algo de nubes
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 8.9°
16°

El Pacte atura el 'decret Fiol' i fa un pla per garantir l'anglès a tothom

Galmés anuncia que el nou sistema no anirà en detriment del català

El Govern ha paralitzat l'aplicació del Decret de Trilingüisme, més conegut com 'Decret Fiol', a uns 40 centres escolars que el pretenien implantar i l'ha limitat als 27 que ja l'havien posat en marxa el curs passat. Al mateix temps, ha començat a elaborar un pla més «ambiciós» que s'aplicarà de forma gradual però que garantirà la igualtat entre els alumnes i els centres i no anirà en detriment de l'ensenyament en català.Així ho anuncià ahir al ple del Parlament la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, en una interpel·lació promoguda pel seu antecessor en el càrrec i ara diputat popular, Francesc Fiol.

L'actual responsable justificà la decisió d'aturar el procés d'aplicació del Decret del Trilingüisme per les mancances que segons ella tenia. En aquest sentit, denuncià que Fiol no deixà previsions pressupostàries per implantar aquest programa durant el curs 2007-2008 i afegí que ni hi havia professors preparats per fer classes en anglès ni hi havia mitjans per formar-los.

La consellera considerà un «error» donar un tractament oral idèntic a les tres llengües perquè, segons ella, «una llengua estrangera no pot ser tractada igual que les dues llengües oficials». També advertí que l'anterior Executiu no va tenir present la realitat multilingüe dels centres educatius.

L'objectiu de la Conselleria és presentar «prest» un pla per millorar les competències educatives en llengua estrangera per a tots els centres. La seva implantació serà progressiva "per nivells" i global "que no afavoreixi com fins ara només aquells centres «que tenen més recursos»". Segons la responsable, el nou sistema no només garantirà la igualtat, sinó també el compliment de la normativa lingüística que l'anterior decret «incomplia». Galmés anuncià que el sistema no es basarà en la distribució d'hores, sinó en l'ús d'activitats extraescolars o en el reforçament del material didàctic, entre altres.

Mentre els grups del Pacte es mostraren a favor del trilingüisme i criticaren que el 'Decret Fiol' perjudicava l'ensenyament en català, l'exconseller Fiol acusà Galmés de deixar els alumnes de 40 centres sense poder aprendre una tercera llengua. A més, culpà el Pacte de fer demagògia perquè, segons ell, no es pot aplicar aquesta tercera llengua sense reduir les altres i ara «el 90% dels centres tenen immersió lingüística».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.