Illes Balears | Balears | Part forana
Els melons més grossos, a Vilafranca
Els vilafranquers s'endugueren ahir tots els premis en el concurs que cada any el poble dedica a la seva fruita estrella: el meló. Miquel Morlà, amb un exemplar de 18,93 quilograms, fou el guanyador del concurs del meló més gros. En segon lloc, i per tan sols tres-cents grams de diferència, hi quedà el també vilafranquer Joan Febrer, amb un meló de 18,6 quilograms. En total, foren tretze els melons que anaren al concurs i tots superaren els quinze quilos de pes. Això no obstant, cap no superà el rècord absolut del concurs, que aconseguí l'any passat un meló de poc més de 21 quilograms. A les proves de qualitat, s'hi presentaren 21 exemplars i els hortolans de la vila també coparen els primers llocs, amb Mateu Mascaró al capdavant, i demostraren així la qualitat dels melons vilafranquers. Ambdós concursos es desenvoluparen en el transcurs de la Fira del Meló, que acollí durant tot el dia centenars de visitants al poble del Pla. El producte estrella es venia a les totes, sobretot els melons d'estojar; aquests es convertiren en el producte principal de la jornada.
Hotel social pioner a Ariany
La congregació de Germanes Franciscanes Filles de la Misericòrdia ha decidit reconvertir l'antic convent que té a Ariany i que fa uns anys abandonà en el primer hotel social d'interior gestionat per persones amb discapacitat i que tindrà també com a clients preferencials persones amb mobilitat reduïda i amb discapacitat intel·lectual. És sens dubte un projecte pioner que es presentà dissabte al vespre als veïns del poble i que va tenir una gran acollida.
Alaró estrena hostatgeria
Després d'anys d'intenses reformes, el castell d'Alaró ja disposa d'una hostatgeria renovada. "Ha estat un procés lent, difícil i amb oposicions, però la perseverança i saber que estàs fent allò correcte han estat indispensables per veure l'hostatgeria acabada", reconegué ahir un emocionat Mateu Marcús, president de la Fundació Castell d'Alaró, durant la inauguració de l'alberg.
Torna a guanyar la virtut
"Sor Tomaseta, on sou?/Ja vos podeu amagar/ perquè el dimoni vos cerca/ dins un pou vos vol tirar...". La devoció dels vilers per la santa de Valldemossa, Catalina Tomàs, ve d'enfora. La que es coneix com la processó més típica de Mallorca té l'origen el segle XVI (malgrat que commemora la beatificació de la santa el 1792). Eren molts els pobles de Mallorca que realitzaven celebracions similars, però des del començament la processó de la vila va destacar per sobre de la resta. El 1840 el panorama artístic balear es refereix per primera vegada a la processó de la vila com una celebració "única". Més de 2.000 persones van desfilar ahir vespre pels principals carrers del poble per presenciar la representació de la vida i la mort de la beata Catalina Tomàs, encarnada enguany per la jove Antònia Socies en el paper de la Beata Major.
El Govern allunyarà els perills de cala Varques
El Govern balear està disposat a fer "el que calgui" perquè no es repeteixi a les Illes un desastre com el foc de Benirràs, que va consumir 240 hectàrees de bosc a Eivissa. I és que, segons el president Antich, "han de desaparèixer els usos i les activitats que posen en perill la conservació del paisatge a la platja verge de cala Varques". Les intencions de l'Executiu autonòmic, però, van molt més enllà. "Cal conservar el paisatge de les Illes, que és el que tenim, la raó per la qual ens vénen a visitar, i això és el que farem", explicà Antich a Manacor durant una trobada amb la premsa.
El voltor negre es recupera
Actualment a Mallorca hi ha 123 exemplars de voltor negre. A priori, per a molts aquesta dada pot no tenir un significat clar, però per a tots aquells conscienciats amb la problemàtica de l'enverinament d'aus és tota una fita. A l'Illa durant la dècada dels vuitanta només es conservaven vint exemplars de voltor negre i existia una única espècie reproductora, fet que encengué totes les alarmes per l'alta probabilitat que la raça s'extingís, com va passar a gran part d'Europa.
