Serà el debat de la crisi
El debat de política general serà, previsiblement, el debat sobre l'estat de la crisi. Així el plantegen els grups parlamentaris i així l'enfocarà avui el president del Govern, Francesc Antich, qui l'obrirà amb un discurs en el qual repassarà les actuacions que s'ha dut a terme fins ara i avançarà un nou paquet de mesures econòmiques i socials per combatre la mala conjuntura actual. El president plantejarà dos tipus de mesures anticrisi. Un bloc anirà adreçat a reactivar l'economia i a donar suport als principals sectors productius, com el turístic, el comerç i la indústria; i un altre es basarà en la inversió pública i en mesures de contingut social, que inclouran projectes sanitaris i de salut, però també vinculats amb el desenvolupament de la Llei de dependència, les polítiques de formació i les polítiques d'habitatge.
La retallada del Govern no afecta les inversions
Els pressuposts que han tancat ara les forces del Pacte, només en les seves grans xifres, preveuen destinar l'any que ve a inversions uns 650 milions d'euros, una quantitat lleugerament inferior a la dels comptes públics d'enguany, que plantejaven actuacions en infraestructures per valor de 732 milions.
Miniremodelació
El president del Govern balear, Francesc Antich, ha demanat avui als nous consellers d'Educació i Cultura i d'Innovació, Interior i Justícia, Bartomeu Llinàs i Pilar Costa respectivament, que recullin el testimoni deixat per les seves antecessores, Barbara Galmés i Maria Angeles Leciñena, amb dedicació i esforç.Els nous consellers del Govern prometen el seu càrrec en el Consolat de Mar
Antich ajorna el tren a Alcúdia i no pot tancar l'acord pel de Manacor
El president Francesc Antich anuncià ahir l'ajornament del projecte de tren a Alcúdia, que ja no es començarà aquesta legislatura, però reconegué que no s'havia tancat encara un acord pel que fa al traçat del ferrocarril per Manacor. Els socis del Pacte, que ahir es tornaren a reunir al Consolat, només arribaren a un consens per aturar el tren tram i estudiar totes les alternatives al recorregut urbà per la capital del Llevant.
Cap al congrés extraordinari
Ana Mato, dirigent estatal del PP, amb José Ramón Bauzá, ahir, a Palma. Foto: T.A. El PP balear camina cap a un congrés extraordinari, després de la dimissió de la presidenta, Rosa Estaràs, i la digitació del substitut, el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá. La majoria de dirigents amb pes d'aquest partit a les Illes exigeix que es faci aquest congrés extraordinari. Fins i tot, Bauzá admet que l'haurà de convocar, tot i que considera que ara no és el moment. No és l'únic, també el PP espanyol reconeix que, "segurament", s'acabarà fent "en uns mesos"."D'aquí a uns mesos, probablement hi haurà congrés, pel que he pogut parlar amb José Ramón Bauzá", afirmà ahir la vicesecretària d'organització del PP espanyol, Ana Mato, qui es desplaçà a les Illes per beneir "al cent per cent" el relleu efectuat en la cúpula del partit.
“No som cap senyoret”
José Ramón Bauzá (Madrid, 1970) era fins divendres el batle de Marratxí, el farmacèutic, el delfí d'Estaràs. Ara és el president del PP balear i, si no hi ha res de nou, optarà a la presidència del Govern el 2011.
“No volia ser la candidata”
Dos anys i tres mesos després, Rosa Estaràs (Valldemossa, 1965) deixa la presidència del PP balear. Al·lega motius de salut, però admet que aquests problemes només han precipitat ara una decisió que ja tenia presa, la d'abandonar la política balear abans de 2011 i deixar pas al seu delfí, José Ramón Bauzá. Ella continuarà com a eurodiputada els propers cinc anys.
No apujaran imposts
"Podríem dir que sí, que està descartada la pujada d'imposts" per al 2010. Així ho assegurà ahir la portaveu del Govern, Joana Barceló, qui també deixà clar que encara no s'han tancat les trobades per elaborar els pressuposts de l'any que ve.
Estaràs se'n va i Bauzá és el nou president del PP
El nou president, José Ramón Bauzá, i la seva antecessora, Rosa Estaràs, en el moment d’anunciar el relleu al capdavant del PP balear. Foto: Jaume Morey. No aguantava més. Rosa Estaràs (Valldemossa, 1965) dimití ahir com a presidenta del PP balear dos anys després d'assumir el càrrec en substitució de Jaume Matas. La relleva en el càrrec el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá (Madrid, 1970), elegit ahir sense cap votació i seguint un sistema semblant al que s'emprà fa dos anys per reemplaçar Jaume Matas.
