cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Els feixistes són els beneits útils del sistema

La primera clau i més essencial per entendre els resultats de les eleccions de diumenge passat, és que els feixistes són els beneits útils del capitalisme. Històricament, cada vegada que el sistema s'ha vist amenaçat, i és evident que el sistema monàrquic espanyol s'ha vist en perill aquests darrers anys, ha tret l'espantall de l'extrema dreta i el feixisme per fer de contrapès.

La segona clau és que aquestes eleccions, tot i que eren de tot menys generals, s'han plantejat, bàsicament, com unes primàries «contra el sanchisme» en termes de la maquinària mediàtica espanyola.

En aquest sentit, és necessari recordar que les Illes Balears, malauradament, han tengut sempre un comportament electoral, en un percentatge molt elevat, similar al d'una província espanyola qualsevol. Un comportament només romput per un (en el millor dels casos) 20% de l'electorat.

Justament en aquest camp, on es mouen les formacions d'obediència illenca, cal destacar que el sobiranisme d'esquerres ha resistit amb prou enteresa l'andanada conservadora i extremista. El Pi, en canvi, no l'ha suportat prou bé. També deixem apuntat que no es tractava només de resistir...

Tot i que els marcs en els quals s'han disputat aquestes eleccions han estat estatals, cal recordar que la gestió feta pels governants progressistes de les institucions de les Illes Balears aquests darrers vuit anys, ha provocat que una part de l'electorat d'esquerres i una part del sobiranista no anàs a votar.

Una altra de les claus de les eleccions de diumenge passat era comprovar si el carisma de qui ha estat presidenta del Govern els darrers vuit anys, Francina Armengol, seria capaç de transcendir la seva marca electoral. Si existia el factor Armengol. Fins ara, l’únic polític que, en el conjunt de les Illes, havia aconseguit de transcendir el seu partit i aportar un plus de, diguem-ne, carisma, havia estat Gabriel Cañellas.

Armengol ha presidit el govern durant vuit anys i semblava gaudir d’una popularitat important. Ha quedat clar que això no s'ha traduït en vots i que l'onada espanyola de vot conservador i extremista ha arrossegat també les Balears.

I si començàvem parlat de beneits útils, és imprescindible tancar aquest breu repàs a les claus de les eleccions de diumenge passat parlant de l'exemple més clar d'aquest concepte: el partit Ciudadanos. Els feixistes en texans de Ciudadanos han estat els beneits útils d'un sistema que els ha usat i els ha tirat quan ja no els necessitava. Trist llegat el de Rivera, Arrimadas i Ciudadanos: haver estat l'ariet, el cavall de Troia, del feixisme a les institucions. Més beneits que útils.

Sempre s'ha dit que en la Història hi ha moments per avançar i moments per resistir. El nostre drama com a poble és que no sabem aprofitar prou els moments d'avançar.

Però de resistir sí que en sabem. En podem impartir màsters.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per sic, fa 11 mesos
Ja m'imagin com serán es que son com ell. Si tengues dos dits de front callaría.
Valoració:-1menosmas
Per Llull, fa 11 mesos
Totalment d'acord amb en Fulgensio: si els beneits mos guanyen, és que noltros encara som més beneits. Potser fa mal escoltar això, però més mal fa d'escriure-ho.
Valoració:2menosmas
Per fachista, fa 11 mesos
Tomeu, ets viu??!

😂😂
Valoració:0menosmas
Per Tap de cortí, fa 11 mesos
Ara pensa què sou voltros, idò. Que no sou ni útils.
Valoració:7menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 11 mesos
Tomeu, estás bien?.
Me preocupas.
Dinos algo.
Valoració:-4menosmas
Per Antifa, fa 11 mesos
Casi una semana de la victoria del bando nacional y todavía no han sacado los tanques a la calle…
Ya no hacen fachistas como los de antes
Valoració:-3menosmas
Per sopa boba, fa 11 mesos
Todos los que no piensan como tu son beneits y fachas.
Sería conveniente, para ti, que pusieras el calendario en orden. Dejarías de decir tonterias.
Vamos a ver si el nuevo Govern empieza por eliminar subvenciones y que la gente trabaje y no esté pendiente únicamente de la sopa boba.
Valoració:-3menosmas
Per orellut, fa 11 mesos
S'ase va dir orellut an es porc.
Valoració:3menosmas
Per mallorquí, fa 11 mesos
Cómo va el escozor, martí? remite?
Valoració:-9menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa 11 mesos
"I si començàvem parlat de..." sembla ser "I si començàvem parlar". El problema podria ser frissar. Jo no negaré que Mallorca sigui Catalunya, però no som Continent i ens hem de desprendre del ritme continental. Hi ha una Mallorca que ni vota. Ni xerra. Ni té Internet. Aquesta ha guanyat les eleccions. Beneits són els forasters utilitzats pels capitalistes, que els compren per 500e al mes i una femella submissa, però ni els romans han conquerit les Balears. La màgia dels talaiots és encara molt poderosa. Això és com la maldició de la Mòmia. Podria ser que torni un illenc dels primers. Jo tinc la teoria que era amazigh, bereber, i arribaven d'Algèria, com avui. Els habitants del nord publiquen tesis, articles de Wikipèdia i vídeos atribuint-se la descoberta de les Balears. Els algerians arriben des del Sud sense fer-ne tesis doctorals explicant que fa 8.000 anys també era possible. Si fos així, seríem originaris d'Egipte, com els primers canaris. Com Imhotep, que és a Menorca des de fa milers d'anys. On vull arribar? Que els més vius són els més silenciosos. Callen mentre els nins discuteixen si la nostra capital és Madrid o Barcelona. Si volem guanyar ens hem d'oblidar del ritme, la impaciència, i l'anxietat del Continent. Els millors ni entren ni en politica. Madurarem i guanyarem. I podrem ser independents sense reclamar-ho. Tot arribarà. I haurem de tenir classe per donar les gràcies a la hispanitat i no tenir rencor. Només faltaria una reina Sofia de Borbó, germana de Leonor. Neta d'una mediterrània.
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente