muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

El Casal Balaguer obrirà a finals del 2016, després de sis anys d'obres

El Casal Balaguer obrirà les seves portes durant el darrer trimestre del 2016 reconvertit en un espai cultural i un centre d’activitats, on hi tendrà cabuda des de la música fins a conferències o exposicions temàtiques, entre d’altres. Les obres de rehabilitació, que començaren l’abril de 2009 i acabaren l’1 de desembre de 2015, han suposat una inversió de gairebé sis milions d’euros.

Ara, i abans de la seva inauguració, s’estan duent a terme diferents tasques per permetre la seva obertura en condicions òptimes. Així, s’està restaurant el mobiliari, s’ha encomanat la il·luminació tenint en compte què acollirà cada sala i s’està posant el casal al dia en matèria de manteniment.

El batle de Palma, Jose Hila, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han visitat aquest dijous el Casal Balaguer acompanyats pel regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Miquel Perelló; els arquitectes Francesc Pizà i María José Duch, i membres de la corporació municipal.

Per al batle, el Casal Balaguer permetrà guanyar un nou espai cultural per a la ciutat després de sis anys d’obres. «Es centrarà en la pròpia ciutat, en el seu passat, present i futur, en fer costat als creadors de Palma i ens permetrà promocionar la cultura de la ciutat entre els residents i, també, entre els turistes», en paraules d’Hila.

Usos per al casal

El Casal Balaguer desenvoluparà una programació pròpia i complementària als altres espais culturals i expositius de l’Ajuntament de Palma, que s’han centrat principalment en l’art contemporani: Casal Solleric, ses Voltes, Fundació Pilar i Joan Miró i Es Baluard. A la vegada el centre tindrà un paper important en la configuració del Museu d’Història de la Ciutat juntament amb el Castell de Bellver, seu actual del museu, i altres edificis històrics.

Les característiques i la rehabilitació del centre permetran el seu ús com a espai cultural i no simplement expositiu. La programació girarà al voltant d’un eix central, Palma, i ha de donar a conèixer la seva història a través d’exposicions i activitats que revisin el passat i el present però que també permetin relacionar Palma amb les transformacions d’un món globalitzat. Les exposicions i activitats tractaran temes com la història, la cultura, la ciència, la literatura i la música, és a dir, totes aquelles propostes que posin de manifest la riquesa cultural de la ciutat i els seus personatges i a la vegada la creativitat i vitalitat de la societat.

Un dels elements més destacables del casal és l’orgue. Aquest instrument, perfectament restaurat, és l’únic orgue que es troba en un edifici civil a Mallorca. Per això, la programació musical tindrà un paper central en l’activitat del centre.

Distribució dels espais

El Casal Balaguer, que té una superfície de gairebé 3.000 metres quadrats, disposarà dels següents espais:

Planta Baixa: Sala d’exposicions, pati per a activitats diverses i cafeteria.

Planta Noble: Sala d’exposicions, Casa Museu i Sala de Música.

Planta Porxos: Espai d’ús del Círculo de Bellas Artes, sala per a tallers i

cursos i oficines.

Terrassa: Sala polivalent i terrassa.

Història

El Balaguer és un casal amb una llarga història. Ja apareix documentada una primera casa al costat del torrent de sa Riera en el 'Capbreu' de 1304. Aquesta documentació s’ha confirmat amb els treballs arqueològics que han mostrat restes d’aquesta primera construcció.

Al llarg dels segles ha anat evolucionant i la casa actual és el resultat de l’ampliació del segle XVIII. En aquesta època, el torrent ja havia estat desviat fora de les murades de la ciutat i el casal, que tenia la porta d’entrada principal pel carrer de Sant Jaume, es reformà completament i es va construir una nova casa amb el portal major mirant cap al Born i el Mercat. El propietari d’aquell moment va ser Josep Amar de Montaner i Zanglada, segon marquès del Reguer.

A finals del segle XIX va ser adquirit per Rafael Blanes Tolosa, originari d'Artà, que va realitzar una important reforma a l'edifici. El 1927 va passar a ser propietat del músic Josep Balaguer Vallès i de les seves germanes. La família va fer donació del Casal a l’ajuntament de Palma el 1951 amb l’obligació que hi allotgés el Círculo de Bellas Artes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.