muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

El Casal Balaguer recuperarà tota la seva esplendor a principis del 2006

El projecte de restauració integral de l'edifici palmesà fou presentat pel batle Fageda

A principi de l'any 2006 el Casal Balaguer de Palma tornarà a lluir amb tota la seva esplendor. Per llavors s'espera que hagin finalitzat les obres previstes al projecte de restauració integral, que presentaren ahir el batle de Palma, Joan Fageda; el regidor d'Infraestructures, José María Rodríguez; el president del Cercle Mallorquí de Belles Arts, Antoni Garau, i el representant de Caja Madrid, Rafel Espotorno.

Segons comentà el batle Fageda, «les reformes que s'hi duran a terme tindran una repercussió en bona part dels 2.500 metres quadrats d'aquest edifici i suposaran una inversió pròxima a 3 milions d'euros», els quals seran aportats pel Consistori i per l'entitat financera esmentada.

L'objectiu del projecte, elaborat pels arquitectes Francesc Pizà, María José Duch, Eva Prats i Ricardo Flores, és rehabilitar cada indret del Casal Balaguer per convertir-lo en una casa museu, sala d'exposicions i seu del Cercle de Belles Arts, aprofitant-ne tots els espais, molts dels quals són ara infrautilitzats a causa de les precàries condicions de l'immoble i les dificultats d'accés que presenta en totes les seves plantes.

Fageda també va expressar el seu desig que «les obres que emprendrem siguin reals i respectuoses amb el marc històric que el Casal Balaguer representa però, alhora, en renovin i n'adeqüin les instal·lacions a les directrius que regeixen el panorama artístic actual. Així, un pic restaurat el Casal, es podrà presentar com una exposició en si mateix, com un bon exemple de casa senyorial.

José María Rodríguez va avançar que «el concurs per a l'execució de les obres es convocarà entre els mesos d'abril i de maig d'enguany, i que la seva adjudicació serà entre juny i setembre. Un cop iniciada la reforma, el termini d'execució serà de 30 mesos». Per orientar les decisions que s'han adoptat en el projecte, s'ha realitzat una investigació arqueològica i històrica.

A la planta baixa, ara hores d'ara molt deteriorada i compartimentada en els seus espais, s'hi durà a terme una de les reformes més importants. La finalitat és recuperar la situació original de pati vestíbul com a espai continu. Se n'eliminaran els murs damunt dels quals descansen les arcades, per tornar a l'edifici la imatge projectada en el segle XVIII. A més, les sales d'exposició del fons quedaran al mateix nivell que la resta de la planta.

També s'hi construirà un nucli nou d'accessos verticals -ascensor i escala-, que faran servei en tots els nivells; s'obrirà un portal d'accés a les sales d'exposició del fons i s'habilitarà una sala nova de mostres al costat esquerre -antic local de la botiga Yanko. Tot l'espai que quedi de pati vestíbul es podrà fer servir per a exposicions o per a concerts.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.