algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
19°

Munar dobla els pressuposts del CIM a l'espera de les transferències del Govern

La institució presidida per Unió Mallorquina manejarà l'any que ve 33.000 milions

Els pressuposts del Consell Insular de Mallorca (CIM) per a l'any 2000 seran de 33.392 milions de pessetes, comptant les transferències previstes pel Govern de les Illes Balears en Esports, Ordenació del Territori, Benestar Social i Cultura. Inicialment, el pressupost és de 17.820 milions de pessetes, als quals s'hauran d'afegir 15.751 milions corresponents a les noves competències. És a dir, que els comptes de la institució s'incrementaran en un 87 per cent. Pràcticament seran duplicats.

Sense comptar les futures transferències de competències, el pressupost del CIM ja creix un 16'6 per cent, és a dir, augmenta 2.545 milions, la major part dels quals són procedents de la Comunitat Autònoma. Els pressuposts foren presentats ahir per la presidenta del CIM, Maria Antònia Munar, l'assessor de l'àrea d'Hisenda i Comptes, Miquel Àngel Flaquer i el coordinador de Pressuposts, Damià Nicolau.

Munar destacà que els pressuposts del CIM per al 2000 seran els primers elaborats per un govern nacionalista, format per UM i el PSM, que la institució presenta una important manca d'autonomia financera i que «s'ha efectuat un control rigurós de l'endeutament, el qual baixa un 5 per cent, amb l'objectiu de minvar la càrrega financera».

La manca d'autonomia financera es veu reflectida en què la principal font d'ingressos del CIM són les transferències corrents i de capital per part d'altres institucions, que representen un total del 74 per cent d'aquest capítol. Segons Munar, la dependència financera del CIM és «excessiva perquè condiciona totalment el seu marge d'actuació». Aquesta dependència es distribueix de la següent manera: Estat, 8.563 milions (48%); Comunitat Autònoma, 4.625 milions (26%); deute, 1.955 milions (11%); resta, 1.926 milions (15%). En canvi, l'autofinançament és molt baix, ja que la suma d'imposts directes, indirectes, taxes i ingressos patrimonials només arriba a l'11 per cent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.