nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

EUA i Iran, protagonistes a la jornada d'ahir del Festival de Sant Sebastià

Dos films, «Gods and Monsters» i «Don», competiren a la secció oficial

Una excel·lent i melancònica pel·lícula nord-americana, Gods and Monsters, de Bill Condon, i un lent film iranià, Don, d'Abolfazi Khalili, competiren ahir en la secció oficial del Festival de Sant Sebastià.

La cinta de Condon mostra el prodigiós treball del veterà actor britànic Ian McKellen, que compta en el seu haver amb 18 prestigiosos premis d'interpretació, que fa el paper del director de cinema James Whale, autor de clàssics com La novia de Frankenstein o L'home invisible, que al llarg de la seva carrera es va veure embolicat en diversos escàndols sexuals.

La cinta narra els últims dies del realitzador, que mai no ocultà la seva homosexualitat i va ser un dels directors més originals de la dècada de 1930, l'època daurada d'Hollywood, quan ja oblidat i malalt només pensa en el suïcidi i recorda amb nostàlgia els seus amants. Bill Condon, el director d'aquesta cinta, nasqué a Nova York i després de graduar-se en Filosofia per la Universitat de Columbia, començà a dedicar-se al cinema.

Don, l'altra cinta que competí ahir pel màxim guardó de Sant Sebastià, narra la història d'uns nins indocumentats i els problemes que han d'afrontar per tal d'obtenir els seus papers a causa de la terrible burocràcia que ara mateix impera a l'Iran. El film, en realitat, es transforma en una radiografia despietada de l'actual situació social que impera en el país i que no permet que els marginals s'integrin a la vida comunitària.

Narrada amb una lentitud per moments inquietant, el director repeteix els arguments que estructuren la història una i una altra vegada, com si dubtàs de la memòria que tenen els espectadors. Khalili, que va néixer l'any 1957, va estudiar al Col·legi d'Art Dramàtic de l'Iran i va treballar a la televisió del seu país. La seva anterior pel·lícula, Yet Yani Dokhtar, va ser premiada en els festivals de Venècia (Itàlia) i Nantes (França) l'any 1995.

El guardó de Jeanne

L'actriu francesa Jeanne Moreau va ser la gran protagonista de la gala inaugural de la 46a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, on ahir va rebre el premi Donostia especial, que no va poder recollir l'any passat per un accident domèstic. L'actriu recollí el guardó «en nom de tots aquells amb els quals he treballat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.