lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 17°
21°

Elena Ballestero

Balears » Polí­tica

Els policies estudiaran 60 hores de català

|

El Govern diu que els qui vulguin ser policies locals hauran d'estudiar català en el curs de capacitació que han de superar per optar a la plaça. Ara bé, aquests estudis sumen manco de tres dies: en total, es dediquen 60 hores a l'idioma propi de les Illes Balears. La pregunta és, doncs, si amb això n'hi haurà prou perquè com a mínim entenguin català. Per respondre aquesta pregunta es pot fer una comparació amb els estudis oficials: per assolir el nivell bàsic d'un idioma qualsevol en una Escola Oficial d'Idiomes, cal cursar-hi dos anys d'estudis, unes 260 hores en total.

Balears » Polí­tica

La fiscalia rebaixa fins els 3 anys la petició de presó per a Vicens

|
Les acusacions i les defenses han d'exposar avui les seves conclusions.

La Fiscalia Anticorrupció ha rebaixat a tres anys la seva petició de presó (inicialment sol·licitava tres anys i deu mesos) per a l'exconseller insular de Territori, Bartomeu Vicens, per presumptivament desviar 11.930 euros a la productora Studio Media, administrada pels seus presumptes testaferros Alfredo Conde i Elisabeth Diéguez, a través d'un contracte amb l'objectiu aparent de difondre per ràdio uns programes sobre patrimoni que ja havien estat emesos i remunerat. En el seu escrit d'acusació definitiu, el fiscal Juan Carrau ha introduït l'atenuant de reparació del dany després d'haver estat tornada la quantitat presumptivament defraudada, mentre que també ha rebaixat la seva sol·licitud de pena per a Conde, Diéguez i l'exdirector insular de Patrimoni, Joan Josep Mas, a un any i mig de presó.

Balears » Part Forana

El batle socialista de Campanet expulsa els socis del PSM i queda en minoria

|
Joan Amengual (esquerra) i Xisco Morell, fotografiats el dia en què assoliren el pacte per governar el municipi.

El batle de Campanet, Joan Amengual (PSOE) ha signat aquest matí l'ordre de cessament dels quatre regidors del PSM amb els quals governa en el municipi des de principis de legislatura. Justifica l'expulsió dels seus socis de governs en "un cúmul de circumstàncies" i anuncia la seva intenció de mantenir-se com a batle fins al final de la legislatura malgrat estar el PSOE la llista menys votada a Campanet, amb tres regidors enfront dels quatre del PSM (la llista més votada) i els quatre del PP. El portaveu del PSM i fins a avui tinent de batle, Francesc Morell, ha manifestat la seva "sorpresa i indignació" i a convocat una reunió urgent del seu grup avui horabaixa per a consensuar quina serà la seva postura a partir d'ara.

Balears » Part Forana

Binissalem cobrarà per l’ús dels edificis municipals

|

L'Ajuntament de Binissalem començarà a cobrar a partir de gener per l'ús de les instal·lacions municipals que fins ara se cedien gratuïtament per a la realització de diferents cursos i tallers. Així, els responsables de tallers que cobren alhora als seus alumnes una quota per assistència hauran d'abonar al Consistori un mínim de 40 euros mensuals, xifra a la qual se sumarà un coeficient en funció del nombre d'alumnes, metres utilitzats i hores d'ús mensuals. Les associacions sense ànim de lucre no hauran de pagar pel servei.

Balears » Part Forana

Pollença perd mestres artesans

|

La Fira de Pollença perd artesans. Aquesta era ahir dematí la frase més estesa en un encontre, la Fira de Tardor, que té una important fama per la qualitat dels productes que s'hi mostren i pel seu marc incomparable (el claustre de Sant Domingo).Tanmateix, els seus encants no han estat enguany suficients per en temps de crisi garantir la presència d'alguns artesans que acudien anualment a la cita i que en aquesta ocasió no varen mostrar els seus productes. La Fira de Tardor, una de les típiques d'aquesta època de l'any, amb vehicles antics, mostres d'animals, gastronomia i l'excel·lent cort d'artesans (malgrat el notable descens, n'hi participaren prop de seixanta), va congregar milers de persones.

Balears » Part Forana

Els foguerons, el correfoc i el pregó prenen la metxa del Dijous Bo a Inca

|

La capital del Raiguer tanca el cap de setmana prenent la metxa per a la mare de totes les fires, el Dijous Bo, i la cada vegada més desbordada revetla. No debades, sols falten tres dies. El dissabte de Santa Maria la Major, patrona d'Inca, anuncia la festa grossa i ho fa omplint els carrers de la localitat. Els foguerons, el correfoc (des de fa dos anys s'ha desplaçat del dimecres bo al dissabte anterior), els balls tradicionals dels dimonis... tot és un preludi del que arribarà. Ahir, ja de bon matí, fou l'hora del tradicional ball dels Cossiers, l'encontre de gegants i, ja passades les vuit de la nit, el gran pregó del Dijous Bo, una picada d'ull a la joventut de la pregonera Maria Antònia Muñoz Matas, estudiant de la Universitat Autònoma de Madrid, que va obtenir enguany la millor nota de Selectivitat de les Balears. Va tancar el pregó el concert l'Orfeó l'Harpa d'Inca, tot un clàssic.

Balears » Part Forana

“Els torrents de les Illes ja tornen a estar en risc d’extinció”

|

El Govern de les Illes Balears preveu invertir, abans de final d'any, 4 milions d'euros en la xarxa de torrents de les Balears. El que en principi sembla una bona notícia preocupa molt els moviments conservacionistes, que han llançat la veu d'alarma davant el temor que les màquines pesants tornin als cursos dels torrents de Mallorca i n'afectin els drenatges naturals i ecosistemes. El Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA) adverteix sobre els riscs de les actuacions faraòniques que ja van fer malbé torrents com el d'Almadrà, al pas per Lloseta, i el de Solleric, al pas per Consell, el 2008.