muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

El Balaguer, a mig bastir

Finalitzen les obres d'urgència a l'emblemàtic casal a l'espera que s'iniciï la segona fase. Cort creu que les tasques podrien continuar a principi d'any

120246
La teulada s'ha restaurat per complet després de més de deu anys d'humitats i filtracions. | Ferran Aguiló - J.Torres

Després de tretze mesos d'obres, el Casal Balaguer ja no es troba en perill. La primera part de la rehabilitació ha finalitzat. Ara caldrà esperar fins al principi de l'any que ve perquè continuïn les tasques en l'anomenada "segona fase". Això espera la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramon, qui confirmà ahir que dimecres que ve, dia 28, la Fundació Palma Art adjudicarà la redacció del projecte arquitectònic d'aquesta segona etapa. "Esperam tenir-ho adjudicat a final d'any. Després començaran de nou les obres", assegurà. El projecte d'execució puja a quatre milions d'euros i l'Ajuntament palmesà ja n'ha aconseguit 2,5 (un i mig provinent de la Llei de capitalitat i un del fons europeu Feder).

Pel que fa a les tasques acabades, s'han centrat en la consolidació i la restauració de la teulada i l'estructura, molt malmesa després d'anys de filtracions i humitats. "El Casal Balaguer era una taca fosca en el centre de Palma i la seva rehabilitació és un repte històric que té certa complexitat a causa de les característiques de l'edifici", hi va afegir la regidora. De moment s'han rehabilitat 1.400 metres quadrats dels 2.800 que té el local. Les feines han consistit en la construcció d'un eix vertical de comunicació -accessos i escales- i la substiució de la coberta. Amb això el casal té ara nous espais de llum i ventilació, com també sales polivalents a la planta superior de la casa que fins al moment no existien.

Destaca també la restauració del voladís de fusta, que "s'ha fet de manera artesanal" segons confirmà també l'arquitecte Xisco Pizà. El total del pressupost per a les tasques realitzades des del maig de 2009 fins ara ha estat de 2 milions d'euros. "Aquesta rehabilitació era imprescindible tant per a l'edifici com per als vianants", digué amb referència a les bastides que s'hagueren de posar a la façana i als laterals de la construcció per motius de seguretat. La segona fase de la restauració, que -recordem-ho- costarà el doble de la realitzada fins ara, se centrarà en el restabliment de l'estat original del pati de l'emblemàtic casal, que canviarà dràsticament la fisonomia del Balaguer. S'obriran de nou totes les arcades d'aquest espai, que temps enrere era el més gran de Ciutat. L'altre vessant de les futures obres anirà dirigit a la planta noble de l'edifici de Josep Balaguer, que serà museïtzada, a més d'acollir un nou centre de documentació i biblioteca.

Les restes arqueològiques trobades aquests primers tretze mesos també seran reubicades en aquesta segona fase. Són les dues arcades d'origen islàmic, que "es reubicaran a la part medieval, als carrerons que hi ha entre l'edifici i la Fundació Barceló", segons l'arquitecte, qui digué també que el tram de la font de la Vila descobert es mantindrà visible al públic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.