Les síndries i el fang embruten Vilafranca
La diversió va durar hores entre els joves de Vilafranca. Fotos: J. Sitges Els joves de Vilafranca han demostrat una vegada més que la Vila és un poble que es diverteix, i no amb poca cosa. Durant l'horabaixa d'ahir més de cinc tones de síndria dificultaren que els quintos del 1990 agafassin el relleu dels predecessors. Els nous quintos oficials van haver de jurar fidelitat al poble i a les seves tradicions i així van prometre "fer perdurar la festa bruta" entre crítiques a l'actual batle, que tal com ha trascendit, és partidari que aquesta festa no es dugui a terme.
“Fa un any que havíem d'haver partit”
"Uep!, ara t'acab de veure pel diari. Tu ja saps Guillem que jo sempre et donaré suport amb el que facis i allà on vagis". Aquestes eren les paraules d'un veí de Campos a Guillem Ginard l'endemà d'anunciar la seva sortida i la de tota l'agrupació local del partit fins on fa dos dies militaven, Unió Mallorquina. "Ja veus, divendres i dissabte a Campos i a la Ràpita, pertot, la gent no sols em deia a mi, sinó a la gent del partit, que fa un any que havíem d'haver partit".
La nova escola ja s'alça a Manacor
La nova escola de l'Hort d'en Roig, que dotarà la ciutat de 675 places escolars noves, ja agafa forma. Les obres començaren fa uns dos mesos i ahir el batle de Manacor, Antoni Pastor, acompanyat pel president del Govern, Francesc Antich, i el conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, assistí a l'acte protocol·lari de col·locació de la primera pedra del futur edifici.
“A Campos no queda res d'UM”
La història d'amor i desamor entre Unió Mallorquina i el municipi de Campos es torna a repetir. Ahir dematí el president de la formació nacionalista, Miquel Àngel Llinàs, i el secretari, Rafel Vidal, lliuraren a la seu de Ciutat d'UM i davant notari 88 baixes d'afiliació del partit i després presentaren les seves dues renúncies; és a dir, un total de 90 baixes. Això succeïa passades les deu del matí. A les 12.30 hores, a l'únic hotel d'interior del municipi compareixien Guillem Ginard i els altres quatre regidors per comunicar la seva renúncia i el seu pas al Grup Mixt. Donant per feta la dissolució, "ja no queda res d'UM a Campos". Amb aquesta frase repetida tres o quatre vegades, Ginard ho deixava ben clar.
Sus a les festes de Fornalutx amb el nomenament dels membres il·lustres
Nomenament de filles il·lustres i fill adoptiu de Fornalutx. Foto: Morey La família de personatges insignes de Fornalutx es va fer ahir oficialment més gran amb el nomenament de dues noves filles il·lustres, Maria Ferrer i Maria Arbona, fundadores del col·legi femení La Puresa, i un fill adoptiu, el president de la fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra.
Projecten construir un parc temàtic sobre Terra Santa a Capdepera
L'ajuntament de Capdepera ha confirmat avui que ha rebut un projecte per construir en el seu terme municipal un parc temàtic cristià denominat "Terra Santa", si bé no s'ha pres encara cap decisió sobre l'assumpte. El parc està promogut per l'empresa "Sigma" propietària d'un parc similar a Argentina, i estaria integrat per recreacions d'edificacions conegudes del Testament Antic i Nou.
La propietat no vol cap desastre a cala Varques
Els propietaris de la finca on es troba ubicada la platja verge de cala Varques "exigeixen des de fa cinc anys a les administracions competents que acabin amb els perills que l'excés de visitants provoca en aquest entorn natural", explicà ahir a aquest diari Antoni Sastre, el representant legal dels titulars. Per aquest motiu, els amos de la finca de 400.000 metres quadrats coneguda com Can Fresquet han presentat un pla d'actuacions a l'Ajuntament de Manacor que preveu habilitar una zona d'aparcament allà on s'acaba el camí transitable en cotxe. Amb tot, la seva prioritat és "arribar a un acord amb l'Ajuntament perquè millori el camí d'accés a la platja, que és de titularitat pública, perquè les ambulàncies, els Bombers i tots els serveis d'emergències puguin arribar sense problemes a cala Varques".
