cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Pardal. Trespol. Zero

Una setmana més, al programa d'ona mediterrània Les Indòmites, hem tornat a triar la Paraula de sa setmana. Una curolla que s'ha anat convertint en ritual episodi rere episodi i que té el seu origen, com sol passar, en la discussió malaltissa a la taula d'un bar per determinar el significat d'una paraula. Aquell mot en qüestió ens va fer veure, de manera inequívoca, la desconeixença que tenim de la nostra llengua.

L'esdeveniment en qüestió; hilarant, ple d'afirmacions esbojarrades i carregat d'afirmacions errònies és el que ens va convèncer de la necessitat de compartir les troballes que feim cada setmana i, si serveix per a alguna cosa, aportar el nostre gra d'arena a l'ampliació del coneixement sobre el nostre idioma. La part esbojarrada, firma inequívoca de les moixes que presenten l'espai, no ens l'hem llevada de sobre.

Les tres paraules a votació han estat:

PARDAL

Etimologia: del llatí pardalus

  1. Ocell de diferents espècies del gènere Passer, de la família dels fringíl·lids
  2. fig. Home astut, que obra en profit propi (or., occ., val., bal.);
  3. Membre viril (Freginals, Val., Mall.).

TRESPOL (i més dial. trispol). m.

  1. Mescla de pols feta de tests ben picats i calç viva, que servia per a fer el paviment de síquies i cisternes, i també d'habitacions (Mallorca, Menorca).
  2. Paviment fet de mescla, no enrajolat (Balear);

ZERO m.

  1. Xifra que representa la nul·litat o negació de valor numèrica.
  2. No res; persona o cosa inútil, que no té cap valor. Axò no val un zero, Lacavalleria Gazoph. Un zero a l'esquerra: una persona o cosa sense importància, que no fa cap paper. S'esperansa és per ells un zero a l'esquerra, Ignor. 33.
  3. El punt des del qual es compten els graus d'una escala o els objectes d'una sèrie.

Etimologia: de l’italià. zero, contracció de zèfero, del llatí. zephўrus, amb què a Itàlia es disfressà l’àrab. ṣifr ‘buit’, origen del mot xifra, que inicialment significà ‘zero’; de l’it. passà al fr., cast. angl. i cat.

Si voleu saber quina va ser la paraula guanyadora o els comentaris, alguns d'ells sense cap ni peus, fets al programa, ho podeu fer a través del següent enllaç:

https://www.onamediterrania.cat/programs/les-indomites/onamediterrania_podcast_2170

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.