algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

En només deu dies ja s'han retirat 25 tones de deixalles de la costa

Els equips de neteja de les Illes troben molta fusta i plàstic a la mar

Només en els deu primers dies d'agost ja s'han extret de les platges de les Illes fins a 25.227 quilograms de deixalles. Els equips de control de qualitat de l'aigua i del litoral, dependents de la Conselleria de Medi Ambient, retiren cada dia entre dues i tres tones de brutícia. Segons expliquen, bona part del material extret és fruit dels descuits i de la manca d'educació ambiental de la gent. Durant aquest mes d'agost també hi han jugat un paper molt important les restes del vessament de fuel del «Don Pedro», que fins fa pocs dies augmentà molt el volum de la feina dels equips de neteja d'Eivissa, on encara hi ha reforços especials.

La major part de la brossa que es recull és composta, sobretot, per matèria orgànica, algues, olis, plàstics i fusta, malgrat la varietat d'articles i materials que es poden trobar a la costa. Tot i que el vessament de fuel del «Don Pedro» es produí el 10 de juliol, fins fa pocs dies es retiraren quantitats extraordinàries d'oli. Ara, però, tot està més clamat i Mallorca torna a liderar el rànquing de les illes més brutes. Durant aquests deu primers dies d'agost ja s'han netejat més de 13 tones de brossa a Mallorca, mentre que a Eivissa s'han extret devers 3.000 quilos i a Formentera se supera la mitja tona.

Deixant de banda el cas d'Eivissa, la fusta i els plàstics són els materials que més feina donen als equips de neteja de les platges de balears. Durant el passat mes de juliol, es retiraren més de 20 tones de fusta, entre troncs i taulers, i al voltant de quinze tones de plàstic. Dins la classificació de plàstic, s'hi troben, sobretot, ampolles i mobiliari urbà. També cal tenir en compte la quantitat de ferralla, bidons i altres derivats recollits, que sumaren fins a 30 tones el mes passat.

El Centre de Coordinació de Neteja del Litoral s'encarrega de gestionar tots aquests residus, que també inclouen matèria orgànica com el filoplàncton, les meduses o animals morts. A banda del control de les embarcacions de neteja i els equips de vigilància aèria, el centre rep trucades d'informació ciutadana, d'ajuntaments i altres institucions i dels centres d'emergències i de salvament marítim. Aquest departament forma part del pla pioner de neteja del litoral engegat pel Govern balear l'any 2004, gràcies al qual se centralitza tota la informació sobre els residus i deixalles detectades a la costa balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.