L'assemblea d'UM de Campos acorda per unanimitat abandonar el partit de Melià
L'assemblea local d'Unió Mallorquina (UM) a Campos, reunida dimecres vespre, va decidir per unanimitat abandonar la disciplina del partit que presideix Josep Melià. Està vist que no anaven de bromes. Així ho comunicaran avui el president i el secretari del comitè local de Campos al secretari general d'UM, Joan Monjo. Posteriorment, gairebé amb tota seguretat, Guillem Ginard compareixerà en roda de premsa per oferir explicacions als mitjans de comunicació.
Vilafranca cull mil tones de meló
Els productors de meló de la Vila han collit enguany més de mil tones del producte estrella del poble. El bon temps i l'absència de pluges han ajudat que la campanya hagi estat prou bona per oferir-ne molta quantitat i de qualitat als consumidors. D'aquesta manera, els millors exemplars es podran trobar aquest cap de setmana durant els diferents actes de la Festa i la Fira del Meló. Enguany, una de les apostes ha estat la producció de varietats de secà com el francès, el claudio i el fei, però qui s'endú la palma és el groguet de pinyol blanc. Són varietats dolces que es poden guardar uns sis mesos, molt preuades per a les festes de Nadal i que es paguen un poc més cares, a 0,90 euros el quilo, mentre que les més conegudes, com la calapoter, es comercialitzen entre 0,50 i 0,70. Així ho comenta Antoni Galmés, de l'Hort Verd del Cruce, un dels principals productors de meló de Vilafranca i que té en venda gran part dels de secà. Galmés explica quina és la tècnica dels melons de secà: "El secret és no sembrar-los massa tard, preferiblement entre els mesos de març i maig, i llaurar-los a molta fondària quan toca perquè les arrels cerquin la màxima humitat al subsòl".
Guillem Ginard amb 90 afiliats de Campos deixen UM
Guillem Ginard i uns 90 militants han decidit abandonar Unió Mallorquina per considerar que el partit els ha deixat "tirats" i ara estudien si es presentaran als pròxims comicis com a agrupació d'electors o constituiran una nova formació política d'àmbit local. "Tenim l'haver de seguir i recuperar la confiança de la gent", ha manifestat Ginard, que junt amb uns altres quatre regidors integra un grup municipal que continuarà formant part del Consistori en el que queda de legislatura. Des d'UM han recriminat a Ginard que acusi a la formació de no haver mirat ni actuat pel bé de Campos i defensen que la formació és l'"única" que s'ha oposat a la modificació del Pla Territorial, que impossibilita que aquest municipi compti amb una indústria turística de qualitat.
L'Ajuntament d'Inca multarà amb fins a 30.050€ un veí per abocar residus
L'Ajuntament d'Inca ha amenaçat a l'autor de l'abocament de fems i runes en el Puig de Santa Magdalena amb una multa de fins a 30.050 euros si abans de 48 hores no retira els materials que ha llençat a la zona.
Els raors ja tornen a la taula
El vent que havia bufat les jornades anteriors i el temut estopeig feien perillar l'obertura de la veda del raor, un dels peixos més valorats pels pescadors aficionats d'arreu de Mallorca. Tot i així, al migjorn, llevant i nord de Mallorca foren moltes les barques que s'endinsaren a la mar cercant les zones arenoses on habita. Des de primera hora del matí, l'activitat als ports de Mallorca fou frenètica. Centenars de barques carregades de pescadors ansiosos d'agafar el primer raó de la temporada partiren prest per capturar-ne tants exemplars com la llei permet. Tot i això, el primer dia sense veda, que des de l'any passat s'ha retardat quinze dies, va resultar "una mala jornada".
SOS per les cales verges de Manacor
L'Ajuntament de Manacor està decidit a posar el punt final a la degradació que pateixen les cales verges del municipi i, sobretot, cala Varques. Per això, el Consistori exigeix a la Conselleria de Medi Ambient que, tal com preveu la llei, fixi les mesures de conservació necessàries i elabori plans de gestió d'aquest emblemàtic espai natural. De fet, tal com denuncià aquest diari, cala Varques presenta una estampa que no li és pròpia: acampades il·legals, xibius amb refrescos i entrepans, coves protegides habitades... Una de les principals preocupacions de l'Ajuntament és que la coneguda com cova dels Xuetes està ocupada. Segons el document municipal, l'indret "s'empra durant tot l'any com a habitatge per a campistes, els quals hi realitzen tot tipus d'activitats quotidianes que són incompatibles amb la seva conservació". Els ocupes han modificat l'interior de la cavitat i hi han instal·lat una barbacoa, prestatgeries, mobiliari i un tendal per protegir-se del sol. Allò que no volen des del Consistori és que l'elevat nombre de persones que viuen o visiten cala Varques no permeti conservar aquest espai i que , alhora, "generi riscos severs d'incendi".
