Les peculiaritats del solar fan difícil fer l'hospital a Son Hugo

L'hipòdrom, un torrent, els diversos propietaris i el PGOU plantegen dubtes

La «sang» arribà ahir a la porta del Consolat de la Mar. Les protestes són cada cop més imaginatives | Foto: JT.

TW
0

La ubicació de Son Hugo entre un polígon, un hipòdrom i un torrent, la qualificació dels terrenys com a sòl industrial, la tramitació que suposaria una modificació del Pla General, la presència de diversos propietaris privats a l'emplaçament o les dificultats per traslladar-hi el projecte de Son Espases sense tornar-lo a licitar, compliquen les opcions d'aquest espai com a 'tercera via' per ubicar-hi l'hospital de referència.

Aquests són, ara mateix, els elements que analitza el Govern per determinar si el solar és viable com a tercera via i, a la vista dels primers detalls coneguts, l'alternativa presenta dubtes. Els terrenys, d'una superfície superior als 370.000 metres quadrats, estan qualificats com a sòl industrial i terciari i, per tant, es requeriria una modificació del Pla General de Palma per poder-hi fer l'hospital. El procés es podria allargar dos anys.

La compra dels terrenys també allargaria els terminis i encariria l'operació. La qualificació de la zona com a industrial faria que els terrenys fossin molt més cars que els de Son Espases i, a la vegada, s'hauria de negociar amb diversos propietaris. El que té més proporció és el Grup Immobiliari Procam, vinculat a Caixa Catalunya (un 76%). La resta pertanyen a la família Puig (5'5%), als Cruelles (un 2%) i, en menor proporció, al Ferrocarril de Sóller i a una congregació religiosa que no se'n veuria afectada. El Govern només compta amb un 20 per cent de l'espai.Al marge d'això, el Govern estudia també la viabilitat de traslladar el projecte de Son Espases cap a Son Hugo sense necessitat de tornar a licitar les obres. En principi, les empreses adjudicatàries (liderades per FCC i Dragados) no s'hi oposarien.

Finalment, també s'avalua la repercussió que pot tenir la presència del torrent de na Bàrbara devora el possible emplaçament o si la proximitat de les quadres de cavalls de Son Pardo o del polígon industrial de Son Castelló poden tenir alguna incidència en l'àmbit de la salut pública.De tots aquests elements dependrà que Son Hugo sigui considerat o no com una 'tercera via'.Precisament ahir, l'emplaçament de Son Hugo sumà l'adhesió d'un partit del Pacte: Esquerra.

També ahir, la portaveu del Govern, Margarita Nájera, negà que l'Executiu hagués treballat només amb dues alternatives sobre la taula "la de Son Espases i la de Son Dureta" i recalcà que sempre s'han estudiat diverses possibilitats. El conseller de Presidència, Albert Moragues, havia deixat clar fa dues setmanes que s'havia descartat una 'tercera via'.Per altra banda, la batlessa de Palma, Aina Calvo, es comprometé ahir a col·laborar per facilitar la ubicació de l'hospital. I la consellera de Cultura del Consell, Joana Lluïsa Mascaró, advertí que les excavacions a Son Espases començaran d'aquí a uns mesos i, en funció de les restes trobades, es decidirà si es decreta la protecció total del solar.

Nova protesta en el Consolat contra la construcció de Son Espases

Amb caretes i granotes blanques. Amb una espasa clavada a l'esquena, plena de sang. Morts. Així comparegueren ahir davant el Consolat de la Mar una dotzena de persones que s'identificaren com membres del col·lectiu «Morts a traïció», que rebutja la construcció de l'hospital a Son Espases i se sent decebut amb «la manca de responsabilitat del nou Govern, que sembla que no complirà la paraula donada».