cielo claro
  • Màx: 22.33°
  • Mín: 13.54°
22°

Ni un dia sense cat, al Iemen

Cada dia, a Sanà (capital del Iemen) o allà on fos, els homes anaven freturosos a comprar el cat que mastegarien per la tarda. Sempre passava el mateix, sempre les mateixes corredisses. Llavors, quan arribaven al lloc de venda, tot es calmava perquè volien palpar les diferents qualitats, comparar preus i, com a bons experts, endur-se'n el millor. Al suq del cat de Sanaà hi havia unes hores en què els homes passaven mirant els caps de brot tendres que s'exhibien per uns quants carrerons. Llavors s'acotaven i, a la gatzoneta, anaven triant entre els manats, o bosses de plàstic, la quantitat que consumia una persona cada dia. A altres indrets, la venda es feia més informal. Els venedors, bossa en mà, se situaven a la vora de la carretera; o s'aturava un vehicle que en portava i, en cinc minuts, l'asfalt s'omplia de gent que voltava el venedor.

El nom científic de cat és Catha edulis, de la família de les celastràcies. Segons la GEC és «Un arbust de fulles sempre verdes, oposades, dentades, flors petites disposades en cimes axil·lars i llavors amb aril. Oriünd del Iemen, Aràbia i Abissínia, hi és conreat per les fulles, riques en un alcaloide, la norpseudoefedrina (catina), similar a la cafeïna, conegut molt abans que el cafè i el te». A Iemen se'n cultiva per tot allà on el terreny ho permet, especialment a les marjades de les muntanyes, i és una part molt important de l'economia del país. Els consumidors locals coneixen molt bé on creix el millor. Al djebel Sabir, prop de Ta'izz, se n'hi fa un d'excel·lent qualitat.

La manera de consumir el cat és mastegar-lo durant hores, fins que es forma una gran bola que es manté davall la galta. El seu sabor no és gens agradable i, observant com es comporten els consumidors, el seu efecte és relaxant. Quan en masteguen "cada horabaixa, sols o, preferentment, acompanyats" estan estirats damunt coixins i sembla que només es preocupen de triar les millors fulles i d'anar fent la bola grossa. A Iemen, només m'he topat dues vegades amb el fet que el cat creava problemes. La primera, a un poblet de la muntanya, quan un home va sortir al pati a vomitar; la segona a l'aeroport de Sanà, el moment en què la policia va exigir al taxista que escopís el que duia dins la boca per poder entrar a descarregar. Tot això ve a la memòria perquè, a principis d'aquesta setmana, els diaris han informat que a l'aeroport de Barcelona s'ha retingut un enviament de «khat». La informació diu que és «una planta amb aspecte de ceba allargada o calçot» que es cultiva a les muntanyes de Somàlia, Etiòpia i Kenya. Afegeix que crea eufòria, mata la fam, provoca insomni, depressió i dependència. Però si té forma de ceba (?), està clar que aquest «khat» no és el cat de cada dia a Iemen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.