PSM+Esquerra+Verds: els jutjats, a can Bauçà
El grup PSM+Esquerra+Verds proposa que el nou palau de justícia de Manacor s'ubiqui a l'edifici municipal de can Bauçà. "El batle diu que el Ministeri de Justícia no accepta l'immoble com a seu, per què?", es demanà ahir el portaveu de la coalició, Sebastià Gaià. "Si la finca no està en condicions, perquè s'hi han fet estudis de resistència i ningú no en coneix les conclusions, cal que els ciutadans ho sàpiguen", afegí.
Honors i distincions a la vila de Fornalutx
El municipi de Fornalutx aplicarà divendres el seu reglament d'Honors i Distincions amb el nomenament com a filles il·lustres de les dues religioses seglars Maria Ferrer i la seva mare, Maria Arbona, a més de la declaració com a fill adoptiu del president editor del Grup Serra, Pere A. Serra Bauzà. L'acord es va formalitzar ahir en un ple extraordinari dut a terme a l'ajuntament i l'acte oficial tindrà lloc divendres a l'església parroquial de la Nativitat de la Mare de Déu de Fornalutx a les 19 hores. Ja feia anys que la Sala no procedia a la declaració de fills il·lustres i adoptius, entre els quals només hi havia fins ara el músic Joan Albertí Arbona i la religiosa sor Catalina Mateu. Amb aquest nou reconeixement, l'Ajuntament ha volgut reconèixer la tasca realitzada per aquests nous ciutadans de la Vall. Maria Ferrer Arbona (Fornalutx 1777- Palma, 1865), ajudada per la seva mare, Maria Arbona Mir (Fornalutx 1756-Palma, 1824), naturals del poble, iniciaren a Palma el col·legi religiós de La Puresa a principi del segle XIX.
Retards ferroviaris de trenta minuts per una avaria en les comunicacions
La ruptura d'una connexió en la línia de fibra òptica del sistema de comunicació del tren de Mallorca ha ocasionat la cancel·lació de diversos serveis i l'acumulació de retards de devers 30 minuts.
Aigua dessalada a Pollença
La dessaladora de la badia d'Alcúdia injecta des de fa tres setmanes aigua a la xarxa municipal de Pollença. El Departament de Recursos Hídrics, de la Conselleria de Mobilitat i Medi Ambient del Govern balear, i l'Ajuntament de Pollença han assolit un acord provisional per al subministrament, amb la qual cosa volen evitar la salinització -per sobreexplotació- dels aqüífers de la zona. De moment, les conduccions del poble reben el cabal directament de la dessaladora de la badia d'Alcúdia, en espera que dins el mes de setembre s'enllesteixi la connexió de la nova planta amb la xarxa general d'abastiment d'aigua de tot Mallorca, a la qual també injecten el líquid de les altres plantes de tractament de l'Illa, segons explicà ahir el director general de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears, Antoni Rodríguez. "No hi havia temps de completar la connexió amb el sistema general i els hem donat aigua directament de la potabilitzadora", afegí. Quan quedi a punt l'enllaç de la planta potabilitzadora amb la xarxa de proveïment de tot Mallorca, aquest setembre, serà el moment de fixar un acord definitiu sobre les tarifes que hauran de pagar els ajuntaments, i en conseqüència els ciutadans, per fer ús del cabal procedent de la dessaladora.
La residència continua tancada, dos anys després
La residència per a minusvàlids psíquics de la comarca, acabada de construir a final de 2008 i que acollirà els discapacitats de la zona d'Inca una vegada finalitzin l'etapa escolar, encara no ha obert les portes. La demora de la residència, ubicada a la barriada de Crist Rei d'Inca, ha estat causada per la falta de permisos per part de l'Agrupació Pro Minusvàlids Psíquics de la Comarca d'Inca, segons la Conselleria d'Afers Social.
