Recordant els éssers estimats
Milers de persones varen entrar ahir als cementeris de la Part Forana per complir amb la tradició de la festa de Tots Sants i engalanar amb flors i espelmes les tombes
Al cementeri de Felanitx hi hagué molta activitat des del matí a primera hora, amb veïns que hi duien flors | Foto: Gori Vicens
Milers de veïns varen tornar als seus nuclis d'origen en els diferents punts de la Part Forana per engalanar amb flors i espelmes les tombes dels familiars i amics, en un pelegrinatge continu que es repeteix cada any amb motiu de la celebració de Tots Sants. Encara que són molts els qui avancen aquesta visita a alguna de les jornades prèvies a la festa, a la recerca d'un poc d'intimitat, l'afluència s'intensificà ahir.
Fa dies que la majoria de municipis té mercats ambulants de flors en els quals es poden adquirir rams i plantes per a l'ocasió, però les paradetes es multipliquen l'1 de novembre a les portes dels cementeris i a les places principals. Crisantems, roses, margalides... cobreixen com una autèntica estora floral les tombes de la Part Forana.
Als municipis petits, la gent s'hi sol desplaçar a peu, utilitzant de vegades accessos per a vianants creats per l'Ajuntament amb la idea de evitar col·lapses a la carretera. És el cas del passeig construït entre el nucli urbà de Santa Maria i el seu cementeri, que permet eludir l'autopista d'Inca sense exposar-se als perills del trànsit rodat. També hi acudeixen majoritàriament a peu els residents de Caimari, mitjançant una via que connecta el llogaret amb el cementeri de Selva.
Alguns cerquen un poc d'intimitat i hi van dies abans de la festa o fins i tot a primera hora del matí, però també n'hi ha que viuen la celebració d'una manera compartida i aprofiten la missa de difunts per desplaçar-s'hi. Per a altres, aquesta jornada suposa l'oportunitat de conèixer la història de qualque heroi local. A Inca, per exemple, és habitual veure any rere any l'historiador i cronista oficial, Gabriel Pieras, conduint les autoritats municipals en una visita guiada per les tombes d'algunes personalitats de la ciutat. Passen, així, per la del poeta Miquel Duran i per la del fundador de l'Escola Mallorquina de Ball de Bot, Miquel Duran.
Multitud
Foren milers de veïns de Manacor que es traslladaren al cementeri Son Coletes per recordar els seus éssers més estimats amb flors per engalanar-ne els nínxols i panteons. Un ampli dispositiu policíac va posar ordre i control tant en l'arribada com en la partida de vehicles.
A Sant Llorenç s'ha inaugurat enguany un tanatori. La nova instal·lació ha estat molt ben rebuda pels llorencins, perquè és un recinte modern i adaptat a les necessitats actuals. En altres pobles, com ara Felanitx, el dia de Tots Sants va transcórrer de manera normal.
També a Illes Balears
- El 78,5 % de les famílies de les Illes Balears varen triar el català com a llengua a l'escola
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- Reclamen el desallotjament de dos edificis històrics de Palma, ocupats pel Ministeri de Defensa i per la família reial espanyola
- Un grup de joves menorquins responen a les provocacions espanyolistes durant l'acte de Ses Avellanes de les festes de Sant Joan
- L'Ajuntament de Palma demana la destitució immediata del regidor de Mobilitat
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.