cielo claro
  • Màx: 23.58°
  • Mín: 13.02°
21°

Vint-i-cinc batles de Mallorca es posicionen amb l’OCB a favor de la Diada de Mallorca el 31D

Vint-i-cinc batles de Mallorca han donat suport al manifest impulsat per l’Obra Cultural Balear (OCB) que demana, al Consell de Mallorca, que no substitueixi la data històrica de celebració de la Diada de Mallorca per una data que recorda un fet irrellevant, el 12 de setembre, i sense tradició popular.

El posicionament d’aquests 25 batles s’afegeix al pronunciament que feren 100 historiadors i als milers de signatures ciutadanes que es registraren al Consell en defensa del 31 de desembre com a data històrica per a celebrar la Diada de Mallorca. Segons ha destacat el president de l’entitat, Antoni Llabrés, «tenint en compte l’oposició que ha provocat aquesta decisió del Consell de Mallorca, l’OCB insisteix a demanar al president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, que reconsideri la seva postura i la del seu partit (PP) i que no es deixi arrossegar pels deliris d’un partit antimallorquí d’extrema dreta, que només cerca destruir la identitat dels mallorquins».

Els batles dels municipis que han signat el manifest, de tots els colors polítics, excepte del PP, i de candidatures independents, són: Algaida, Ariany, Artà, Banyalbufar, Búger, Campanet, Consell, Costitx, Deià, Esporles, Fornalutx, Inca, Lloret, Lloseta, Llubí, Manacor, Montuïri, Pollença, Porreres, Puigpunyent, sa Pobla, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria i Sencelles. «La presència d’un nombre tan plural de batles d’arreu de l’illa demostra com es tracta d’una Diada de tots els mallorquins i en què s’hi identifica també la part forana», ha destacat l'OCB.

L’OCB recorda que la decisió de canviar la data de celebració de la Diada de Mallorca ha estat rebutjada per tota l’oposició política al Consell, per bona part dels batles de Mallorca i pels especialistes en la matèria, que consideren que el 31 de desembre és la data històrica que, des del segle XIII, les institucions han commemorat com a fet fundacional del nostre poble; fruit de la conquesta de l’any 1229 per part de Jaume I. Així mateix, els historiadors manifestaren que el 31 de desembre representa la voluntat de continuïtat amb la identitat històrica, cultural i lingüística que va representar el Regne de Mallorca, que és la Diada amb la qual s’identifiquen la majoria de ciutadans, personalitats rellevants i organitzacions de la nostra història passada i present i que aquesta Diada de Mallorca no pot ser substituïda per una data sense transcendència històrica, com és la successió d’un monarca per un altre, que no va alterar gens l’essència jurídica i social del propi Regne de Mallorca, fet al qual fa referència el 12 de setembre.

També cal recordar que l’OCB va presentar al·legacions contra el canvi de data de la Diada de Mallorca i que en declaracions del seu president, Antoni Llabrés, va acusar el govern de PP-VOX del Consell «de crear una festa per raons només polítiques i amb la intenció d’esborrar de l’imaginari col·lectiu el moment fundacional i diluir els orígens del poble de Mallorca».

Tenint en compte l’oposició que ha provocat l’aprovació inicial del canvi de data de la Diada per part del Consell de Mallorca, l’OCB demana al seu president, Llorenç Galmés, que reconsideri la seva postura i la del seu partit (PP) i en el ple de dijous, en què s'ha de debatre l’aprovació definitiva d’aquest acord, rectifiqui i mantengui el 31 de desembre com a Diada de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa 27 dies
@José Miguel

Luego a sensu contrario, de los 25 que han apoyado a la OCC, podemos deducir muchos lo hacen también para mantener el sueldo y el sillón.
Tablas?.
Valoració:-1menosmas
Per Josep Miquel, fa 29 dies
@Jaume, la resta calla, en que segur que a mes d'un no li agrada aquesta estupida barbaritat, son els que callen per mantenir el sou i la cadira, i després tenim la dreta del PP mes dreta que mai que renuncia a les seves arrels, autoodi es diu això i la tropa de vividors trabucats de la extrema dreta mes asquerosa de tot el país, els voxquimans. Es gent que vol viure be sen fer gaire coses, de fet el nostre govern actual per una que en fa be en fa 50 de malament i salvo ésser molt curt, tots sabem a qui afavoreixen, economicament, i els ciutadans que es fotin. Després no seria res estrany que acabin a un bon lloc a aquestes grans empreses.
Valoració:5menosmas
Per Jaume, fa devers d'un mes
i la resta? mmmm
Valoració:-2menosmas
Per escardapenyes, fa devers d'un mes
La nostra tradició i la nostra identitat va nàixer el 31 de desembre.
Tot lo demés són vuits i nous i cartes que no lliguen.
!Visque els Països Catalans i la seva història!
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente