muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Ressucita en Pep Gonella? (2)

3738
Monuments a Jaume III aixecats durant les dictadures militars de Primo de Rivera (1927) i Franco (1949).

L'abril de 1904, Maura i Alfons XIII comprovaren a Barcelona i Palma com creixia la consciència de catalanitat. D'acord amb la tradició borbònica, calia atiar l'esquarterament i, dia 2 de desembre, un decret reial ordenà l'exhumació a València del cadàver de Jaume III per a ser traslladades Palma. El 18 de març de 1905, el Pinzón, escoltat pel Nueva España i el Numancia, desembarcà les restes i, sota la representació reial del Conde de España, es dipositaren a la Llotja abans de dur-les a la Seu. Un equip mèdic examinà les restes: al cadàver li mancava el cap, vuit vèrtebres i un peu. La crònica del dia abans a València ofereix una dada que delata que l'empelt del morat i del castellet ve d'enrere: "Al subir la urna al cañonero, junto a la enseña nacional se izó a media asta el pendón morado de Castilla sobre les barras de Aragón". Tot plegat, destapa les intencions: crear una icona de l'anticatalanisme. Quina qualitat oferia Jaume III per a ser enaltit mig mil·lenni d'ençà de la seva mort? Alfons XIII, Maura i els botifarres el presentaren com a víctima de l'imperialisme català. Una falsedat històrica gegantina que no s'aguanta.

Set anys després, l'any 1912, l'Ajuntament de Palma acordà fer un monument a la plaça de Joanot Colom, davant de la Porta Pintada, per on va entrar Jaume I a la ciutat. L'any 1915 Enric Clarasó mostrà l'escultura d'un almogàver i se li demanà que hi afegís la del Conqueridor. El conjunt resultant s'inaugurà el 20 de gener de 1927. Ideològicament, Jaume I i el seu besnét Jaume III representen dos móns antagònics. Si el primer és un símbol d'èxit i d'unió, el segon identifica la desfeta. I era la desfeta allò que calia mitificar. Així, dia 17 d'octubre del mateix any, s'inaugurà a Llucmajor una estàtua en bronze de l'escultor Josep Maria Camps que representa la mort de Jaume III. L'acte, presidit pel capità general en representació d'Alfons XIII, va concloure amb "vivas al Rey y a España" (La Vanguardia, 18-X-1927). La pluja d'aquell dia, en plena dictadura de Primo de Rivera, va deslluir l'acte, però les cròniques enlairaven un rei víctima d'una invasió catalana, quan l'invasor havia estat ell.

El maig de 1946, en ple franquisme, s'inauguraren solemnement a la capella de la Trinitat de la Seu les tombes de Jaume II i Jaume III, obra de Frederic Marès. Tres anys després, dia 25 d'octubre de 1949, coincidint amb el 600è aniversari de la mort de Jaume III, per iniciativa de Gabriel Alomar Esteva, autor d'una barroera Historia de Baleares que reflecteix l'antítesi del pensament del seu germà Antoni Ignasi i del seu cosí Gabriel Alomar i Villalonga, es va inaugurar una creu, obra de l'arquitecte anticatalanista, a l'espai on hi va haver la batalla. Al peu s'hi gravà la llegenda Tui memores tui. Tot una declaració irònica, perquè, de "tui", Jaume III només en va tenir de lloguer i seria post mortem quan la manipulació de la història n'hi conferí algun. És el cas de la poetessa Maria Antònia Salvà, la qual, tal com va fer amb Franco, glossà Jaume III i els dos monuments. També és el cas del terrorista Jaime Martorell, condemnat per dos atemptats criminals i propulsor d'homenatges al peu de la creu de grups gonelles que han merescut l'elogi i el suport de Llorenç Vidal i Antonio Alemany. Encara que a la llengua li facin dir el que volen i que el paper aguanti qualsevol mentida, mitificar Jaume III és una impostura. Qui vulgui enaltir un bon rei té en Jaume I, qui vulgui enaltir un heroi a qui el poble va fer líder té en Simó Tort Ballester i qui vulgui enaltir un màrtir, defensor de la llibertat i de la pau, té Emili Darder, però Jaume III ni va ser un bon rei, ni va ser cap heroi, ni tampoc cap màrtir. Usar el seu nom en va certifica l'estultícia dels qui presenten un ambiciós com a víctima. La mort, en una batalla que va generar, va ser la culminació d'un regnat nefast i perjudicial per Mallorca.

