algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Residents i agents de viatges reclamen el descompte del 33% al trànsit marítim entre Illes

No entenen per què només s'ha aprovat per al transport aeri

L'entrada en vigor de del nou descompte per a residents en el transport de passatgers interinsular, que ha passat d'un 10 a un 33 per cent, ha fet que agències de viatges i usuaris s'adonassin que aquesta mesura només afecta el trànsit aeri, mentre que el marítim es queda al marge i manté la rebaixa anterior.

Ni uns ni altres acaben d'entendre aquesta limitació que discrimina aquells que trien el transport marítim per desplaçar-se entre les Illes. El vicepresident de l'Associació d'Agències de Viatges de Balears (AVIBA), Mateu Mairata, indicà ahir que són molts els clients que se sorprenen i es demanen perquè no tenen accés a aquest descompte a l'hora de viatjar en vaixell i sobretot perquè sí tenen dret al 33 per cent si ho fan en avió.

Diari de Balears intentà ahir esbrinar la raó d'aquesta qüestió sense èxit. Fonts del Govern argumentaren que potser s'inclourà en un decret futur, encara que tampoc ho pogueren confirmar. El màxim responsable en la negociació d'aquestes bonificacions, el conseller d'Economia, Antoni Rami, tampoc va poder ser localitzat.

Així, la satisfacció inicial per l'aprovació per part del Govern central de l'increment de la subvenció al transport interinsular s'ha vist matisada primer per la decisió d'Ibèria de pujar un 11 per cent les seves tarifes i després per la constatació que la rebaixa es limita al trànsit aeri. El Reial decret 1746/1998 publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el passat divendres diu textualment que «als ciutadants espanyols, dels altres Estats membres i dels Estats firmants de l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu residents a les Illes Balears se'ls aplicarà una reducció subvencionada del 33 per cent a les tarifes dels serveis regulars del transport aeri de viatgers quan es tracti de rutes interinsulares dins d'aquest arxipèlag que es realitzin amb les corresponents llicències d'explotació».

S'haurà d'esperar, per tant, a conèixer la versió de l'executiu autonòmic sobre aquest tema. S'ha de recordar que l'ampliació de les subvencions al transport entre les Illes i la resta de l'Estat del 25 al 33 per cent que s'aplica des de final de juliol sí afecta tant al transport aeri com al marítim.

Mentrestant, des de la direcció d'Ibèria es continua sense confirmar el teòric compromís adquirit amb el Govern balear per tal de garantir la cobertura d'uns serveis mínims en els vols entre Illes.

Això equivaldria a oferir cinc freqüències a l'estiu i quatre a l'hivern, una més de les actuals, en el cas que les privades no ho fessin. Tot queda pendent, per tant, que s'aclareixin aquestes dues qüestions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.