Una escolarització pròpia
La comunitat educativa de Manacor demanarà a la Conselleria d'Educació que no apliqui el decret que fixa en un màxim del trenta per cent la proporció d'alumnes amb necessitats educatives especials que pot acollir cada aula. "Allò que necessitam és posar en marxa alguns canvis per afrontar i reordenar l'escolarització dels infants, atès que la llei actual no té en compte la proporció de nouvinguts que cada sala pot acollir i aquest fet genera preocupació entre els professionals de l'educació i entre els pares", explicà a aquest diari la regidora d'Educació de Manacor, Catalina Riera. "Si els experts aconsellen per una bona integració que la proporció d'immigrats no superi el 15%, Manacor registra un 23,7% de població estrangera i aquest percentatge es reflecteix a les aules", assegurà Riera. Per això, des de l'Ajuntament aposten perquè "el Consell escolar municipal, que representa la comunitat educativa manacorina, amb la Conselleria d'Educació, creï una comissió mixta per plantejar una nova norma que ajudi a superar els desequilibris que provoca el sistema actual".
3.500 tortugues, víctimes dels incendis
Els incendis que durant aquesta setmana han cremat més de dues-centes hectàrees a la zona nord de Mallorca han acabat de retruc amb la vida de més de 3.500 tortugues mediterrànies (Testudo Hermanni). Això asseguren des del Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA), que sostenen que les flames "han estat provocades". "Nosaltres sospitam que els causants dels diversos focs són caçadors que volen tenir més espai per actuar, que els animals no tinguin lloc on amagar-se i es converteixin així en preses més fàcils", expliquen des de l'associació. El seu portaveu, Bernat Fiol, assevera que "cada incendi que ha tingut lloc aquesta setmana té al seu costat una zona de vedat de caça i precisament Son Doblons (a Santa Margalida) és un lloc recurrent en què cada tres anys es provoca un nou foc". De fet, ja al 2008 n'hi hagué un que va cremar 15 hectàrees i va acabar amb la vida de 152 tortugues. Des de GADMA i el GOB demanen a la Conselleria de Medi Ambient i a la Delegació del Govern que no quedin amb els braços plegats, que actuïn per "investigar al màxim els incendis" i que apliquin "una moratòria que impedeixi caçar a zones calcinades fins que la vegetació hagi tornat a créixer per donar refugi a diferents espècies de fauna".
“Els activistes venien a Fornalutx a provocar”
Un moment de la performança d'Anima Naturalis que exaltà els ànims de molts fornalutxencs. Foto: Lluc Garcia El batle de Fornalutx, Joan Albertí, es va mostrar ahir contundent a l'hora de valorar els fets de diumenge passat, quan un grup d'activistes antitaurins foren escridassats i insultats al poble en resposta a la performança que havien organitzat. Per Albertí, és clar que "aquesta gent no va venir a fer una manifestació, sinó a provocar, i van aconseguir allò que volien, sortir als titulars". El batle nega que hi hagués una "contramanifestació" i diu que la gent es va convocar una a l'altra i es reuní a la plaça en només deu minuts". A Albertí "li sap molt de greu" el que succeí, sobretot al final de l'acte, i va retreure als dirigents d'Anima Naturalis, organitzadors de la performança, que no parlassin abans amb ell "com van fer fa unes setmanes membres de la Societat protectora d'animals".També va voler puntualitzar que la presència de la Guàrdia Civil -que al final es veié desbordada a causa del caire que agafaren els fets- va ser deguda al fet que "l'Ajuntament ho havia demanat a la Delegació del Govern en previsió d'allò que pogués passar". Dins la polèmica ahir va sorgir un nou punt de vista per part de la Plataforma balear de defensa dels animals (Baldea), que es va desmarcar de la performança feta per Anima Naturalis per "contraproduent".
