algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Un escarabat protegit per la legislació europea ataca moltes alzines de la Vall

Els experts asseguren que el banyarriquer només n'afecta les velles o les malaltes

Propietaris d'olivars i de terrenys d'alzinar o simplement d'alzines centenàries aïllades han expressat darrerament la seva preocupació per la gran quantitat d'arbres que són atacats pel banyarriquer, nom popular d'una de les espècies d'escarabats longicornis més grans d'Europa.

Segons la majoria de persones del camp consultades els banyarriquers han proliferat molt en els darrers anys de tal forma que moltes alzines han mort suposadament per causa de les galeries que les larves d'aquest escarabat excaven en la fusta.

Alguns d'aquests propietaris ja s'han posat en contacte amb tècnics de la Conselleria d'Agricultura per trobar una solució a la suposada plaga. Però resulta que el banyarriquer de les alzines, anomenat científicament Cerambyx mirbecki, és una espècie que figura com a protegida a diverses llistes europees.

El pagesos no entenen com es pot protegir una espècie que, segons ells, fa malbé un arbre emblemàtic com són les alzines de la serra de Tramuntana.

Però, segons diverses fonts científiques i tècniques consultades per Diari de Balears, no està gens clar que els banyarriquers de les alzines siguin els causants directes de la mort dels arbres. De fet, des de la bibliografia entomològica clàssica fins a la més actualitzada coincideixen en el fet que aquests grans escarabats només ataquen arbres vells i ja malalts, i contribueixen a accelerar la seva mort. Així i tot s'admet que l'efecte perforador de les larves inutilitza la fusta per a posteriors usos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.