A la segona meitat del segle XX, l'evidència va esvair Jaume III com a referent, perquè tal com va passar en vida els mallorquins no el seguiren. Els anticatalanistes intentaren fer una bandera d'Alcover, però aviat abaixaren veles. Sense figures on aferrar-se, dia 30 de juny de 1972 el Diario de Mallorca publicà un manifest, signat per Pep Gonella, nom del protagonista d'una cançó popular. Les cartes de l'emboscat delataven l'intent de secessió contra la unitat de la llengua i una crítica contra l'Obra Cultural Balear. Es va dir que el pseudònim encobria Lluís Ripoll, però ell ho negà i Moll li va acceptar. Una anàlisi més acurada dels escrits apunta cap a una possible acció conjunta de tres noms ben relacionats. El primer seria Antonio Alemany, director del diari que publicà les cartes. El segon seria Josep Zaforteza, President d'Editora Balear (titular del Diario de Mallorca) i avui de la Fundació Jaume III. El tercer seria Llorenç Villalonga. Els arguments i els noms que fa servir Pep Gonella coincideixen amb els desbarats exhibits per Villalonga en els articles anticatalanistes. Les rèpliques raonades, sobretot les de Francesc de B. Moll, desfarien les estupideses del personatge fins que es retirà. D'aleshores ençà, les darreres dècades han nascut i desaparegut grups defensors de "lo nostro", fabricants de "gramátikas histórikas y kulturas bâlèás" i associacions geomètriques (siguin "Sentros" o "Sírculos"). Com si pel fet de pixar creguessin ser uròlegs, pel fet de parlar es creuen filòlegs i mostren el llautó. Al final, el gonellisme no és altra cosa que l'anticatalanisme irracional empeltat a sang i a foc... i subvencionat! Res de nou! Indalecio Prieto destapà a les memòries que Lerroux era un agent, patrocinat amb fons reservats de l'estat, enviat a Barcelona pel president espanyol Segismundo Moret amb l'objectiu d'aixecar els obrers contra la burgesia i impedir que el catalanisme esdevingui l'element catalitzador que uneixi el poble cap a la llibertat. Ara, l'envestida de l'espanyolisme en totes les modalitats (catalunyesos, gonelles, blaveros, quintacolumnistes, lerrouxistes, "ciudadanos"...) és idèntica i, com sempre, a sou dels mecanismes de poder (el judicial inclòs, pobre Montesquieu!). La diferència és que l'esquerra fa cent anys va mossegar l'ham.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 10 anys

Les enquestes estan mal fetes.
Se ha de emprar Països Castellans en lloc de
Espanya i castellà en lloc de "espanyol".

Per exemple, demanar a un anglès o un escocès si
se sent més britànic que anglès o escocès ès un doi.

A un balear se li ha de demanar si se sent més balear
que castellà o feta la pregunta més precisa demanar-li si sent més mallorquí, menorquí o eivissenc que castellà.

També les enquestes confonen els termes
nacionalistes i independentistes. Tothom ès
nacionalista, però no tothom ès independentista.
Per exemple un nacionalista murcià pot desitjar
que Mallorca sigui independent i un
nacionalista mallorquí no vulgui que Mallorca
sigui independent.

Des de el meu punt de vista preferesc que
Catalunya, València, Múrcia, Granada siguin
independents i que no depenguin de Castella
i que Mallorca sigui independent i no me interessa
lo que opinin i vulguin els menorquins i eivissencs.

Valoració:0menosmas
Per Cotonet, fa mes de 10 anys

Si som tan poca cosa com diuen, és curiós que dediquin tantes hores i energies des d'ordinadors oficials!
És una llàstima que aquest article el llegeixin més els del Circo-Culo Balear i de la Fundación Jaime III que no els mestres i els professors que en farien més profit.

Valoració:7menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

Coneixeu un sol projecte polític de refer un estat independent o realment autònom que pogués ser successor del Regne de Mallorques que no sigui un projecte absolutament llepa de l'espanyolisme?

Valoració:4menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 10 anys

Fer sentir els mallorquins espanyols=fer-los tornar beneits. Ja els hi va bé, si sóm beneits ens deixarem compixar. Per això els preocupa tant fer enqüestes per veure quanta beneitura han arribat a fer sortir.

Gràcies Tomeu, per aquests articles tan aclaridors! I qui ho vulgui entendre, bé. I qui no, o és colló o mal ens vol.

Valoració:10menosmas
Per Tomeu Carrió, fa mes de 10 anys

No estic d'acord en parlar d'idiomes forasters. No està bé ni ens feim cap favor. I que consti que estic d'acord amb el dret a decidir i vull un estat propi independent dins les coordenades d'Europa, amb UE o sense.