El Pacte 'jugarà' amb el finançament per augmentar ingressos
La dràstica retallada en el pressupost autonòmic, que negocien els socis del Pacte, cada pic ho és menys. Si fa una setmana la davallada havia de ser de 500 milions sobre 3.500, ara s'estaria discutint una minva d'entre 300 i 400 milions. Per un costat, PSIB, UM i Bloc troben moltes dificultats per contenir tant la despesa, on hi ha la ‘gran batalla'. Per l'altre, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de pressupostar més ingressos, gràcies sobretot al nou finançament, que ajudin a compensar la forta caiguda de la recaptació tributària prevista.
La rebaixa de la taxa de fems gairebé no es notarà
El còmput total de la tarifa dels fems podria arribar a ser igual per als ciutadans. Així ho reconegué ahir la consellera insular de Medi Ambient, Cati Julve (UM), després que aquesta setmana comparegués amb la presidenta Francina Armengol per anunciar una davallada de la taxa de fems del 5% (de 140 euros per tona a 133) que aquesta darrera qualificà d'"històrica". Ahir, en el ple del Consell, Julve no parlà de rebaixa històrica, sinó de racionalització i defensà que en plena crisi no s'incrementa la pressió fiscal. El cas és que la rebaixa en la taxa anunciada, en realitat, es produeix a costa de fer pagar als ajuntaments -i al Govern- pel tractament dels fangs de depuració i, previsiblement, aquests ho arribaran a repercutir en els rebuts que cobren els ciutadans. És per això que el PP va retreure ahir al Pacte la "manca d'esforç polític i pressupostari" en plena crisi i apuntà que si volguessin la rebaixa podria ser del 40%.
Més mesures anticrisi
La crisi econòmica marcarà el debat de política general que començarà el proper dia 22 i el president del Govern, Francesc Antich (PSOE), l'aprofitarà per presentar una nova "bateria de propostes" econòmiques i socials per afrontar la mala situació econòmica i ajudar aquells que "ho estan passant malament", sobretot les famílies amb gent a l'atur.
UM 'estreny' Antich amb el tren
Unió Mallorquina ha demanat al president del Govern, Francesc Antich, que compleixi el compromís adquirit en la reunió del 30 de juliol passat al Consolat i manifesti públicament la decisió del Pacte d'ajornar el projecte de tren fins a Alcúdia, que ja no s'iniciaria aquesta legislatura. No només això, sinó que també ha advertit Antich que el seu posicionament públic s'ha de produir abans de dimarts. Si no, no pot garantir que els seus diputats votin amb la resta de socis del Pacte en contra de la moció presentada pel PP, que rebutja el traçat nord a Alcúdia i que acabaria sent aprovada. La decisió d'UM es va prendre en l'executiva de dilluns i el president del partit, Miquel Àngel Flaquer, ja ha comunicat a Antich que n'espera un posicionament públic abans de dimarts en què deixi clar que el tren entre sa Pobla i Alcúdia s'ajorna. Segons UM, aquest era l'acord adoptat en la reunió feta al Consolat per intentar desencallar la qüestió, evidentment, sense èxit.
La retallada no serà tan forta ni afectarà inversions
La retallada pressupostària que està negociant el Pacte amb vista al 2010 podria acabar sent més suau del que es preveia en un principi i no arribaria als 500 milions (el pressupost d'ara és de 3.500 milions) que s'havien plantejat fins ara. La rebaixa, això sí, afectarà totes les conselleries actuals, però amb diversos graus, i els capítols que més la notaran seran el de personal i despesa corrent. En canvi, es mantindran els programes inversors. Aquestes foren algunes de les qüestions que es plantejaren ahir en la reunió dels socis del Pacte al Consolat. En la trobada, que durà més de cinc hores, no es tractà la remodelació del Govern. Sí que serví, però, per començar a concretar, conselleria per conselleria, com s'aplicarà la rebaixa pressupostària prevista per al proper exercici.
La mitjana no està garantida
L'acord de finançament autonòmic, tal com està redactat ara, no dóna garanties legals per assegurar que Balears se situarà en la mitjana del finançament per càpita estatal, com manté el Govern. Així ho creu un dels principals experts, el menorquí Guillem López Casasnovas (Ciutadella, 1955), i així ho denuncià ahir també un dels socis del Pacte, el PSM. El catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, per un costat, i el partit nacionalista, per l'altre, entenen que si es manté el mateix redactat en la futura Llei Orgànica del Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) l'assoliment de la mitjana dependrà de l'existència d'un ‘govern amic' a Madrid.
