algo de nubes
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
18°

La UIB arribarà fins al Tercer Món mitjançant cursos de formació rural

Els projectes, dos a Nicaragua i un a l'Equador, costaran uns quatre milions

La Universitat de les Illes Balears (UIB) vol estendre la seva tasca formativa per la via de la col·laboració internacional, mitjançant una fórmula que ben bé podríem definir de solidaritat acadèmica. De moment, la UIB té en marxa tres projectes de formació rural que desenvoluparà a diferents zones de Nicaragua i de l'Equador, per tal d'ajudar les persones més necessitades mitjançant l'aprenentatge.

Aquests tres projectes, que han estat aprovats i seran cofinançats pel Govern balear, seran gestionats directament per la Fundació Universitat Empresa, que dirigeix Miquel Carrió. El cost total dels tres projectes superarà lleugerament els quatre milions de pessetes, que aportaran el Govern, la UIB i la Fundació.

El primer dels programes du el nom de Casiopea i es durà a terme a l'Equador amb la col·laboració de l'Institut Nacional del Nin i de la Família d'aquell país. La iniciativa consisteix en una actuació formativa directa per dotar a la població rural de coneixements en matèria de salut maternoinfantil, higiene i sanejament i accés a l'aigua. De la mateixa manera, es pretén promoure pràctiques adequades d'alimentació i nutrició.

Les línies d'actuació dissenyades van destinades, principalment, a la formació de formadors, ja que aquesta és la manera de difondre els coneixements davant la impossibilitat d'arribar a tothom. Els cost total d'aquest projecte és de 2.043.500 pessetes el primer any. La durada és de dos anys i és lògic suposar que el cofinançament es renovarà sense problemes, segons declarà Carrió.

El segon dels programes prevists es diu Vega i, segons explica Carrió, és un projecte de pagès a pagès, perquè la idea d'aquesta iniciativa és la formació integral de la pagesia en els àmbits de la fertilitat del sòl, la gestió de finques, horts familiars i formació de promotors. El pressupost per dur a terme aquesta actuació és d' 1.087.500 pessetes.

Finalment, també es durà a terme un projecte, l'Andròmeda, que tindrà lloc a Nicaragua i pretén la sensibilització de la població sobre els drets de les dones i dels nins en el Departament de Madriz. La partida pressupostària per finançar aquesta tasca formativa és de gairebé un milió de pessetes.

Els dos programes de formació que es faran a Nicaragua comptaran amb la col·laboració de la Universitat Popular de Nicaragua, que facilitarà les tasques que els educadors de la UIB tenen previst desenvolupar en aquell país.

Aprofitant els fons del 0'7% 

La iniciativa de viatjar al Tercer Món americà per formar la pagesia i ajudar-los a millorar la seva qualitat de vida va sorgir de la Fundació Universitat Empresa. Però l'indiscutible interès de la proposta va fer que s'hi interessassin tant el Govern balear com la Universitat de les Illes, quan varen ser convidats a participar-hi. Així, els tres projectes: Casiopea, Vega i Andròmeda, seran cofinançats per les tres institucions. I és que aquesta mena d'actuacions donen el perfil exacte d'aquelles per a les quals es reivindicà temps enrere el 0'7% pressupostari de les institucions públiques per ajuda al Tercer Món. I d'aquesta partida solidària és d'on sortiran els doblers que faran possibles aquests projectes formatius de dos anys de durada cadascun. Concretament, amb càrrec a l'esmentat 0'7%, el Govern aportarà un 80% del pressupost total dels tres programes prevists. La Universitat de les Illes, que també té la partida solidària del 0'7%, donarà un 10% del pressupost global dels tres projectes procedent d'aquest fons. I el 10% restant anirà a càrrec de la mateix Fundació Universitat Empresa, que serà l'encarregada de gestionar les activitats. Posteriorment, està previst crear unes comissions d'avaluació per valorar els resultats d'aquestes accions i saber si és convenient continuar per aquesta línia d'ajudes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.