Els Prínceps s'interessen per la candidatura de Tramuntana a Patrimoni Mundial de la Unesco
Els Prínceps d'Astúries han manifestat avui el seu interès per la candidatura de la Serra de Tramuntana mallorquina a ser declarada Patrimoni Mundial de l'UNESCO, durant una audiència celebrada amb la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol i la consellera de Territori, Maria Lluïsa Dubon. Armengol ha qualificat l'audiència de "intensa" i "profitosa" i ha assegurat que els Prínceps "estaven molt informats" i s'han mostrat "molt interessats", per la qual cosa han aprofundit molt en el contingut de la proposta. Segons la presidenta del Consell, ambdós coneixen la Serra: "el Príncep més perquè duu molts anys a Mallorca". "Els hem explicat en detall la candidatura presentada pel Consell de Mallorca, que ja som l'única candidatura espanyola", ha assenyalat.
Més feina, formació i reconversió turística, objectius d'UM-Calvià
Més feina, formació per als joves i reconversió turística. Aquestes són les prioritats de la candidata d'UM de Calvià, que fou presentada anit en un acte en què no escatimà crítiques al batle Carlos Delgago i en què li feren costat el president del partit, Josep Melià, altres membres de l'executiva i prop de 500 simpatitazants, que l'acolliren amb forts aplaudiments.
Tensió a Fornalutx
Escridassades, insults i fins i tot escopinades i ous fou allò que els activistes d'AnimaNaturalis hagueren de suportar ahir a Fornalutx com a resposta a la performança de protesta contra el correbou que s'havia convocat al poble. L'acte consistí en el desplegament d'una pancarta contra les festes de braus i en la simulació d'un correbou amb un home mig despullat i tenyit de bru que estava fermat amb cordes que aguantaven altres membres del col·lectiu. Mentrestant, es deien consignes per aturar les festes amb animals, com la que la primera setmana de setembre es du a terme a Fornalutx i que és la darrera de les seves característiques que queda a Mallorca. Durant l'esdeveniment es van arribar a viure moments de molta tensió.
Aviat els camins seran per a tothom
La resolució "pacífica" del conflicte del Fangar ajuda, i molt, a posar remei als problemes de titularitat i de pas als reivindicats camins de la Plana i del Torrent de les Piques. L'Ajuntament de Manacor, els propietaris afectats i la Plataforma pro camins públics són a punt d'arribar a un acord que suposarà l'obertura dels senders esmentats.El del Torrent de les Piques, un dels més emblemàtics del municipi per la seva bellesa, veurà modificat un petit tram del traçat. En concret, s'evitarà que aquesta via transiti per davant les cases -amb l'objectiu de preservar la intimitat dels propietaris-, una solució que el Consistori manacorí ja aplicà fa una anys a Albocàsser i que tan bons resultats ha donat, si es té en compte que permet combinar a la perfecció el dret de pas amb el de la intimitat.Aquest camí sempre ha estat objecte de polèmica, perquè qui l'ha mantingut tancat ha estat la família Sureda de Son Macià, vinculada al PP, atès que Antoni és regidor d'Interior a l'Ajuntament de Manacor i Catalina, consellera al Consell de Mallorca. Aquest fet sempre ha estat posat en el punt de mira pel grup municipal PSM-Esquerra-Verds.
El mercat d'Inca arranca 'bé'
"Algunes parades, com les de carn i peix, han arrancat molt bé, mentre que d'altres, com les que es dediquen a la venda de fruita i verdura, no tant", assegura Juan Carlos Moll, gerent de Mercat d'Inca SL, l'empresa concessionària del nou mercat de queviures que l'abril passat començà a funcionar a la capital del Raiguer.
La pluja de tardor, una amenaça
Un informe de la Direcció General de Recursos Hídrics -organisme dependent de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear- alerta que les pluges de la tardor poden causar més despreniments i accelerar el risc de moviment de terres a la part alta de la Costa d'en Blanes, al municipi de Calvià.
Tres mesos sense tren
Ja fa tres mesos que Manacor no està connectat per via ferroviària amb Inca i Palma. Aquesta situació d'aïllament forçat, a causa de l'accident ocorregut el 19 de maig passat per la caiguda d'un mur de contenció prop de Sineu, està creant malestar entre els usuaris d'aquesta línia.
PP i UM rebutgen canviar el nom feixista d'un carrer pel de Cucorba
L'Ajuntament de Muro va rebutjar dijous vespre en ple, i amb els vots de PP i UM, retirar el nom del general franquista Gómez Ulla d'un dels carrers més transitats del municipi i substituir-lo pel del conegut grup musical infantil Cucorba.
Sant Agustí de crítiques
Els felanitxers sortiren al carrer per celebrar el gran dia del seu patró. Foto: Rincón El dia gran de les festes de Felanitx no va decebre ningú. Els felanitxers van sortir ahir al carrer per celebrar Sant Agustí i no hi va faltar el toc reivindicatiu de la penya El Coso, la majoritària, la més antiga i amb els integrants més atrevits. La jornada va començar com de costum: els membres d'El Coso van ressuscitar la quica a la font de Santa Margalida i amb el seu animal estrella es dirigiren fins a la plaça de l'Arraval.
Estirada d'orelles de la Sindicatura de Comptes a l'Ajuntament d'Inca
Els comptes de l'Ajuntament d'Inca estan en números vermells. La Sindicatura de Comptes ha fet públic l'informe corresponent a l'exercici pressupostari de l'any 2007, en el qual revela que el Consistori inquer "presenta fons de maniobra negatius i que, per tant, no disposa de prou actiu circulant per fer front a les seves obligacions a curt termini".
Aturar unes obres "il·legals"
El GOB ha denunciat que Globalia continua les obres de construcció d'un aparcament als terrenys rústics situats a prop de les instal·lacions del Polígon de Son Noguera, a Llucmajor, malgrat que el consistori va dictar el passat 12 d'agost un decret de suspensió de les obres que està duent a terme el grup turístic en no disposar de llicència municipal.
Un cotxe ha bolcat a l'autopista d'Inca
Agents a l'indret on el cotxe ha perdut el control. Foto: V. Vasilev. Sobre les 15.00 hores s'ha produït un accident a l'autopista d'Inca, en sentit a Palma, a l'alçada de Binissalem. Una furgoneta amb dos ocupants ha perdut el control, s'ha desplaçat a l'esquerra, ha xocat contra el mur de la mitjana per després volcar. Aquesta barrera de protecció ha impedit que la furgoneta invadís els carrils del sentit contrari, amb la qual cosa s'hagués produït una altra possible tragèdia, com moltes altres vegades ha passat en els darrers anys perquè no hi havia cap element de protecció. Respecte a l'accident, el conductor ha resultat il·lès i el seu acompanyant ha patit diverses lesions, pel que ha estat traslladada en ambulància.
Calor africana i sense electricitat
Les altes temperatures d'ahir foren males d'aguantar al municipi de Sant Llorenç des Cardassar, atès que, entre les nou del matí i les dues del migdia, mig poble quedà sense subministrament elèctric a causa d'unes obres que havia de realitzar l'empresa elèctrica a alguns carrers. A més, la jornada d'ahir coincidia amb el mercat setmanal, un fet que molestà molts veïns i alguns venedors, ja que el problema restà presència als comerços i bars de la zona. La companyia Gesa Endesa ja fa una setmana que avisà tots els usuaris afectats que tal dia com ahir hi hauria aquest tall tan prolongat, perquè les obres que es duen a terme feien necessari interrompre el subministrament. Tot i així, alguns veïns es molestaren per la data elegida i aquest enuig fou més gran en coincidir amb un dels dies més calorosos de l'estiu, principalment als pobles de l'interior de l'Illa, en situació d'alerta groga. Alguns bars i comerços del poble decidiren tancar per evitar aquestes molèsties, altres tenien vacances i no els afectà. Tanmateix, per si no n'hi hagués prou, els venedors del mercat s'assabentaren del tall elèctric quan varen arribar al poble, una situació que ja els vaticinà un fluix nivell de vendes, fet que corroboraren més tard i molts ja no esperaren que fos la una del migdia per arreplegar les paradetes.
- Oferta milionària per a comprar la plaça de toros de Palma
- Recollida de signatures contra la macrourbanització de Palma
- Ha mort Francesc Moll i Marquès, fundador del GOB, hereu de Can Moll i editor compromès amb la llengua catalana
- El batle de Petra va aprofitar el càrrec per ‘auto-legalitzar’ el seu lloguer turístic i forçar la legalització de la bodega de ‘Coleto’
- Els hotelers llancen la campanya 'Tourist, go home happy' amb la intenció de contrarestar les multitudinàries protestes contra la turistització