Un altre Son Baco?
Quan encara no s'ha trobat una sortida a la crisi per l'esmena de Son Baco, el Pacte haurà d'afrontar un episodi semblant en el nou període de sessions que dimarts s'obre al Parlament. També afecta l'urbanisme de Campos i també és una esmena a un decret llei, però ara no és per fer un golf amb hotel, sinó per ampliar el balneari de la Font Santa. I ara no és UM qui la presenta de manera unilateral, sinó un diputat vinculat a aquest partit, Tomeu Vicens, ara al Grup Mixt després que UM el suspengués de militància quan li fou imposada una fiança per evitar la presó en el cas Son Oms. Com abans, amb el vot del PP n'hi ha prou perquè prosperi. Sense pactar amb ningú, tampoc amb UM, Vicens ha registrat una esmena al decret Grimalt que permetria ampliar el balneari de Campos per a ús turístic (previsiblement s'hi faria un hotel). La proposta va en la línia de l'acord aprovat per unanimitat (UM, PP i Campos pel Canvi, on s'inclouen PSOE, PSM i Entesa) a Campos, però el fet de no haver-la pactada pot fer que el Pacte la rebutgi.
El Consell davalla la taxa del fems per primer pic, un 5%
El Consell de Mallorca davallarà la taxa per al tractament de residus urbans a partir de l'1 de gener de l'any vinent per primera vegada en la seva història (s'aplica des del 1996). La rebaixa serà d'un 4,95% i la tarifa passarà dels 140,4 euros per tona actuals als 133,4 del 2010. El motiu és que el Consell deixarà de repercutir sobre la taxa el cost del tractament dels fangs de depuradora i, a partir de l'any que ve, el farà pagar als productors, que són el Govern i sis ajuntaments (Palma, Calvià, Manacor, Sant Llorenç, Esporles i Alcúdia) amb depuradores. Amb tot, seran aquests els que hi tindran la darrera paraula, perquè són els que cobren la taxa als ciutadans i, en el rebut, podrien acabar fent-hi repercutir el cost del tractament dels fangs.
El nou finançament just durà 158 milions d'€ al pressupost
El Govern balear només té la intenció de pressupostar 158 milions d'euros més com a ingressos per l'aplicació del nou sistema de finançament en els comptes públics de 2010. Així ho han comunicat els responsables de la Conselleria d'Economia i Hisenda en les reunions que estan mantenint els socis del Pacte per negociar els propers pressuposts de la Comunitat Autònoma.
La llei que 'salvarà' l'hospital 'blindarà' la Real del creixement urbanístic
La llei que ultimen el Govern i el Consell de Mallorca per "salvar" l'hospital de Son Espases també servirà per augmentar la protecció del seu entorn, on es troba el monestir de la Real, que en endavant quedaria "blindat" arran d'un hipotètic creixement urbanístic. El Pacte respon així a les diferents sentències i interlocutòries judicials que podrien acabar desencadenant una paralització de les obres per les irregularitats urbanístiques que es produïren en l'inici del polèmic projecte, l'any 2006.
La retallada pressupostària obliga a contenir tots els sous públics
La retallada pressupostària prevista per al 2010 comportarà la contenció de tots els sous públics de l'Administració autonòmica. Els salaris dels alts càrrecs i dels polítics es tornaran a congelar, els dels funcionaris no s'incrementaran per sobre del mínim fixat per l'Estat i el del personal de les empreses públiques tampoc no s'augmentarà i, fins i tot, es retallarà en el cas d'alguns gerents fins a equiparar-los al dels directors generals del Govern.
- El bar Rincón de Hellín del carrer Aragó de Palma exhibeix una bandera franquista a la seva terrassa
- Organitzen una concentració al Palau de Marivent per a denunciar l'ocupació i espoli del Museu Saridakis
- Promouen un boicot a Mercadona: «Ens vol vendre les patates de la colonització, fetes per israelians a terres palestines robades»
- Rebuig a l’Ironman Mallorca pel «greuge que representa per als residents» i «per l’ús abusiu de les infraestructures públiques»
- Joan Riera: «El procés que va engegar Catalunya no s’ha acabat. La història no s’acaba mai. I la prova és que molts dels fets que varen tenir lloc el 36 i que havíem donat ja per acabats, són ben vius»