Valoració:-12menosmas
Per Tomeu Carrió, fa mes de 10 anys

L'anticatalanisme de diferents governs d'Espanya el trobam també quan Mn Alcover es va barallar amb la Lliga Regionalista i el president de la Mancomunitat Puig i Cadafalch, a l'igual que amb Cambó, cap a l'any 1918.
Massot i Muntaner (1977) ho explica molt bé a Església i Societat a la Mallorca del segle XX. Alfons Sala, diputat del Partit Conservador per Terrassa que el 1918 fundà la Unió Monàrquica, partit clarament anticatalanista pels seus objectius, fou nomenat president la Mancomunitat de Catalunya pel dictador Primo de Rivera per tal de desmuntar-la. Idò Alfons Sala li aconseguí substancioses subvencions estatals per al diccionari el nom del qual canvià per ràbia (tot i que el subtítol i el nom del seu Butlletí continuà sent el de la Llengua Catalana). Mn Alcover també va ser honorat amb la càtedra de català a la Universitat de Barcelona que Pompeu Fabra havia hagut de deixar per causa de la Dictadura.
Polítics que abans no li havien fet cas, ara, a partir de 1918 n’hi faran i molt. Rebé cartes d’adhesió del rei Alfons XIII i d’Eduardo Dato i Santiago Alba. I el 1919 rebé subvencions de la Diputació de Balears.
Com es veu, alguns (o més d’alguns) governs d’Espanya, i dels partits centralistes, s’han distingit no per integrar els Països Catalans dins una Espanya plural, tal com era i és, sinó per atacar-los, si cal cercant totes les divergències que poguessin sorgir, i també promovent-les.
Molt bé Mestre.

Valoració:10menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España i del mundo mundial...). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:5menosmas
Per Vos cou, madrileñufos?, fa mes de 10 anys

Creix l'independentisme-nacionalisme-regionalisme a les illes segons Institut Balear d'Estudis Socials.
La meitat dels balears que tenen entre 17 i 35 anys en són simpatitzants. Un 44% dels mallorquins de fora de Palma i la major part dels ciutadans d’esquerres, també. Però després bona part d’ells s’acaben abstenint o votant altres partits.
El perfil predominant és de la Part Forana i d'esquerres entre els votants i simpatitzants nacionalistes i regionalistes de Balears. Una enquesta de l'Instituto Balear de Estudios Sociales (IBES) posa de manifest que els simpatitzants nacionalistes són, sobretot, més d'esquerres i més joves que els votants i, precisament per això, no totes les simpaties s'acaben convertint en vots, sinó que se'n perden molts en l'abstenció o van cap a altres formacions.
L'estudi analitza el perfil sociològic dels nacionalistes (s'hi inclouen també els regionalistes) a les Illes Balears. I ho fa distingint entre simpatitzants, que contesten l'enquesta situant-se en l'eix nacional com a nacionalistes o regionalistes, i votants, que admeten que si demà hi hagués eleccions votarien nacionalista o regionalista. Els primers són el 36% dels ciutadans i els segons, el 16%.
El sondeig mostra que entre els nacionalistes hi ha lleugerament més homes que dones i, sobretot, més joves que gent gran. Tant entre els simpatitzants com entre els votants, el nínxol d'edat més important és el que va dels 17 als 35 anys. Com més edat, menys persones s'identifiquen com a nacionalistes. I el segment de majors de 65 anys acaba sent minoritari.
Això pot voler dir que les darreres generacions tenen un major sentiment nacional i es podria augurar un major pes de les formacions nacionalistes en el futur. Però també podria voler dir que, a mesura que un es fa gran, adopta posicions més conservadores i, per tant, la imatge fixa que mostra l'enquesta es mantindria.

En qualsevol cas, és en el segment de menor edat en què s'aprecia una gran diferència entre simpatitzants i votants nacionalistes. Gairebé la meitat (un 47%) dels que tenen entre 17 i 35 anys es diu simpatitzant nacionalista, però només un 18% admet que els vota. Això s'explicaria, sobretot, pel gran pes de l'abstenció entre els joves. Poden mostrar preferències polítiques, però molt pocs voten. Iaixò fa que partits com PSM-IV-ExM o Esquerra no acabin transformant en vots tot el seu electorat potencial.
Aquesta, però, no és l'única diferència entre votants i simpatitzants nacionalistes. També se n'aprecien en la ubicació geogràfica. La majoria de votants i simpatitzants són de la Part Forana de Mallorca. Gairebé la meitat dels partforaners (un 44%) es creuen nacionalistes i la meitat d'aquests (un 23%) voten en funció d'això. El pes, per tant, dels nacionalistes a la Part Forana és superior a la mitjana de Balears (del 36% de simpatitzants i del 16% de votants). Però a Menorca, el pes dels simpatitzants és també molt alt (són el 41% dels ciutadans) i, en canvi, només voten nacionalista un 15% (per sota de la mitjana de Balears). Aquesta gran diferència, entre votants potencials i vots reals, es podria explicar per la presència de pocs partits en aquest aspectre (PSM i Unió Menorquina) i per la interacció d'altres criteris de vot.

