Vilafranca cull mil tones de meló

El poble es prepara per a la Festa i la Fira del Meló. Enguany aposta per les varietats de secà, com la groguet de pinyol blanc, de més qualitat, més preuades i que duren sis mesos

Aquest producte centra els actes de les festes per la seva qualitat | Foto: Guillem Mas - G.Mas

TW
0

Els productors de meló de la Vila han collit enguany més de mil tones del producte estrella del poble. El bon temps i l'absència de pluges han ajudat que la campanya hagi estat prou bona per oferir-ne molta quantitat i de qualitat als consumidors. D'aquesta manera, els millors exemplars es podran trobar aquest cap de setmana durant els diferents actes de la Festa i la Fira del Meló. Enguany, una de les apostes ha estat la producció de varietats de secà com el francès, el claudio i el fei, però qui s'endú la palma és el groguet de pinyol blanc. Són varietats dolces que es poden guardar uns sis mesos, molt preuades per a les festes de Nadal i que es paguen un poc més cares, a 0,90 euros el quilo, mentre que les més conegudes, com la calapoter, es comercialitzen entre 0,50 i 0,70. Així ho comenta Antoni Galmés, de l'Hort Verd del Cruce, un dels principals productors de meló de Vilafranca i que té en venda gran part dels de secà.

Tècnica

Galmés explica quina és la tècnica dels melons de secà: "El secret és no sembrar-los massa tard, preferiblement entre els mesos de març i maig, i llaurar-los a molta fondària quan toca perquè les arrels cerquin la màxima humitat al subsòl". Els de secà "són de molta més qualitat perquè no estan forçats amb nitrogen com els de reguiu", afirma Galmés, tot i que els de secà no siguin tan productius.

Amb tot, Vilafranca es prepara per a la Festa i la Fira del Meló, en què aquest producte serà l'estrella dels actes, sobretot diumenge, quan es facin els concursos del Meló de Qualitat i el del Meló Més Gros. El fet que tradicionalment la Vila sigui terra de melons per les bones condicions de la sòl fa que els guanyadors dels dos concursos siguin també del poble, cosa que demostra la transmissió de coneixements entre generacions.