cada opció. Per la seva banda, el col·lectiu Morts a traïció féu ahir una sentida representació davant el Consolat de la Mar en protesta per la construcció de l'hospital a Son Espases. Vestits amb caretes, granotes blanques i amb una espasa clavada a l'esquena, una dotzena de persones escenificaren una mort violenta per l'esquena. També se senten decebuts amb el nou Govern, «que sembla que no complirà la paraula donada».Aquests «cadàvers» representen la indignació existent en l'actualitat, que sembla que no decreix en els darrers dies.
Un informe del Govern avisa de risc de col·lapse sanitari si opta per Son Dureta
Un informe del Govern alerta que si s'optàs per construir l'hospital de referència a Son Dureta s'haurien de traslladar temporalment els serveis assistencials públics a altres instal·lacions sanitàries privades i aquest trasllat de serveis «posa en risc de saturació el sistema hospitalari públic i privat de Mallorca durant els set anys d'execució de les obres de Son Dureta».L'Executiu ja ha redactat un «pla de xoc» per posar en marxa si al final es decideix per construir l'hospital de referència a Son Dureta, una opció que cada pic perd més força dins el Govern en detriment de l'alternativa de mantenir les obres a Son Espases.
Antich reclama unitat al Govern abans de donar el sí a Son Espases
Quan encara no s'ha pres la decisió oficial quant a l'hospital de Son Espases, el president Francesc Antich demanà ahir «unitat» i «revisió constant de plantejaments, actuacions sense prejudicis i capacitat d'adaptació a una realitat que canvia». Aquestes paraules foren pronunciades davant 170 alts càrrecs autonòmics, la qual cosa s'interpretà com la passa prèvia a acceptar la construcció de l'hospital de Son Espases. Tot i així, ahir hi va haver una nova reunió del Pacte sobre el tema de Son Espases que acabà sense acord. Per la seva part, la batlessa de Palma, Aina Calvo, afirmà que modificaria el PGOU si es fa Son Espases per tal d'impedir altres «expansions urbanístiques».
Balears impulsa una euroregió amb les principals illes del Mediterrani
El Govern balear ha començat a treballar per constituir una euroregió en la qual participin illes tan importants com Còrsega, Sardenya, Sicília, Malta i Creta. Participar en aquesta estructura no implicarà abandonar l'euroregió composta també pel Principat, Aragó i els dos departaments francesos de la Catalunya Nord, que engloben els territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Respecte de la futura euroregió insular, l'objectiu del Consolat és posar-ne les bases abans del desembre, quan Balears deixarà de presidir l'Eurimed, l'organisme europeu que ara agrupa les illes de la Mediterrània. El projecte s'impulsa des de la Conselleria de Comerç i Indústria de Xisca Vives.
Bernat Joan, màxim responsable de la Política Lingüística catalana
El fins fa poc eurodiputat d'Esquerra Republicana, l'eivissenc Bernat Joan i Marí (Eivissa, 1960), serà el màxim responsable de la Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, en substitució del lleidatà Miquel Pueyo. Bernat Joan, doctor en Filologia Catalana i reconegut sociolingüista, ocuparà el càrrec de secretari general de Política Lingüística i dependrà directament de la Vicepresidència del Govern català, en mans de Josep-Lluís Carod-Rovira, qui alhora és el líder del seu partit: Esquerra Republicana.
Unes 300 persones protestaren contra Son Espases al Consolat
Devers 300 persones es concentraren ahir davant el Consolat de la Mar per mostrar el seu rebuig a la construcció de l'hospital de Son Espases. Entre els que protestaven hi havia dirigents del PSM, d'EU-EV i d'Esquerra. També s'hi veieren càrrecs intermedis del mateix Executiu i del Consell de Mallorca, barrejats amb dirigents de l'Obra Cultural Balear, UGT i Lobby per la Independència. Els manifestants llançaren crits de «traïdors» i reclamaren «coherència» als dirigents del Govern. Avisaren que si fan l'hospital no els votaran més. Després de la protesta, col·laboradors d'Antich reberen els representants de les organitzacions i n'escoltaren les posicions.
- El bar Rincón de Hellín del carrer Aragó de Palma exhibeix una bandera franquista a la seva terrassa
- Milers de persones omplen a vessar Santa Maria per a cridar ben fort: «Sí a la llengua!»
- Vox insisteix que IB3 «no és necessària» i assegura que la televisió franquista era «de més qualitat i més objectiva»
- Denuncien la imposició del castellà als panells lluminosos de diverses carreteres de Mallorca
- Organitzen una concentració al Palau de Marivent per a denunciar l'ocupació i espoli del Museu Saridakis