Valoració:4menosmas
Per qué pasa pancas? escuece?? XDD, fa mes de 10 anys

El sentimiento españolista ha aumentado significativamente en Balears en los últimos cuatro años, según se desprende de la última encuesta publicada por Quaderns Gadeso realizada en marzo a través de 900 entrevistas. De acuerdo a estos datos, el 18 por ciento de los encuestados en Mallorca aseguró sentirse "más español que balear", frente al 5 por ciento que optó por esta posibilidad en el sondeo efectuado en abril de 2007. Se trata de un incremento importante, que se suma al 7 por ciento que se considera "sólo español", aunque en este caso el porcentaje en Mallorca ha disminuido en siete puntos con respecto a hace cuatro años.
Las causas de este aumento, según Gadeso, se deben a una "percepción de mal funcionamiento de la administración autonómica" en un contexto de crisis económica. Así, en el conjunto de las islas se ha producido un incremento de quienes se sienten sólo españoles o más españoles que baleares, a la vez que ha descendido el sentimiento más autonomista, reflejado en un 7 por ciento que se declara sólo balear y un 15 por ciento que se considera más balear que español.

No obstante, la mayoría de los encuestados (el 55 por ciento) se sienten tan españoles como baleares, en un porcentaje similar al del sondeo del año 2007 que se repite en toda la Comunidad Autónoma. Eivissa es la isla con mayor sentimiento españolista, con un 30 por ciento que se considera sólo españoles o más españoles que insulares. En cambio, Menorca presenta el perfil más autonomista, con un 30 por ciento que se declara sólo balear o más balear que español. Por edades, los que más "baleares" se autodefinen son los menores de 29 años y los mayores de 65, mientras que el sentimiento más españolista se encuentra sobre todo entre los ciudadanos de 30 a 65 años.
Teniendo en cuenta el partido al que los encuestados votaron en las elecciones autonómicas de 2007, los votantes socialistas son los que se declaran en mayor medida tan españoles como baleares (el 61 por ciento de los encuestados), seguidos por los del PP (el 58 por ciento).
El mayor porcentaje de los que se consideran sólo españoles o más españoles que baleares se encuentra entre los encuestados que votaron al Partido Popular, con un 35 por ciento frente al 17 por ciento de los votantes del PSOE en las autonómicas de 2007.
Los que votaron al Bloc o a la extinta UM se sitúan en el otro extremo, con un nulo sentimiento españolista. En el caso del Bloc se detecta el mayor sentimiento autonomista, con un 43 por ciento de sus votantes que se define como "sólo balear" y un 27 por ciento que se considera "más balear que español"
Además, la mayoría de los encuestados se siente más identificada con su propia isla que con Balears y sólo un 1 por ciento de los mallorquines y menorquines apuestan por los Països Catalans, una opción que en el caso de las Pitiüses no atrae a ninguno de los encuestados.


Las claves:

PORCENTAJE
El 18% más español que balear
El 18% de los encuestados asegura sentirse "más español que balear", frente al cinco por ciento que optó por esta opción en el sondeo de 2007.

IDENTIDAD
La mayoría se siente tan español como balear
El 55% de los encuestados se sienten tan españoles como baleares, en un porcentaje similar al del sondeo que se realizó en 2007. Eivissa es la isla con más sentimiento españolista, mientras que Menorca es la más autonomista, de acuerdo con los resultados de la encuesta de Gadeso.

EDADES
Los encuestados de 30 a 65 años, los más españolistas
Los encuestados de 30 a 65 años son los que se consideran en mayor medida españoles antes que baleares. En cambio, los que más "baleares" se autodefinen son los menores de 29 años y los mayores de 65.

Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

De les "veinte naciones" que s'han alliberat d'españistan, en sabeu cap ni una que hagi demanat el seu reingrés a l'exmetròpoli? Jo, no. Ni una.
Totes s'ho passen pipa independents: Portugal, Holanda, Bolívia, Mèxic, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Honduras, Costa Rica, Panamà, Colòmbia, Veneçuela, Perú, Xile, Argentina, Paraguai, Uruguai, Cuba, Santo Domingo, Filipines...

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente